Τρία «όχι» εισέπραξε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρότασή του για κυβέρνηση ανοχής. Κι όμως επανήλθε με νέο σενάριο: «Εάν υπολείπονται 5-10 βουλευτές για να έχουμε την πλειοψηφία που χρειαζόμαστε ώστε να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα σχέδιο προοδευτικής προγραμματικής σύγκλισης, θα πρέπει να πάρουν την ευθύνη αν θα στηρίξουν αυτή την κυβέρνηση ή αν θα ανοίξουν τον δρόμο στον κ. Μητσοτάκη, με απανωτές εκλογές και περιπέτειες για τη χώρα, να επανέλθει και να συνεχίσει αυτά που έκανε τέσσερα χρόνια», είπε από το Οικονομικό Forum των Δελφών.

Προφανώς, στην Κουμουνδούρου γνώριζαν ότι ήδη το ΠΑΣΟΚ, το ΜεΡΑ25 και το ΚΚΕ είχαν υπογραμμίσει ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν σε μια τέτοια… τερατογένεση. Όμως ο Α. Τσίπρας επιμένει. Κι αυτό διότι:

-θεωρούν από την Κουμουνδούρου ότι αυτά τα σενάρια λειτουργούν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, διότι προσελκύουν ψηφοφόρους των τριών κομμάτων που δεν θέλουν αστάθεια

-δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα που πιστεύει στην απλή αναλογική και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για συγκρότηση κυβέρνηση

-πιέζουν ακόμα περισσότερο το ΠΑΣΟΚ που βρίσκεται σε δυσχερή θέση

Σε κάθε περίπτωση, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν μπαίνουμε σε καμία συζήτηση και δεν θα δώσουμε ψήφο ανοχής, ούτε θα συζητήσουμε για κυβέρνηση με ψήφο ανοχής».

«Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει κανένα σενάριο συγκυβέρνησης με το κόμμα του κ. Βαρουφάκη και όσους έπαιξαν τη χώρα στα ζάρια της δραχμής», προσέθεσε από την πλευρά του ο Ν. Ανδρουλάκης από την Ήπειρο.

«Εμείς απαντάμε ξεκάθαρα, ο κ. Τσίπρας όμως δεν ακούει. Το ΜέΡΑ25 δεν πρόκειται να δώσει ψήφο ανοχής σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ούτε να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε συγκυβέρνηση, με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 για παράδειγμα. Ο λόγος είναι απλός. Δεν πιστεύουμε στην ιδέα της κυβέρνησης των ηττημένων, δείχνει ότι δεν υπάρχει μία δημοκρατική κουλτούρα γύρω από την απλή αναλογική.

Δεν υπάρχει κυβέρνηση ηττημένων από τη στιγμή που έχεις πάνω από 151 βουλευτές σημαίνει ότι είσαι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων, αυτό σημαίνει ότι είναι οι νικητές, δεν μπαίνουμε σε συνεργασία, ούτε σε ψήφο ανοχής» τόνισε μιλώντας στο MEGA ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜεΡΑ25, Έρικ Έντμαν.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε οποιαδήποτε φημολογία άρχισε να αναπτύσσεται. «Το ΚΚΕ δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή στην όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, είτε ονομάζεται προοδευτική, είτε ονομάζεται δημοκρατική, είτε ονομάζεται δήθεν ειδικού σκοπού», υπογράμμισε κατά την διάρκεια συνέντευξής του στην ΕΡΤ.