Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, είπε όχι τόσο «στο “τέρας” του κ. Μητσοτάκη» όσο και «στο “τέρας” κ. Τσίπρα» ενόψει των εθνικών εκλογών, οι οποίες θα γίνουν την 21η Μαΐου.
Συγκεκριμένα, ο ίδιος ανέφερε ότι το ΜέΡΑ25 έχει να παρουσιάσει μεγάλη δραστηριότητα στην κοινοβουλευτική του παρουσία, ενώ ως προς την απλή αναλογική δήλωσε την πιστεύουν και την αγαπάνε, αλλά και ότι δεν έχουν γίνει προγραμματικές συζητήσεις για μετεκλογικές συνεργασίες και πως το ΜέΡΑ 25 ό,τι πιστεύει το λέει. «Νομίζω ότι η Βουλή η προηγούμενη θα ήταν πολύ φτωχή χωρίς το ΜέΡΑ25 και η επόμενη θα ήταν στην κατεύθυνση μιας μη βιώσιμης πορείας αν δεν ενισχυθεί ένα κόμμα και μια φωνή σαν του ΜέΡΑ25»,σχολίασε χαρακτηριστικά.
Στους βασικούς πυλώνες των προτάσεων του ΜέΡΑ25, όπως δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην ΕΡΤ, είναι το θέμα των «κόκκινων δανείων», το χρηματιστήριο ενέργειας, ο ΦΠΑ κλπ.
«Εδώ έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα, έχουμε προβλήματα και στα οποία ξέρει ότι υπάρχει και μία επιφανειακή συμπόρευση για κάποια πράγματα. Για παράδειγμα ο ΣΥΡΙΖΑ λέει και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για προστασία της πρώτης κατοικίας. Ναι, αλλά το να έχεις φτιάξει μία δευτερογενή αγορά που αγοράζονται και πουλιούνται με την ταχύτητα του φωτός, τα κόκκινα δάνεια που εμπεριέχουν ως εχέγγυα πρώτη κατοικία. Εδώ πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει με αυτή την αγορά, πώς θα προστατεύσουμε την κατοικία όταν τα δάνεια που την περιέχουν αγοράζονται και πωλούνται», σχολίασε ο κ. Βαρουφάκης.
«Είμαστε ανοιχτοί σε όποιον θεωρεί τον εαυτό του προοδευτικό και δεν περιμένουμε να έρθετε εσείς σε μας, ερχόμαστε και εμείς σε εσάς, δεν είμαστε μικρομέγαλοι, τόνισε ο Γραμματέας του Μέρα25, ενώ άσκησε κριτική στο Νίκο Ανδρουλάκη με αφορμή τη δήλωσή του ότι απέκλεισε τη συνεργασία «με ανθρώπους που έπαιξαν με τη δραχμή», λέγοντας ότι εκφράζει ένα πολιτικό χώρο που έβαλε τον τόπο στα μνημόνια, απαντώντας σε κριτική που είχε δεχτεί από τον ίδιο για τις επιλογές του το 2015. «Αν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε, ξέρετε κάτι ήτανε λάθος και έκανε κακό στη χώρα και εγώ θα είχα κάνει εκείνο. Εγώ είμαι διατεθειμένος να δεχτώ ότι οι άνθρωποι αλλάζουν και τα κόμματα αλλάζουν. Αλλά όταν ο ίδιος λέει δεν αλλάζει τι θα κάνω εγώ, θα παραδεχτώ ότι αλλάζει, όταν ο ίδιος λέει ότι δεν αλλάζει», είπε αναφερόμενος στο Καστελόριζο και την ένταξη της Ελλάδας στα μνημόνια.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη για την «πολιτική τερατογέννεση» μίας πιθανής μετεκλογικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα25, δήλωσε αρχικά πως «θα ήθελα να μην χρησιμοποιούμε εκφράσεις όπως τερατογένεση. Να πάμε σε αυτές τις εκλογές με ήπιους τόνους και με την ισχύ των ιδεών μας και των προτάσεών μας» και συμπλήρωσε ότι τερατογέννεση είναι να θέλει κάποιος να κυβερνήσει και να έχει απέναντί του το 70-75% του εκλογικού σώματος, επίσης το άλλο τέρας είναι να θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική σύγκλιση.
Eπανέλαβε ότι η απερχόμενη κυβέρνηση φοβάται τους νέους, ειδικά μετά την τραγωδία των Τεμπών, γι’ αυτό οι επαναληπτικές εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, που μεγάλο μέρος τους θα δουλεύει, κυρίως σε τουριστικές περιοχές μακριά από τους τόπους κατοικίας τους, τους στερεί ουσιαστικά την ψήφο.
Άσκησε κριτική στον κ. Τσίπρα, λέγοντας: «Όταν ο κ. Τσίπρας επιβάλλει ουσιαστικά στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν το δικαίωμα του κ. Λάτση, αφού του έχουν δώσει το Ελληνικό να το οικοπεδοποίηση αντί να το αναπτύσσει, να παίρνει δηλαδή τζάμπα δημόσια γη, να την κάνει κομματάκια και να την πουλάει ως οικόπεδα. Έχεις τον αρχηγό της ριζοσπαστικής Αριστεράς του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς να δίνει εντολή στους βουλευτές του να υπερψηφίζουν αυτό. Αυτό αν δεν είναι αυτό διαπιστευτήρια στην ολιγαρχία δεν ξέρω τι είναι».
