Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη έφερε την αποχώρηση από το Υπουργείο Υποδομών του Κώστα Καραμανλή. Έφερε όμως και μια ακόμη υπόσχεση. «Ποτέ ξανά» ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, με την κυβέρνηση να επιδιώκει να βγουν στο φως τα αίτια του δυστυχήματος. Εξ ου κιόλας τη θέση του κ. Καραμανλή πήρε εις εκ των στενότερων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα αναλάβει να «τρέξει» τη δημιουργίας της υπερκομματικής επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, που θα αναζητήσει τις διαχρονικές ευθύνες για την κατάσταση των Σιδηροδρόμων. 

Ειδικότερα, κατά τη σεμνή τελετή παράδοσης-παραλαβής, ο υπουργός Επικρατείας και νέος υπουργός Μεταφορών δήλωσε ότι αναλαμβάνει τη θέση με ειδική εντολή από τον πρωθυπουργό, με στόχο τη διεκπεραίωση των εξής τριών στόχων:

  1. Να διερευνηθούν οι λόγοι που φτάσαμε να θρηνήσουμε την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Η διερεύνηση των αιτιών της τραγωδίας θα είναι ενδελεχής και διαφανής. Σήμερα θα συσταθεί επιτροπή εμπειρογνωμόνων ad hoc η οποία θα μελετήσει τα συστημικά αίτια που οδήγησαν στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
  2. Να διασφαλιστούν οι διαδικασίες εκσυγχρονισμού των υποδομών.
  3. Να αποκατασταθεί η ασφάλεια στις μεταφορές.

Πρόκειται για τρεις στόχους που έχουν ήδη τεθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκος Μητσοτάκης, τους οποίος θα κληθεί να φέρει εις πέρας ο Γιώργος Γεραπετρίτης. «Πέραν, όμως, από την επιβεβλημένη διαλεύκανση των αιτίων και την απόδοση ευθυνών, εξίσου σημαντικό είναι η τραγική αυτή εμπειρία να αναλυθεί σε βάθος, ώστε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθεί ένα τέτοιο συμβάν. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την επιστροφή του στην Αθήνα, χθες, από τα Τέμπη, τόνισε ότι «θα μάθουμε τα αίτια αυτής της τραγωδίας και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο», είπε χαρακτηριστικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στέλνοντας το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου. 

Η επιτροπή που θα συσταθεί αναμένεται να εξετάσει πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος αλλά και τις διαχρονικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση των σιδηροδρομικών έργων. «Καθυστερήσεις που έχουν τις αιτίες τους σε χρόνιες παθογένειες του Ελληνικού Δημοσίου, σε στρεβλώσεις δεκαετιών. Είναι αλήθεια ότι πολλές από αυτές τις ανεπάρκειες και τις στρεβλώσεις τις αντιμετωπίσαμε σε μεγάλο εύρος ευθυνών και τομέων δράσης του Κράτους την περίοδο αυτή, και στους σιδηροδρόμους. Είναι επίσης αλήθεια, όμως, ότι δεν μπορέσαμε να τις εξαλείψουμε. Για αυτό, άλλωστε, και αναλαμβάνουμε και το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί. Χωρίς υποκρισία και χωρίς να κρυβόμαστε. Όμως για όλα αυτά θα έχουμε την δυνατότητα να συζητήσουμε αναλυτικότερα το επόμενο διάστημα. Με ειλικρίνεια, στοιχεία, νηφαλιότητα, πάντοτε με αλήθεια», προσέθεσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου.