Αύριο αναμένεται να συνεδριάσει η αρμόδια διακομματική Επιτροπή, η οποία θα αποφασίσει πόσες, που και πώς θα γίνουν οι τηλεμαχίες προ των εκλογών. Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μια: να διεξαχθεί ένα debate με το σύνολο των πολιτικών αρχηγών, την στιγμή που στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να γίνουν δύο, ένα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.
Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πιο… επικοινωνιακός σε σχέση με τον πρωθυπουργό, ενώ στη ΝΔ εκτιμούν ότι σε μια τηλεμαχία ανάμεσα στους δύο δεν έχουν τίποτα απολύτως να κερδίσουν. Επίσης, θεωρούν ότι θα υπάρξουν (και δικαίως) αντιδράσεις από το μικρότερα κόμματα, την στιγμή που το προφανές διακύβευμα είναι οι συνεργασίες των κομμάτων την επόμενη των εκλογών.
Ήδη, μάλιστα, το ΠΑΣΟΚ ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι μόνιμα προσανατολισμένοι σε μια αυτοαναφορική μάχη για την προσωπική τους πολιτική επιβίωση, προσθέτοντας ότι «Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι θετικό στη διεξαγωγή debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο ελληνικό κοινοβούλιο, προκειμένου οι πολίτες να συγκρίνουν προγραμματικές θέσεις και προτάσεις».
Νωρίτερα, ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε υπογραμμίσει ότι «Οι τηλεμαχίες, με διάφορες μορφές, διεξάγονται σταθερά στις εκλογές, όπως θα γίνει και σε αυτές τις εκλογές». Όπως είπε, «τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα γίνει κατά την προεκλογική περίοδο, θέλουμε να γίνει μια τηλεμαχία με τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή γατί αυτό είναι το δημοκρατικά επιβεβλημένο, πρέπει να ακουστούν οι απόψεις όλων των κομμάτων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μας εξηγήσει την ανακολουθία της στάσης του, ότι είναι υπέρ κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά επιθυμεί ένα debate μεταξύ των δύο αρχηγών. Πρέπει στο ίδιο τραπέζι να ακουστούν όλες οι απόψεις, όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να φανούν κα οι αντιφάσεις ως προς τις προγραμματικές ανακολουθίες οι οποίες είναι τεράστιες».
Σε κάθε περίπτωση, το επικρατέστερο σενάριο είναι να ορισθεί συγκεκριμένη ημερομηνία όπου και θα γίνει το debate ανάμεσα στα κόμματα που έχουν εκπροσώπηση στη Βουλή (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ΜεΡΑ25, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση).