Ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε συνέντευξη χτες στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως δήλωσε στη συνέντευξή του είναι μια μετατραυματική εμπειρία για το έθνος ενώ κατηγόρησε Κυβέρνηση και αντιπολίτευση πως γνώριζαν πολύ καλά τις παθογένειες της συγκεκριμένης γραμμής.

Πιο συγκεκριμένα είπε:

«Οι βουλευτές του ΜέΡΑ25, και συγκεκριμένα ο Κρίτων Αρσένης και ο Κλέων Γρηγοριάδης, έχουν ήδη παρουσιάσει το πόρισμα με τα αίτια του ατυχήματος πριν γίνει το ατύχημα.

Τέσσερις διαφορετικές παρεμβάσεις με πιο πρόσφατη του Κρ. Αρσένη, αν δεν κάνω λάθος, στις 22 Σεπτεμβρίου, όπου κοίταξε του υπουργούς της Κυβέρνησης, από το βήμα της Βουλής, και τους είπε: «Η γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι η πιο ανασφαλής γραμμή στην Ευρώπη. Θα έχουμε θύματα, κοιτάξτε τι θα κάνετε».

Τον αγνόησαν. Το είχε πει τον προηγούμενο Ιούλιο, το είχε πει τον προηγούμενο Μάρτιο. Δεν είμαστε μάντηδες. Μιλάμε με εργοδηγούς. Μιλάμε με ανθρώπους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου. Με τον Κλ. Γρηγοριάδη ήμασταν σε αμαξοστάσιο τον περασμένο Μάιο και οι εργαζόμενοι μας έλεγαν «είμαστε οι μισοί από όσοι ήμασταν πριν από 1 ½ χρόνο. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα έπρεπε να είμαστε υπερδιπλάσιοι. Το μνημονιακό οργανόγραμμα, ούτε καν το προμνημονιακό που ήδη είχε υποστεί περικοπές». Τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν μας έλεγαν ότι είναι δικές τους πατέντες και ότι όταν χαλάει ένα εργαλείο δεν έχουν τη δυνατότητα να το αντικαταστήσουν.»

Βαρουφάκης

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παλαιότητα των συρμών και τόνισε πως ήταν 35ετίας και απαγορευμένοι σε Ελβετία και Ευρώπη:

«Όταν παίρνεις τους ελληνικούς σιδηρόδρομους, έχουν τα χίλια μύρια δεινά, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι δηλαδή ένα απαρχαιωμένο σύστημα, προβληματικό, το σπας σε δύο κομμάτια, τις ράγες και τα σήματα, τις υποδομές τις δίνεις σε μια πτωχευμένη κρατική εταιρεία χωρίς τους πόρους για να κάνεις τη δουλειά της. Από την άλλη παίρνεις τους συρμούς και τους δίνεις σε μια ιταλική πτωχευμένη εταιρεία που σου φέρνει μετά από χρόνια, 35ετίας συρμούς που απαγορεύονται στην Ελβετία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τι περιμένεις; Δεν θα έχεις ένα τεράστιο ατύχημα κάποια στιγμή;

Όταν παίρνεις το δίκτυο, το σπας σε δύο κομμάτια, δίνεις τις υποδομές σε μία κρατική πτωχευμένη στην οποία γίνονται περικοπές προσωπικού 30-40%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2010 με τον κ. Ρέππα. Εκεί ξεκινάει το σπάσιμο. Τότε χάσαμε το 60% των υπαλλήλων, ήταν υπεράριθμοι, αλλά χάσαμε και πάρα πολλούς έμπειρους ανθρώπους στον ΟΣΕ. Και έχεις μετά την τρόικα η οποία έρχεται και επιβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δικαιολογία αυτό…»

Βαρουφάκης

Έπειτα, ο Γιώργος Κουβαράς τον ρώτησε πως βλέπει τις διαδηλώσεις και εάν φοβάται την κομματοποίηση αυτών:

«Δεν το φοβάμαι. Αφουγκράζομαι, ιδίως τους νέους, τη νεολαία που είναι εκεί έξω. Δεν ενδιαφέρονται για κόμματα, τα κόμματα και να θέλουμε, εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν το θέλουμε και το ‘χουμε αποδείξει, δεν μπορούμε να τους καπελώσουμε. Είναι μία αυθόρμητη κινητοποίηση νέων παιδιών που καταλαβαίνουν ότι αύριο σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει γι’ αυτούς, όσο συνεχίζουμε το ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Σε όλα αυτά τα καταστροφικά που συμβαίνουν, κοιτάξτε τι κάνουν μέσα σε αυτό το θανατικό πάνε να σπάσουν, να απαξιώσουν και να ιδιωτικοποιήσουν με το ίδιο μοντέλο που εφάρμοσαν στον ΟΣΕ και στη ΔΕΗ, το νερό. Παίρνουν, αυτό πραγματικά με φέρνει εκτός εαυτού, πήρανε ογκολογικό κέντρο Παιδιατρικής κλινικής των Παίδων και το δίνουνε στην κυρία Βαρδινογιάννη. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, όπου έχεις μια κοινωνία που έχει καταλάβει ότι η ιδιωτικομανία αυτής της κυβέρνησης, η οποία βεβαίως επαυξάνεται από τη μονομανία των τροϊκανών, αυτό φέρνει αδιέξοδα.»

Τέλος, ρωτήθηκε για το εάν αυτή η σιδηροδρομική τραγωδία φέρνει το ΜέΡΑ25 πιο κοντά στον ΣΎΡΙΖΑ:

Καθόλου. Γιατί ποιος ιδιωτικοποίησε του ΟΣΕ; Σήμερα είχα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά μου στην Ολομέλεια και τους λέω, θα ζητήσετε συγγνώμη; Γιατί η ιδιωτικοποίηση, που εσείς κάνατε, είναι δυνατόν; Κάθονται και τσακώνονται οι Συριζαίοι με τους νεοδημοκράτες ποιανού σταθμάρχης ήταν ο καλύτερος; Εδώ έχουμε μια συστημική καταστροφή,έχουμε ένα σύστημα το οποίο έχει καταρρεύσει λόγω του κ. Ρέππα του ΠΑΣΟΚ, λόγω του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της Νέας Δημοκρατίας.

Εξιλαστήριο θύμα το ΜέΡΑ25 δεν ψάχνει. Να σας το πω διαφορετικά. Ως ορθολογιστής, ως επιστήμονας δεν δέχομαι το ανθρώπινο λάθος.

Δεν έπρεπε να επιτρέπεται σε έναν άνθρωπο με ένα λάθος του να δημιουργήσει αυτή την καταστροφή. Είναι συστημικό το πρόβλημα, ξέρετε οι άνθρωποι γεννηθήκαμε για να κάνουμε λάθη, και τα συστήματα σχεδιάζονται έτσι ώστε να μην σκοτώνονται 60 παιδιά, 57 παιδιά και κάποιοι μεγαλύτεροι, όταν κάποιος άνθρωπος κάνει λάθος.

Παρακολουθείστε τη συνέντευξη εδώ: