Με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατία αναμένεται να υπερψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια της Βουλή η νέα τροπολογία «μπλόκο» στην κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές. Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να διαφωνήσει (όχι επί της ουσίας αλλά κυρίως για τον τρόπο νομοθέτησης) ενώ αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσουν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση φέρνει τη νέα τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχει ψηφίσει η Βουλή και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις.
«Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο. Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκε μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας μια έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους.
«Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας. Η “Χρυσή Αυγή” είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια», προσέθεσε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμα δεν έχουν καταλήξει στο αν θα επιλέξουν να απέχουν ή θα οδηγηθούν στο παρών. Υπενθυμίζεται ότι παρών είχαν ψηφίσει την προηγούμενη φορά που είχε έρθει αντίστοιχη ρύθμιση στη Βουλή.