🇦🇱 Διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσει από σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα. Ο οποίος, προ τιμήν του, είχε ημέρα πένθους την Κυριακή 5 Μαρτίου στη χώρα του για την τραγωδία των Τεμπών – η Αλβανία μέτρησε άλλωστε επίσης νεκρούς στα τρένα. Σήμερα ο Ράμα θα εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής και γλυπτών, που διοργανώνεται από το Υπουργείο Εξωτερικών, στο Ζάππειο με τίτλο «Improvisations».

🤝 Φυσικά και θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού, στα χωριά που ζει η ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, τον Δεκέμβριο στη Δερβιτσάνη.

⁉️ Αληθεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας περίμενε τις δημοσκοπήσεις της Πέμπτης για να αποφασίσει το… προφανές, ήτοι την επάνοδο του Παύλο Πολάκη στα ψηφοδέλτια; Και τις παρακολούθησε με τη δέουσα προσοχή: μόλις 4% δήλωσε ότι τους απασχολεί το θέμα. Κατά τα άλλα, τα γκάλοπ ψεύδονται, έτσι δεν είναι πρόεδρε;

🗳️ Το μπαράζ δημοσκοπήσεων συνεχίζεται, παρεμπιπτόντως: τα… ομόσταυλα Alpha και Star ετοιμάζουν την προβολή τους από μέρα σε μέρα.

👮‍♂️ Μπορεί η κυβέρνηση να έχει ένα κάρο άλλα θέματα να ασχοληθεί αλλά ο κόσμος έφτασε στο χτένι με τον Κωνσταντίνο Σκούμα και το ΚΥΣΕΑ προχώρησε στην… καρατόμηση του μέχρι πρότινος Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Και όχι, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία στο Μέγαρο της Κατεχάκη. Η ίδια κυβέρνηση τον είχε τοποθετήσει στη θέση, η ίδια τον ξήλωσε καθότι κρίθηκε και βρέθηκε ανεπαρκής. Όχι τόσο για την περιφρούρηση των διαδηλώσεων, ως διαδόθηκε, όσο συνολικά για την εικόνα της ΕΛΑΣ τους τελευταίους μήνες.

🤔 Λογικά δεν θα το βρούμε μπροστά μας αλλά ο (ήδη) αγαπημένος σας… Πισωπόρτας οφείλει να το αναφέρει, ως σενάριο. Πόσες ψήφοι χρειάζονται για να αλλάξει ένας εκλογικός νόμος από της αμέσως επόμενες εκλογές; 200. Αν λοιπόν η ΝΔ βγάλει 100 και λιγότερους βουλευτές στις προσεχείς εκλογές, συσπειρωμένα τα άλλα κόμματα θα μπορούσαν να τον αλλάξουν. Ούτε το να βγάλει η ΝΔ κάτω από 100 είναι πιθανό, ούτε η εν λόγω συσπείρωση αλλά καλό είναι να τα ξέρετε όλα…

🔢 Παράδειγμα; Ας πάρουμε (τυχαία) την τελευταία δημοσκόπηση της Pulse στον ΣΚΑΪ. Η ΝΔ με 30% βγάζει 113 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ με 26% βγάζει 98 έδρες, το ΠΑΣΟΚ με 10% είναι στις 38 έδρες, το ΚΚΕ με 6% στις 23 έδρες, η Ελληνική Λύση με 4% βγάζει έδρες 15 και το ΜέΡΑ25 με 3,5% είναι στις 13 έδρες. Μάλιστα, το σενάριο των «ηττημένων» ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 θα συγκέντρωνε 149 έδρες…

🗣️ Ο Αδωνις Γεωργιάδης μα και η Ντόρα Μπακογιάννη έχουν δύο κοινά. Πρώτον, δεν κρύβουν ποτέ τη γνώμη τους και την εκφράζουν δημόσια και, δεύτερον, τάχθηκαν μαζί ενάντια σε όσα μέλη της κυβέρνησης κρύφτηκαν μετά τα Τέμπη και δεν τη στήριξαν. Δεν είναι και λίγοι αλλά τα βέλη πέφτουν κυρίως με στόχο τον Νίκο Δένδια. Ανεπίσημα, αρκετοί του καταλογίζουν ευθύνη για τη μη αναβολή του ταξιδιού του στον Καναδά -και, μεταξύ μας, άδικο δεν έχουν.

