Περιεχόμενα
Το Crown, μια από τις πιο επιδραστικές σειρές των τελευταίων 30 χρόνων, έκλεισε όσο εντυπωσιακά άνοιξε τον κύκλο του στο Netflix. Ο δημιουργός της σειράς, Peter Morgan, μας επιφύλαξε ένα συγκινητικό φινάλε, αντάξιο του θρύλου που δημιούργησε.
Όπως πάντα, βέβαια, έπειτα από κάθε λανσάρισμα μιας σεζόν, οι δημοσιογράφοι έπρεπε να ξεκαθαρίσουν στους fans του The Crown, τι από όσα έχουν παρακολουθήσει είναι αληθινό και τι έχει σκαρφιστεί ο Peter Morgan.
Ας τα δούμε λοιπόν:
The Crown, Επεισόδιο 5
Στο ξεκίνημα του δεύτερου κύκλου της τελευταίας σεζόν του The Crown συναντάμε τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος επιστρέφει στο σχολείο αμέσως μετά την κηδεία της πριγκίπισσας Νταϊάνα. Βρίσκεται στο Κολέγιο του Ίτον (Eton College), το διάσημο βρετανικό οικοτροφείο γνωστό για την εκπαίδευση πρωθυπουργών, κατόχων Νόμπελ και, φυσικά, αριστοκρατών.
Τον Απρίλιο του 2017, η βρετανική ταμπλόιντ The Sun ανέφερε ότι ο Γουίλιαμ επέστρεψε στο σχολείο μόλις τέσσερις ημέρες μετά την νεκρώσιμη ακολουθία και έλαβε χειρόγραφες συλλυπητήριες επιστολές από περισσότερους από τους μισούς συμμαθητές του.
Στο συγκεκριμένο επεισόδιο, παρακολουθούμε να του παραδίδουν επίσης ένα σάκο με γράμματα από θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο, ειδικά από νεαρές γυναίκες. Είναι η αρχή της λεγόμενης «Willsmania» στα τέλη της δεκαετίας του ’90, όταν ο Ουίλιαμ μπήκε στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής. Το νέο του status, αυτό του καρδιοκατακτητή, γίνεται επίσης σαφές όταν επισκέπτεται το Βανκούβερ με τον πατέρα του και τον μικρότερο αδερφό του Χάρι και οι νεαρές γυναίκες σχηματίζουν ουρές για να του σφίξουν το χέρι.
Στις 22 Ιουνίου 1998, οι Times ανέφεραν ότι το ταξίδι στο Βανκούβερ τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς κατέστησε σαφές στο παλάτι την επίδραση του 1,85 μ. ο πρίγκιπα με τα ξανθά μαλλιά, τα μπλε μάτια και το ντροπαλό χαμόγελο, που τόσο πολύ θυμίζει τη μητέρα του στα έφηβα κορίτσια.
Το επόμενο έτος, η Κριστίνα Φεράρι, επικεφαλής του περιοδικού Teen People, μιας έκδοσης του περιοδικού People που εστιάζει στη νεολαία, είπε στους Times ότι ο Ουίλιαμ ήταν «ένας διεθνής σούπερ σταρ σχεδόν στο επίπεδο του Leonardo DiCaprio».
The Crown, Επεισόδιο 6
Η βασίλισσα Ελισάβετ φαίνεται να απειλείται από τη θετική υποδοχή του κοινού προς τον Τόνι Μπλερ, τον νέο πρωθυπουργό. «Οι άνθρωποι φαίνεται πραγματικά να τον αγαπούν και να τον βλέπουν ως αληθινό γιο της Αγγλίας», λέει, «και ως ένα ενωτικό εθνικό σύμβολο, με έναν τρόπο που έβλεπαν εμένα παλιά».
Τον Φεβρουάριο του 1999, ο Γουόρεν Χογκ έγραψε στους Times ότι ο Μπλερ ήταν «νεανικός, ευδιάκριτος και οραματιστής ηγέτης» και «ο πιο δημοφιλής πρωθυπουργός στη βρετανική ιστορία».
Στο σίριαλ, βλέπουμε τον Μπλερ να μοιράζεται με τη βασίλισσα τις προσπάθειές του να πείσει τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, να στείλει στρατεύματα στο Κοσσυφοπέδιο για να εκδιώξουν τις σερβικές δυνάμεις. Η βασίλισσα ανησυχεί όταν μαθαίνει ότι ο πρωθυπουργός έχει ένα νέο ψευδώνυμο: «Βασιλιάς Τόνι». Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ των Times από το 1999, του έδωσαν αυτό το σαρκαστικό παρατσούκλι από τους παρευρισκόμενους της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εκείνης της χρονιάς, εξαιτίας της προσοχής που συγκέντρωνε από τα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα των Times, ο Μπλερ έκανε μια «μεγάλη είσοδο» στην Ουάσιγκτον προτού ξεκινήσει μια «ενορχηστρωμένη επιχείρηση χρησιμοποιώντας τα μέσα ενημέρωσης» για να κερδίσει την υποστήριξη του αμερικανικού κοινού ως προς την εκδίωξη του Γιουγκοσλάβου προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. (Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν ότι ο Κλίντον «δεν ένιωσε αποξενωμένος»).
The Crown, Επεισόδιο 7
Στο ξεκίνημα του έβδομου επεισοδίου συναντάμε έναν 18χρονο πρίγκιπα Ουίλιαμ, ο οποίος ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να φοιτήσει στο κολέγιο της επιλογής του, το St. Andrews, όπου θα πάει μετά από ένα χρόνο άδειας από τις σπουδές του.
Στο The Crown, ο πρίγκιπας λαμβάνει τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ είναι με την οικογένειά του, αλλά στην πραγματικότητα, είχε ήδη εγκαταλείψει τη Βρετανία. Σε βίντεο από το ITN ο πρίγκιπας Γουίλιαμ κάνει μια ενημέρωση στους βασιλικούς συντάκτες, στις 29 Σεπτεμβρίου 2000, όπου ενημερώνει τους δημοσιογράφους ότι όταν έλαβε τα αποτελέσματά του, ήταν «στη μέση του πουθενά», σε μια ζούγκλα στο Μπελίζ.
Στο St. Andrews, το επεισόδιο ακολουθεί την Κέιτ Μίντλετον και τον Ουίλιαμ καθώς προσαρμόζονται στην πανεπιστημιακή ζωή. Παρά το γεγονός ότι ο πρίγκιπας αρχικά συνάπτει σχέση με μια γυναίκα που ονομάζεται Λόλα Ερντέιλ-Κάβεντις-Κινκέιντ και η Κέιτ με έναν άντρα ονόματι Ρούπερτ, υπάρχει ξεκάθαρη ερωτική χημεία μεταξύ του ζευγαριού.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ έβγαινε με δύο γυναίκες πριν από την Κέιτ: την Ολίβια Χαντ, την οποία οι εφημερίδες αποκαλούσαν «πνευματώδη» και την Κάρλι Μάσι-Μπιρτς, με την οποία «ο Γουίλιαμ ερωτοτροπούσε για δύο εβδομάδες», σύμφωνα με ανώνυμη πηγή. Κάποια άλλη πηγή, επίσης ανώνυμη, είπε στην εφημερίδα ότι η Κέιτ προφανώς έβγαινε με τον Ρούπερτ Φιντς, «ένα όμορφο αγόρι από το Νόρφολκ», τον οποίο γνώρισε όταν έφτασε στο κολέγιο.