Ακολούθως τόνισε πως: «Ο δυισμός μεταξύ κράτους και ιδιωτικού τομέα, κάτι που είναι υπέρ του κράτους αλλά που είναι υπέρ των ιδιωτών μας αποσπά την προσοχή από το ζητούμενο. Έχουμε έναν απαίσιο κρατικό τομέα, ένα κρατικό τομέα που τον είδαμε και πρόσφατα. Έτσι τον βλέπουμε όπου πάμε κι όπου σταθούμε, ιδίως οι νέοι άνθρωποι. Αλλά από την άλλη μεριά έχουμε κι ένα ιδιωτικό του τομέα που είναι τα μαύρα του τα χάλια. Έχεις ολιγάρχες, έχουμε διαπλοκή, έχουμε διαφθορά. Δεν είναι δηλαδή το καλό κράτος και ο κακός ιδιώτης, ο καλός ιδιώτης και το κακό κράτος. Ας πάρουμε τα τρένα για να μιλάμε για κάτι πολύ συγκεκριμένο, αλλά μπορούμε να πάμε και σε άλλους τομείς αν θέλετε ακόμα και στη δικαιοσύνη. Το βασικό ποιο είναι, ούτε ο υπουργός, ούτε ολιγάρχες, ούτε το κράτος, ούτε η πτωχευμένη ιταλική εταιρεία που ήρθε. Εμείς θα θέλαμε να είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος να κάνει κουμάντο εκ μέρους του ελληνικού λαού. Ένα ενιαίο σιδηροδρομικό δίκτυο το οποίο σε συνεργασία με εταιρείες που μπορούν να φέρουν τεχνογνωσία στην Ελλάδα».
O κ. Βαρουφάκης σχολίασε πως: «Η Ελλάδα είναι βαθιά πτωχευμένη. Κανένας σοβαρός επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει ελληνικό ομόλογο αν δεν του κλείνει το μάτι η κυρία Λαγκάρντ ότι τον καλύπτει. Άρα δεν είναι τεχνοκρατικό το ζήτημα από τη στιγμή που η δική μας εκτίμηση είναι ότι αυτό το χρέος δεν είναι βιώσιμο και είναι βιώσιμο, γίνεται φαίνεται ότι είναι βιώσιμο, μετακυλίεται ελέω της καλής βούλησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Δεν μπαίνει θέμα επενδυτικής βαθμίδας η επενδυτική βαθμίδα Αν θέλετε θα βοηθήσει όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν το πόσο μη βιώσιμο είναι το χρέος. Γιατί τι ουσιαστικά θα γίνει. Ξέρεις τι σημαίνει επενδυτική βαθμίδα. Ότι θα μπορούμε να δανειζόμαστε λίγο πιο εύκολα από τους ιδιώτες».
Τι είπε για τα γλυπτά του Παρθενώνα και τα ελληνοτουρκικά
Για τα γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε: «Ο Τζορτζ Όσμπορν που ήταν υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας όταν ήμουν κι εγώ και τον γνωρίζω καλά και τον γνωρίζω και από πριν αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου. Έχει ένα τεράστιο πρόβλημα, ιδίως το στίγμα. Της κλοπής από των Ελλήνων και από τις γενιές που ακολούθησαν, των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται όμηροι σε εκείνη την απαίσια αίθουσα στο Βρετανικό Μουσείο. Ο ίδιος ξέρει ότι αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. 60% του βρετανικού λαού θέλουν την επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Ταυτόχρονα, ο ίδιος έχει μεγάλη ανάγκη τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο λίρες από χορηγίες για να πάρει το Βρετανικό Μουσείο και θέλει μια συμφωνία με την Ελλάδα για να ξεπλύνει αυτή την ντροπή του Έλγιν. Είναι μια ιδανική ευκαιρία για εμάς να βρούμε μια συμφωνία. Η συμφωνία όμως αυτή πρέπει να εμπεριέχει. Διαβάστε το άρθρο μου. Εγώ συμφωνώ με τη σπουδαία Μελίνα. Σημασία δεν είναι να πούμε ότι ανήκουν στους Έλληνες, ανήκουν στους Βρετανούς, ανήκουν στον Παρθενώνα, να έρθουν».
Εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία με την ελληνική κυβέρνηση: «Διαπραγματεύεται να δώσει τα το ένα τέταρτο στο Μουσείο της Ακρόπολης, να κρατήσει ομήρους τα υπόλοιπα έτσι ώστε να αναγκαστούμε να του επιστρέψουμε αυτά που είναι. Να γίνει μια εναλλαγή με την πλειοψηφία των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο. Να τους στείλουμε κι άλλους ομήρους γλυπτά για να μπορεί να πείθει το βαθύ κατεστημένο της Βρετανίας ότι ουσιαστικά έχει εχέγγυα από τους Έλληνες».
Για τα ελληνοτουρκικά τόνισε ότι δεν πρέπει να γίνουν διμερείς διαπραγματεύσεις, αλλά πολυμερείς με συμμετοχή όλων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου για τα ζητήματά τους: «έχει μεγάλη σημασία να προσκαλέσουμε εμείς στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να καταγράψουμε τις διαφωνίες μας, τις πολυμερείς διαφωνίες μας, να δούμε αν μπορεί να υπάρξει σύγκλιση και σε αυτά που δεν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση, τότε μπορεί να υπάρξει ένα πολυμερές, συνεπώς συνυποσχετικό όχι συνυποσχετικό Αθήνας Άγκυρας γιατί αυτό δεν θα προκύψει ποτέ. Θα αναγκαστούμε να φύγουμε από τις διαπραγματεύσεις και τότε η Άγκυρα θα μας κατηγορήσει ότι δεν θέλουμε διαπραγματεύσεις».
Photo credits: ΕΡΤ