Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τις εκλογές που θα γίνουν στις 21 Μαΐου 2023. Τούτο σημαίνει ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Βουλή των Ελλήνων θα πρέπει να διαλυθεί 22 έως 30 ημέρες νωρίτερα. Ως εκ τούτου, ο πρωθυπουργός αύριο, Σάββατο 22 Απριλίου στις 11:00 θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ζητήσει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου την πρόωρη διάλυση της Βουλής, επικαλούμενος λόγο εθνικής σημασίας (αρ. 41, παρ. 2 του Συντάγματος), και την προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Την ίδια ημέρα θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη (που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας).

Οι πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένονται αρκετά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές (κατά τις 21:00), ωστόσο, λόγω της απλής αναλογικής, εκτιμάται ότι θα είναι άγονα ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.

Τούτο όμως δεν σημαίνει ότι η Βουλή των Ελλήνων δεν θα ανοίξει έστω και για μία ή δύο ημέρες, στις 31 Μαΐου ή 2 Ιουνίου, προκειμένου να γίνουν η ορκωμοσία των βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί και αυθημερόν η εκλογή Προέδρου της Βουλής. Κατά πάσα πιθανότητα, δηλαδή, θα έχουμε την αναβίωση, για δεύτερη φορά στη μεταπολιτευτική κοινοβουλευτική μας ιστορία, της ύπαρξης μίας ολόκληρης Κοινοβουλευτικής Περιόδου (της ΙΘ’) για μία ημέρα.

Την επόμενη ημέρα των εκλογών της 21ης Μαΐου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκκινήσει τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών καλώντας διαδοχικά τους πρώτους τρεις σε κοινοβουλευτική δύναμη αρχηγούς κομμάτων. Ο κάθε αρχηγός έχει τη δυνατότητα να κρατήσει έως και τρεις ημέρες την εντολή, προκειμένου να διαβουλευτεί με τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα για το εάν μπορούν να συμπτύξουν κυβέρνηση, δηλαδή να λάβουν 151 θετικές ψήφους από την ολομέλεια. Ο κάθε ένας από τους τρεις αρχηγούς, βέβαια, μπορεί κατά την επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο αυτομάτως να παραδώσει την εντολή θεωρώντας ότι η επίτευξη πλειοψηφίας είναι από εκείνον αδύνατη.

Το πόσοι και ποιοι εκ των τριών θα κάνουν χρήση της δυνατότητας διερεύνησης, καθώς και το πόσες από τις τρεις ημέρες θα κρατήσει την εντολή είναι που θα κρίνουν και το ποια Κυριακή θα στηθούν και οι δεύτερες εθνικές κάλπες – στις 2 Ιουλίου.

Στην περίπτωση της δεύτερης προσφυγής στις κάλπες, θα αναλάβει υπηρεσιακός πρωθυπουργός, που αναμένεται να είναι ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, ως ο αρχαιότερος των τριών προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Επίσης θα έχουμε υπηρεσιακούς υπουργούς τουλάχιστον σε εκείνα τα υπουργεία που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή των εκλογών.