Από την στιγμή που η απλή αναλογική ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που έρχονται. Λίγα χρόνια αργότερα, από τη προηγούμενη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για ενδεχόμενη τερατογένεση και πλέον το σενάριο Τσίπρας- Βαρουφάκης είναι υπαρκτό, εφόσον τα κουκιά βγαίνουν.

Μπορεί και οι δύο να το έχουν αποκλείσει, εντούτοις στην πολιτική οι συσχετισμοί και τα δεδομένα αλλάζουν ταχύτατα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Έρικ Έντμαν αποκάλυψε πως ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε ζητήσει δύο (!) φορές συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι που απέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Γεγονός που κατά πολλούς σημαίνει ότι δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στα δύο κόμματα υπάρχει. Κι ας διαψεύστηκε από τη μεριά του Τσίπρα συνάντηση με τον Βαρουφάκη.

«Είχαμε ζητήσει δύο φορές να βρεθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε, η μία πριν δύο χρόνια και η άλλη τον Μάιο του 2022 μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25, χωρίς ωστόσο να υπάρξει θετική ανταπόκριση από τη μεριά της Κουμουνδούρου», ομολόγησε ο κ. Έντμαν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει υπάρξει ραντεβού ανάμεσα στους δύο. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο Τσίπρας, μετά τα δημοσιεύματα που τους ήθελαν να έχουν βρεθεί στη βίλα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο Σούνιο.

Παρ’ όλα αυτά για την κυβέρνηση το σενάριο παραμένει στο τραπέζι. Το ανέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Άκης Σκέρτσος σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών: «Επανέρχεται το τρομακτικό σενάριο επανάληψης του 2015. Επαναφέρουν μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με Βαρουφάκη. Εμείς απλώς περιγράφουμε τι θα σημαίνει μια τέτοια συνεργασία. Ούτε με το κιάλι δεν θα δούμε την επενδυτική βαθμίδα και θα ξαναμπούμε σε νέα μνημόνια».

Ενώ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα θύμισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει κάνει ανοιχτό κάλεσμα στον πρόεδρο του ΜέΡΑ25». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανοικτά εκβιάσει τους βουλευτές του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25, λέγοντας από το φόρουμ των Δελφών:«Αν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε πλειοψηφία για προοδευτική σύγκλιση, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη με απανωτές εκλογές και με περιπέτειες για τη χώρα να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε εδώ και 4 χρόνια».

Υπό αυτά τα δεδομένα, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η συνεργασία των δύο δεν είναι διόλου απίθανη. Ακόμα κι αν αυτή γίνει έμμεσα (ψήφος ανοχής). Και τα δύο κόμματα άλλωστε, υπογραμμίζουν τα ίδια στελέχη, δεν θεωρούν την κανονικότητα ευκαιρία…