Χρειάστηκε να διακοπεί για περίπου πέντε λεπτά, ήδη από την έναρξή της η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο, καθώς υπήρξε κώλυμα στην μετάφραση στο ακροατήριο των ομογενών που βρίσκονταν στην αίθουσα όπου έγινε η εκδήλωση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως «είναι μεγάλη χαρά να είμαι εδώ. Ιδιαίτερη χαρά να είμαι εδώ σε μια κρίσιμη προεκλογική περίοδο. Είχα έρθει το 2015 σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα καθώς τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα πάνω μας, καθώς είχε χάσει το 1/4 του ΑΕΠ της. Με οικονομία να καταρρέει, την ανεργία στο 30% και ένα πρόγραμμα λιτότητας που οδηγούσε σε αδιέξοδο. Ηρθα πάλι το 2016 εκπροσωπόντας μια χώρα που είχε να αντιμετωπίσει και την προσφυγική κρίση» .

Στη συνέχεια, αφού αναφέρθηκε σε… «περιπετειώδη παρέμβαση» εξαιτίας της διακοπής, ενώ ακολούθως επισήμανε τα εξής:

«Θυμάμαι πως το 2019 επισκέφτηκα τελευταία φορά ως πρωθυπουργός το Βερολίνο, σκεπτόμενος ότι είναι εφικτό πως σε μία περιοχή ως τα Βαλκάνια, να λύνεις διαφορές ειρηνικά με δεκτό τρόπο από τους γείτονές σου. Στην «πυριδιταποθήκη της Ευρώπης» όπως την αποκαλούν. Τότε με τον Ζ. Ζάεφ με την Συμφωνία των Πρεσπών δώσαμε ένα σημαντικό μήνυμα στην Ευρώπη ότι οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να δώσουν λύσεις για ειρήνη και σταθερότητα με μία συμφωνία που ξεπάγωσε την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων» .

Αναφέρθηκε μάλιστα στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Σήμερα έρχομαι σε μία ενδιαφέρουσα περίοδο με σοβαρές και διαφορετικές προκλήσεις, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σήμερα η Ελλάδα καλείται να αφήσει πίσω της πολιτικές που την χρεοκόπησαν δύο φορές. Πολιτική που διευρύνει της ανισότητες με μια τεράστια αναδιανομή του πλούτου στους ισχυρούς. Κράτος δικαίου και δημοκρατία κακοποιήθηκαν από μία κυβέρνηση που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα και δεν έδειξε κανένα σεβασμό στην ελευθεροτυπία»

«Οι Ελληνες πολίτες και ομογενείς όπως εσείς που ζείτε στην Γερμανία, δυστυχώς όχι όλοι, καλείστε σε αυτές τις εκλογές που θα γίνουν με το εκλογικό σύστημα απλής αναλογικής, να επιλέξετε ποια συμμαχική κυβέρνηση επιθυμείτε να κυβερνήσει. Κάτι που συμβαίνει σε πολλές χώρες. Εχουμε μάθει να βαφτίζουμε αυτοδύναμες κυβερνήσεις, αυτές που είναι μειοψηφικές. Θα είναι μία νέα μεγάλη αλλαγή. Η Νέα Δημοκρατία κινδυνολογεί μιλώντας για αστάθεια και αβεβαιότητα. Οι ίδιοι είναι η αστάθεια και η αβεβαιότητα στη χώρα. Είμαστε πίσω σε αυτονόητα πράγματα. Υπάρχει ασυδοσία στην Ελλάδα» ανέφερε εν όψει εκλογών.

«Το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις εκλογές θα είναι αυτό που θα έχει την πολιτική και ηθική υποχρεωση για να δημιουργήσει μια κυβέρνηση σταθερή και η ΝΔ του Μητσοτάκη το αρνείται. Θέλει να οδηγήσει σε επαναληπτικές εκλογές έως ότου γίνει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό είναι η αβεβαιότητα. Εμείς είμαστε έτοιμοι να σχηματίσουμε κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας ώστε να αντιμετωπίσει αυτή η κυβέρνηση τις προκλήσεις που γνωρίζουμε. Αυτό θα γίνει αν ηττηθεί η αλαζονική κυβέρνηση της ΝΔ που δεν θέλει συνεργασίες και οδηγεί σε αδιέξοδο την χώρα. Ολες οι μετρήσεις δείχνουν αμφίρροπη αναμέτρηση. Δεν είναι καπρίτσιο ή εμμονή δική μας. Το λένε τα απλά μαθηματικά και η πολιτική λογική και ηθική. Αλλά και ο εκπρόσωπος του τρίτου κόμματος και μέλη του, που ούτε λίγο, ούτε πολύ λένε ότι θα συνεργαστούν με το κόμμα που θα κερδίσει τις εκλογές», συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά την ακρίβεια στο ρεύμα και στα καύσιμα, μα κυρίως στα σούπερ μάρκετ, τόνισε ότι «αυτή τη κρίση θα πρέπει να κληθεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μία προοδευτική κυβέρνηση».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να κάνει ξεχωριστή μνεία στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο, σχολιάζοντας πως «ξέρουμε ότι οι εκλογές έχουν σημασία και για τον απόδημο ελληνισμό. Και όπως βλέπετε, μιλάω για δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Με την κυβέρνηση μας χωρίζουν ανυπέρβλητες πολιτικές και αξιακές διαφορές. Για μας η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας. Είχαμε από τους χειρότερους δείκτες θανάτων στην πανδημία, ακόμη και από την Βραζιλία του Μπολσονάρου. Και μεταρρυθμίσεις δεν είδαμε παρά μόνο στην συρρίκνωση του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας».

Αναφερόμενος στα Τέμπη, σχολίασε: «Στα Τέμπη είδαμε την αδυναμία ενός κράτους να προσφέρει ασφάλεια στον Ελληνα πολίτη. Καμία βελτίωση. Ακόμη και ο σταθμάρχης, ανεκπαίδευτος, προϊόν πελατειακού κράτους που τοποθετήθηκε σε ένα σημαντικό πόστο. Αυτό ζούμε χρόνια με αυτή την κυβέρνηση. Αντί να παράγει άξιους, παράγει αυτούς που έχουν πρόσβαση στην εξουσία».