Ανθρώπους καταξιωμένους που δεν αποτελούν απαραίτητα μέρος του star system έχει επιλέξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, το οποίο θα ανακοινώσει αύριο το πρωί.

«Δεν θα είναι άνθρωποι αναγνωρίσιμοι, μπορεί να δείτε ονόματα που θα χρειαστεί να τα γκουγκλάρετε για να δείτε ποιοι είναι. Και θεωρώ ότι αυτό είναι καλό. Αυτό θα είναι το αποτύπωμα του ψηφοδελτίου Επικρατείας», είχε πει πριν από λίγες ημέρες σε συνέντευξή του στον Alpha και τον Αντώνη Σροϊτερ.

Υπό αυτά τα δεδομένα «κλεισμένες» θεωρούνται σχεδόν τρεις θέσεις. Πρόκειται για τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη. Και οι δύο άφησαν σημαντικό αποτύπωμα την προηγούμενη τετραετία με τον πρώτο να διαχειρίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό τις φυσικές καταστροφές (όπως για παράδειγμα την πυρκαγιά στην Πεντέλη, είχε βέβαια και την λανθασμένη διαχείριση με τον χιονιά του Ιανουαρίου του 2022) και τον δεύτερο στον τομέα των οικονομικών να έχει μια εξαιρετική παρουσία ενώ η συνεργασία του με τον Χρήστο Σταϊκούρα υπήρξε εξαιρετική. Εκφράζει, δε, πολιτικά και ένα φιλελεύθερο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ο πρωθυπουργός θέλει να παραμείνει στο κόμμα.

Στο ψηφοδέλτιο, επίσης, αναμένεται να είναι και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είναι από τις 24.11. 2019 Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η κυρία Αγαπηδάκη είναι Ψυχολόγος, με μεταπτυχιακό στην «Προαγωγή και Αγωγή Υγείας» από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε και το διδακτορικό της δίπλωμα.
Είναι Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Έχει συμμετάσχει ως ερευνητική συνεργάτιδα σε πολλά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα στα αντικείμενα της πολιτικής δημόσιας υγείας, της προαγωγής ψυχικής υγείας και πρόληψης ψυχικών διαταραχών, καθώς και της πρόληψης των χρόνιων νοσημάτων.

Έχει δημοσιεύσει εργασίες της σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές και έχει παρουσιάσει αποτελέσματα ερευνητικών εργασιών σε περισσότερα από 50 εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια και ημερίδες.

Απομένουν τρεις ακόμα (εκλόγιμες) θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αυτές αναμένεται να καλυφθούν από γυναίκες. Η δέσμευση του πρωθυπουργού για περισσότερο «άρωμα» γυναίκας θα υλοποιηθεί αρχής γενομένης από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Προς ώρας οι τελευταίες επιλογές του κ. Μητσοτάκης κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό.