Εκ νέου αφήγημα άλλαξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, για την επόμενη ημέρα των εκλογών στις 21 Μαΐου αφού, την Τρίτη (25/04), έβαλε στο τραπέζι και την ψήφο ανοχής όσον αφορά στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Happy Day» του ALPHA, ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε για το σενάριο σχηματισμού «κυβέρνησης των ηττημένων» και απάντησε με νόημα: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχθεί μια κυβέρνηση, είτε με τη συμμετοχή κάποιου σε αυτήν είτε με την ανοχή του».

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ερωτηθείς για τις θέσεις του ΜέΡΑ25 και αν αυτές επηρεάζουν ενδεχόμενη συνεργασία, ο ίδιος είπε ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το πρόγραμμα και τι ακριβώς έχει πει ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Οι κυβερνήσεις συνεργασίας γίνονται σε προγραμματική βάση συμφωνημένη, δεν μπορεί σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας αυτός που θα έχει 3% ή 4% να βάλει τους όρους του, είναι αστείο. Εμείς απευθύνουμε ανοικτό κάλεσμα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να δημιουργήσουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, πλατιάς συνεργασίας και ισχυρής απήχησης στην κοινωνία στη βάση προγράμματος που θα έχει συμφωνηθεί».

Τι ισχύει με την ψήφο ανοχής

Ένα κόμμα μπορεί, αντί να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης προς μια κυβέρνηση, να επιλέξει την ψήφο ανοχής, να ανακοινώσει δηλαδή εκ των προτέρων ότι οι βουλευτές του θα απόσχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Μια τέτοια δήλωση περί αποχής σημαίνει ότι η κυβέρνηση του πρώτου κόμματος θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, και στην περίπτωση αυτήν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Η απαιτούμενη, λοιπόν, πλειοψηφία είναι 151 μόνο αν οι παρόντες βουλευτές είναι 300. Αν, όμως, οι παρόντες είναι για παράδειγμα 260, τότε η απαιτούμενη πλειοψηφία είναι 131, ενώ αν οι παρόντες βουλευτές είναι για παράδειγμα 230, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν είναι 116 αλλά 120 βουλευτές, με βάση την πρόνοια ότι η πλειοψηφία δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στην περίπτωση αυτή, αν ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώσει με το ΠΑΣΟΚ τις 120 έδρες και συμφωνήσει με άλλα κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, για ψήφο ανοχής, τότε το σενάριο προοδευτικής κυβέρνησης γίνεται ρεαλιστικό. Υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία θα μπορούσαν να δώσουν ψήφο ανοχής σε μια τέτοια κυβέρνηση, για κάποια θέματα.