Ο Χρήστος Τζανερίκος έγινε τις τελευταίες ημέρες αναμφισβήτητα το πρόσωπο των ημερών. Θα ήταν ο δικαστικός, ως πρόεδρος του Α1 τμήματος του Αρείου Πάγου, που θα έκρινε τη νομιμότητα των συνδυασμών (όχι μόνο του Η. Κασιδιάρη), προκειμένου να κατέλθουν στις προσεχής εκλογές. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι ο ίδιος είχε φιλοδοξίες, τις οποίες φέρεται να μην έκρυψε ποτέ.

Μπορεί, ενδεχομένως, να μην ευοδώθηκαν, παρ’ όλα αυτά είχε στα χέρια του μια σημαντική θέση και μπροστά του μια (δύσκολη) απόφαση (ακόμα και νομικά) να λάβει. Θα επέτρεπε στον Η. Κασιδιάρη μέσω ενός αχυρανθρώπου να κατέβει στις επόμενες εκλογές. Τα νομικά εργαλεία, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα είχε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή, επικαλείται δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία κυβερνητικά στελέχη είχαν συναντήσεις μαζί του. Ο ίδιος, μάλιστα, ισχυρίζεται ότι εκτός από τον Γ. Γεραπετρίτη συνάντησε και έτερο κυβερνητικό στέλεχος, χωρίς να αποκαλύπτει το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης. «Δεν έχει υπάρξει καμία τέτοιου είδους παρέμβαση από τη μεριά της κυβέρνησης. Όμως, το σοβαρό δεν είναι να σχολιάζω αυτά τα πράγματα.

Το σοβαρό που έχουμε απέναντί μας είναι να καταλάβουμε ότι η επιλογή της κυβέρνησης να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνει το Σύνταγμα για να υψώσουμε δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικών οργανώσεων με τον οποιονδήποτε μανδύα στις εκλογικές διαδικασίες είναι μια επιλογή βαθιά αξιακή και πολιτική, την οποία δεν παζαρεύουμε με κανένα. Και σε κανένα επίπεδο», υπογράμμισε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου και μάλιστα άφησε αιχμές για τον ανώτατο δικαστικό (που σημειωτέον θα συνταξιοδοτούνταν σε δύο μήνες). «Από εκεί και πέρα όλοι κρίνονται απέναντι σε αυτό το κορυφαίο πολιτικά και θεσμικά ζήτημα και για τα λόγια τους και για τη στάση τους», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση αν αμφισβητεί τη σοβαρότητα του Χρήστου Τζανερίκου απάντησε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα κανενός ανθρώπου και επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από τη μεριά της κυβέρνησης και «δεν θα μπορούσε να υπάρξει, διότι εμείς δεν παζαρεύουμε την άποψή μας ότι εγκληματίες και μαχαιροβγάλτες να μην είναι υποψήφιοι στις εκλογές. Όλοι κρίνονται και από τα λόγια τους και από τις πράξεις τους».

Εν ολίγοις ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε ότι υπήρξαν συναντήσεις για διαδικαστικά ζητήματα, κάτι που – σύμφωνα με τον ίδιο- είναι απολύτως θεμιτό. Εξάλλου, μιλάμε για μια υπόθεση ιδιαίτερα σοβαρή, που ελλοχεύει σοβαρό κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία…

Τι υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι δεν έχει συναντήσει κανένα «ανώτατο κυβερνητικό παράγοντα» όπως ισχυρίζεται. Παράλληλα, τονίζουν ότι ο πρώην αντεισαγγελέας ήθελε να γίνει Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και διέρρεε ότι έχει ερείσματα σε υψηλά επιχειρηματικά συμφέροντα.