The Crown, Επεισόδιο 8
Το όγδοο επεισόδιο του The Crown είναι γεμάτο αναδρομές στις νεαρές πριγκίπισσες Ελισάβετ και Μαργαρίτα, οι οποίες γιορτάζουν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαΐου 1945. Παρακολουθούμε τις δύο αδελφές να βγαίνουν κρυφά από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να γιορτάσουν με τον κόσμο στους δρόμους και στο ξενοδοχείο Ritz. Μια αρχικά ντροπαλή Ελισάβετ βρίσκει μια μεγάλη ομάδα Αμερικανών να χορεύουν swing στο υπόγειο του ξενοδοχείου και μετά από έναν αρχικό δισταγμό, συμμετέχει και η ίδια.
«Εσύ, μουσίτσα (sic)… Ποιος να το ήξερε ότι μπορούσες να χορέψεις swing», λέει η Μαργαρίτα στη μεγαλύτερη αδερφή της στο δρόμο της επιστροφής προς το παλάτι. «Πρέπει να σε φλέρταραν 50 άντρες».
Στην πραγματικότητα, ενώ η Μάργκαρετ και η Ελισάβετ βγήκαν στους δρόμους του Λονδίνου για να γιορτάσουν το τέλος του πολέμου, φαίνεται ότι είχαν την άδεια των γονιών τους. Το 1985, η βασίλισσα έδωσε μια τηλεοπτική ομιλία στο βρετανικό κοινό, στην οποία «για πρώτη φορά είπε στους υπηκόους της πώς αυτή και η πριγκίπισσα Μαργαρίτα είχαν γλιστρήσει στα πλήθη έξω από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της Ημέρας της Νίκης και είχαν περπατήσει για μίλια στην πόλη», σύμφωνα με τους Times.
«Θυμάμαι ότι ήμασταν τρομοκρατημένες μήπως μας αναγνωρίσουν», φέρεται να είπε η βασίλισσα Ελισάβετ.
Τον Μάιο του 2020, κατά τη διάρκεια μιας άλλης τηλεοπτικής ομιλίας, η βασίλισσα μίλησε για τις «χαρούμενες σκηνές» που είδε η βασιλική οικογένεια από το μπαλκόνι του παλατιού του Μπάκιγχαμ νωρίτερα την Ημέρα της Νίκης. «Η αίσθηση χαράς στα πλήθη που συγκεντρώθηκαν έξω και σε όλη τη χώρα ήταν βαθιά», είπε.
The Crown, Επεισόδιο 9
Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη στην αρχή του προτελευταίου επεισοδίου του The Crown, ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ αποκαλεί τη βασιλική οικογένεια «γκάνγκστερ» που σκότωσαν σκόπιμα την πριγκίπισσα Νταϊάνα και τον γιο του, Ντόντι.
Ο Αλ Φαγιέντ ισχυρίζεται ότι όταν «η “Δρακουλίστικη” βρετανική βασιλική οικογένεια» ανακάλυψε ότι η Νταϊάνα ήταν έγκυος «με ένα παιδί μουσουλμάνο» -αυτό του Ντόντι- «την σκότωσαν».
Στην πραγματικότητα, όπως απεικονίζει η σειρά, ο Αλ Φαγιέντ έδωσε πολλές συνεντεύξεις, για πολλά χρόνια, στις οποίες κατηγορούσε τη βασιλική οικογένεια ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Το 1998, οι Times ανέφεραν ότι ο Αλ Φαγιέντ είπε στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι «υπήρχε μια συνωμοσία και δεν θα ησυχάσω μέχρι να αποδείξω τι ακριβώς συνέβη». Μιλώντας στο «60 Minutes Australia» το 1999, ο Αλ Φαγιέντ ισχυρίστηκε επίσης ότι η MI6, με τη βοήθεια της C.I.A., κατασκόπευε τον Dodi και την Diana και σε μια συνέντευξη του, το 2007, στο Al Jazeera English, χαρακτήρισε το δυστύχημα «απόλυτα ξεκάθαρα φρικτό φόνο».