🛤️ Εβδομάδα Κώστα Καραμανλή ξεκινά, με την παρουσία του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Εκεί όπου η κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια γραμμή: ανάληψη ευθυνών που της αναλογούν, αυτοκριτική αλλά και έρευνα από το 2013 (τουλάχιστον). Εξ ου και κλήθηκε -και- ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήταν στο πόστο του Μεταφορών επί συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και τότε προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την– τηλεδιοίκηση.

🚆 Ο, δε, παραιτηθείς υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα αναλάβει εξίσου το μέρος των ευθυνών του και θα κληθεί να αποδείξει ότι επί θητείας του έγιναν τα δέοντα…

🗳️ Μιας και ο λόγος για εκλογές, δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη η υποψηφιότητα Γιώργου Γεραπετρίτη, ούτε στον Πειραιά ούτε πουθενά αλλού. Ο ίδιος δεν έχει εκφραστεί ακόμη, δημόσια, αλλά από το περιβάλλον του διαρρέεται ότι επιθυμεί να παραμείνει «εξωκοινοβουλευτικός».

📸 Στα ψιλά πέρασε ότι το προεδρείο των Ευρωσοσιαλιστών συνεδρίασε το διήμερο 9 και 10 Μαρτίου στην Αθήνα. Μία επίσκεψη που αλλιώς την περίμενε ο Νίκος Ανδρουλάκης και αλλιώς του ήρθε – η τραγωδία στα Τέμπη επισκίασε το event και δεν είχε τη προβολή που του άξιζε. Αυτό που μερικοί παρατηρητικοί είδαν πως η «οικογενειακή» φωτογραφία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που εμφανίστηκε στην αίθουσα δεν είχε πουθενά τον Αλέξη Τσίπρα, η παρουσία του οποίου στις προσυνόδους των ΕΣ είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.

🇪🇺 Κρατώντας την τρίτη ετήσια έκθεση της Κομισιόν για το κράτος δικαίου στα 27 κράτη μέλη, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς, έφτασε στην Αθήνα, σε μια διήμερη επίσκεψη γεμάτη συναντήσεις με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τους επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών και ανώτατους δικαστικούς. Και τι ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση; Τη συμμετοχή της ίδιας της δικαστικής εξουσίας στα υψηλότερα κλιμάκια. Ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, να διασφαλίσουν ότι δεν είναι άτομα που τοποθετούνται πολιτικά, αλλά να υπάρχει και εμπλοκή στις αποφάσεις των ίδιων των δικαστικών…  

🆚 Προς… δίπολο οδεύει στις αρχαιρεσίες η μάχη για τον δήμο Θεσσαλονίκης. Ο νυν δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας με τον πρώην πρόεδρο του ΟΛΘ και νυν αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Στέλιο Αγγελούδη, δείχνουν ως φαβορί για την τελική δυάδα, αν και νωρίς ακόμη ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη ψάχνει υποψήφιο. Οργάνωση, όχι αστεία.

🦅 Και επειδή η Θεσσαλονίκη είναι, κακά τα ψέματα, κυρίως ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Τουρσουνίδης είναι επιλογή του Αγγελούδη και θα μπει στο ψηφοδέλτιο του υποψηφίου δημάρχου. Ακούω ότι από τον «δικέφαλο» θα τον ακολουθήσουν κι άλλοι…

🗳️ Στο δήμο Λαρισαίων ο κεντροαριστερός δήμαρχος Αποστόλος Καλογιάννης, στα 70 του, θα διεκδικήσει την τρίτη συνεχόμενη θητεία από το 2014 έχοντας απέναντί του, από την κεντροδεξιά, τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάση Μαμάκο.


Δια την υπογραφήν, Back door

Email: backdoorintro@gmail.com