Η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λαμία ολοκληρώθηκε και μάλιστα όσα είπε ο πρωθυπουργός «έδειξαν» τη στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου. Αφενός μετά τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών στο στόμα του Κ. Μητσοτάκη επανήλθε ο όρος αυτοδυναμία. Τόσο στην ομιλία του όσο στη Λαμία όσο και κατά τη διάρκεια της περιοδείας του υπογράμμισε ότι η Νέα Δημοκρατία στοχεύει στην αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές. Αφετέρου έθεσε το δίλημμα των επόμενων εκλογών.  

«Θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω; Θα συγκρουστούμε ακόμα πιο γενναία, ακόμα πιο τολμηρά με το κακό παρελθόν ή τελικά θα συμβιβαστούμε με αυτό; Και θα αποφασίσουμε όλοι μαζί ενωμένοι να νικήσουμε λάθη και εμπόδια ή θα νικηθούμε κάνοντας τις λάθος επιλογές; Θα κατοχυρώσουμε όλα όσα πετύχαμε ή θα κυλήσουμε πίσω, καταδικασμένοι σαν το Σίσυφο να ξανασπρώχνουμε το βράχο του τόπου στην ανηφόρα της προόδου. Με άλλα λόγια, θα προχωρήσουμε μαζί μπροστά αλλάζοντας τη χώρα τολμηρά; Αυτό θα είναι το ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν αύριο οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά. Πρακτικά ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι το δυνατό του χαρτί είναι η… ανυπαρξία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς επίσης και ότι η Ελληνική οικονομία σε καλό επίπεδο (και άρα το πορτοφόλι των Ελλήνων σε ακόμα καλύτερη κατάσταση).  

Ειδική μνεία έκανε (δύο φορές) στην αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας. Το στοίχημα να θυμίσουμε είναι στις δεύτερες εκλογές να πλησιάσει ή και να ξεπεράσει το 37 με 38%. «Και μπορεί φεύγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ να άφησε πίσω του τη «νάρκη» της απλής αναλογικής, για να υπηρετηθεί ακριβώς αυτό: το χάος και η πολιτική αστάθεια,  οι Έλληνες όμως έχουν και μνήμη και γνώση, ξέρουν πολύ καλά που θέλουν να πάμε, αλλά δεν ξεχνούν, δεν ξεχνούμε και από πού ξεκινήσαμε.

Έτσι θα ακυρώσουν τόσο τη «βόμβα» της ακυβερνησίας, όσο και μιας νέας πολιτικής ανωμαλίας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι στην πρώτη και καθοριστική κάλπη οι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα. Κι όταν λέω «ποιος» εννοώ ποιο κόμμα και ποιος Πρωθυπουργός. Ενώ στη δεύτερη θα κριθεί το πώς θα κυβερνήσει αυτός ο Πρωθυπουργός. Είναι τόσο απλά και τόσο καθαρά. Πρόκειται, συνεπώς, για μια ενιαία διαδικασία στην οποία δεν επιτρέπονται ούτε επιπόλαιες επιλογές, ούτε απερίσκεπτα μηνύματα δήθεν διαμαρτυρίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.  

Δεν θα μπορούσε, επίσης, να μην αναφερθεί και στον «άγνωστο χ» που θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης για πρωθυπουργό: «Τι σημαίνει αυτός ο «άγνωστος Χ» που θα ηγηθεί την επόμενη μέρα; Ότι οι πολίτες θα ψηφίσουν στα τυφλά; Άλλον δηλαδή να θέλουν και άλλος τελικά να τους προκύψει; Λυπάμαι, αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Θα το πω όσο απλά γίνεται: Ψηφίζεις Νέα Δημοκρατία για να έχεις Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Έστω, ψηφίζεις ΣΥΡΙΖΑ για να έχεις Τσίπρα Πρωθυπουργό. Αλλά γιατί να ψηφίσεις κάτι που δεν ξέρεις τι θα είναι αύριο; Δηλαδή τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν αντιστοιχούν στην κρισιμότητα των στιγμών. Ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και δεν προβλέπεται ότι το διεθνές περιβάλλον θα γίνει ευκολότερο», είπε.  

Αρκετή αυτοκριτική  

Τέλος, δεν έλειψε και η αυτοκριτική για το δυστύχημα των Τεμπών καθώς επίσης και η επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη μη λήψη της ευθύνης που αναλογεί στην προηγούμενη κυβέρνης. «Ξέρουμε πια ότι στα Τέμπη, εκεί που θρηνήσατε και εσείς δικούς σας συμπατριώτες, συναντήθηκαν τα ανθρώπινα λάθη με τις ελλείψεις ενός προβληματικού οργανισμού. Με διαχρονικά προβλήματα, που δυστυχώς δεν μπορέσαμε να ανατάξουμε πλήρως πριν μας προλάβει το κακό.

Γι’ αυτό άλλωστε ανέλαβα και την ευθύνη στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα, καθώς το δράμα έγινε με εμάς στο τιμόνι.  Προσωπικά δεν κρύφτηκα ποτέ, ούτε και θα πω εγώ «φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός από εμάς».

Εμείς, συνεπώς, έχουμε πρώτοι το χρέος να διαμορφώσουμε τους όρους, ώστε να μην ξανασυμβεί ποτέ, μα ποτέ ξανά ένα τέτοιο κακό. Το υποσχέθηκα αυτό στη μητέρα του Σπύρου, του μηχανοδηγού από το Λιανοκλάδι, που έχασε το μονάκριβο γιο της. Το ίδιο θα έλεγα στους γονείς της Ελπίδας, του Γιάννη, όλων των νέων παιδιών που τόσο άδικα χάθηκαν. Κι αυτή την υπόσχεση τη θεωρώ ιερό μου καθήκον. Κανείς δεν πονάει, σήμερα, περισσότερο από τις οικογένειες των θυμάτων. Αλλά και κανείς Έλληνας δεν πονά περισσότερο ή λιγότερο από τον άλλον», είπε. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι για τις ατομικές συμπεριφορές των απαράδεκτων διαλόγων, των τεφτεριών, των μπλάνκο, των πλαστών ωραρίων, όλα αυτά θα κριθούν από τη Δικαιοσύνη», προσέθεσε.