Η εκπομπή δείχνει επίσης το «Operation Paget», μια αστυνομική έρευνα που ξεκίνησε για να επανεξετάσει τα περιστατικά που οδήγησαν στο τροχαίο που σκότωσε το ζευγάρι. Τον Δεκέμβριο του 2006, οι Times ανέφεραν ότι η έρευνα διήρκεσε τρία χρόνια και κόστισε στους Βρετανούς φορολογούμενους 3,69 εκατομμύρια λίρες, περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια της εποχής. Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ήταν πως η πριγκίπισσα Νταϊάνα «σκοτώθηκε με τον τρόπο που οι αρχές πάντα έλεγαν ότι είχε σκοτωθεί: σε τροχαίο ατύχημα, μαζί με τον φίλο της, Ντόντι Φαγιέντ, και τον οδηγό τους, Χένρι Πολ», έγραψε η Σάρα Λιάλ.
Ενώ η έρευνα για τον θάνατο της Νταϊάνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο «The Crown», ο πρίγκιπας Ουίλιαμ συνεχίζει τις σπουδές του στο St. Andrews, όπου η πρόσφατα εργένισσα Κέιτ Μίντλετον γίνεται μοντέλο για μια φιλανθρωπική επίδειξη μόδας. Το σόου αναδημιουργεί το see through φόρεμα που φορούσε η πραγματική Κέιτ το 2002 για το κολεγιακό σόου, ένα κομμάτι που σχεδίασε η Σάρλοτ Τοντ, η οποία ήταν φοιτήτρια τότε.
Το 2011, και μετά την ανακοίνωση του αρραβώνα του Γουίλιαμ και της Κέιτ, η Τοντ πούλησε το φόρεμα για 78.000 λίρες, σύμφωνα με την Daily Telegraph (περίπου 125.000 δολάρια τότε).
Στην επίδειξη, λίγο μετά την παρουσία του Γουίλιαμ στην επίδειξη μόδας, το ζευγάρι αρχίζει επίσημα να βγαίνει και μετακομίζει μαζί, μαζί με δύο φίλους. Σύμφωνα με τη Sun, το ζευγάρι μετακόμισε στο 13A Hope Street με την Ολίβια Μπλιντσντέιλ και τον Φέργκους Μπόιντ.
Πίσω στο παλάτι, η βασίλισσα αντιμετωπίζει το θάνατο της μητέρας της και το Χρυσό Ιωβηλαίο, μια διεθνή γιορτή για τον εορτασμό των 50 χρόνων της βασιλείας της. Η Ελισάβετ περνά το μεγαλύτερο μέρος του επεισοδίου ανησυχώντας για την έλλειψη δημόσιου ενδιαφέροντος και για το αν θα συγκεντρωθεί πλήθος για την εμφάνισή της στο μπαλκόνι στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Τελικά, ξαφνιάζεται ευχάριστα από τις μάζες του κόσμου που παρευρίσκονται.
Στις 5 Ιουνίου 2002, οι Times ανέφεραν ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι επευφημούσαν έξω από τις πύλες του παλατιού για το ιωβηλαίο. Την ίδια μέρα, ο Guardian ανέφερε ότι η εκδήλωση ήταν πιο επιτυχημένη από ό,τι περίμεναν τόσο οι επικριτές όσο και οι διοργανωτές.
The Crown, Επεισόδιο 10
Το τελευταίο επεισόδιο του The Crown βρίσκει έναν τρόπο να αντιμετωπίσει τον θάνατο της βασίλισσας — πέθανε το 2022 — ενώ βρίσκεται στο 2005. Τη βλέπουμε να σχεδιάζει τη δική της κηδεία, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής του μοιρολογιού της γκάιντας «Sleep, Dearie Sleep» για να παίξει στην κηδεία.
Σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, χρειάστηκαν 20 χρόνια για να προγραμματιστεί η πραγματική κηδεία της βασίλισσας, με το καθήκον να βαρύνει τον Έντουαρντ Φιτζάλαν – Χάουαρντ, τον 18ο δούκα του Νόρφολκ, του οποίου οι πρόγονοι ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό σημαντικών βασιλικών περιστάσεων από το 1672.
Πριν από τον θάνατο της βασίλισσας, «κάναμε ετήσιες συναντήσεις στην αίθουσα του θρόνου του παλατιού του Μπάκιγχαμ», είπε ο δούκας στην εφημερίδα το 2022. «Ξεκίνησε με 20 άτομα. Μέχρι τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, είχαμε φτάσει τους 280. Είχα μεγάλη βοήθεια από το προσωπικό του Μπάκιγχαμ».
Ο προσωπικός αυλητής της βασίλισσας, ο Πολ Μπαρνς, έπαιξε πράγματι το «Sleep, Dearie Sleep» για να κλείσει την κηδεία της βασίλισσας, στις 19 Σεπτεμβρίου 2022.
Ο αρνητικός αντίκτυπος κάποιων επιλογών του πρίγκιπα Χάρι, κατά τη διάρκεια των νεότερων του χρόνων, κερδίζει επίσης λίγο χρόνο στην οθόνη. Ο πρίγκιπας φωτογραφίζεται σε ένα πάρτι μεταμφιεσμένων με θέμα «Αποικιοκράτες και ιθαγενείς», φορώντας στρατιωτική στολή με σβάστικα στο μπράτσο, κάτι που σύντομα γίνεται πρωτοσέλιδο.
Στον απόηχο του σκανδάλου, ο Γουίλιαμ και ο Χάρι μαλώνουν για τον ρόλο που έπαιξε ο καθένας στην επιλογή του κοστουμιού, με τον Γουίλιαμ να εμφανίζεται να ενθαρρύνει τον Χάρι να φορέσει το συγκεκριμένο κοστούμι – στολή.
Στις 13 Ιανουαρίου 2005, μια φωτογραφία του πρίγκιπα Χάρι με τη στολή, κρατώντας ποτό και τσιγάρο, εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο της The Sun. Ο Χάρι ζήτησε συγγνώμη για την ακατάλληλη ενδυματολογική του επιλογή στο συνοδευτικό άρθρο: «Λυπάμαι πολύ αν υπέπεσα σε παράπτωμα», είπε. «Ήταν μια κακή επιλογή κοστουμιού». Στα πρόσφατα απομνημονεύματά του, Spare, ο Χάρι έγραψε ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ «επικρότησαν» το κοστούμι και γελούσαν.
Το The Crown απεικονίζει επίσης την πτώση του Μπλερ. Έχει ένα νέο παρατσούκλι, «Tony Bliar», επειδή πολλοί πίστευαν ότι παραπλάνησε το κοινό σχετικά με την εισβολή στο Ιράκ το 2003. Εκείνο το έτος, οι Times ανέφεραν ότι τουλάχιστον 750.000 αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε μια διαδήλωση στο Λονδίνο και σημείωσαν ότι ο Μπλερ είχε χάσει την αποδοχή του βρετανικού κοινού. «Δεν επιδιώκω την αντιδημοφιλία ως σήμα τιμής», φέρεται να είπε ο Μπλερ. «Αλλά μερικές φορές είναι το τίμημα της ηγεσίας και το κόστος της πεποίθησης».
Με την ευλογία της βασίλισσας, ο Κάρολος και η Καμίλα παντρεύτηκαν τελικά, με τον πολιτικό γάμο να μεταδίδεται τηλεοπτικά. Τον Απρίλιο του 2005, οι Times έγραφαν: «Δεδομένων όλων των ανατροπών της μοίρας και των περιστάσεων που συνωμότησαν εναντίον τους, ίσως το πιο θαυμαστό πράγμα για τον γάμο του Σαββάτου μεταξύ του πρίγκιπα Κάρολου και της Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς είναι ότι πραγματοποιήθηκε».