Περιεχόμενα
Πόσο μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στις εκλογές μέσα σ’ έναν μήνα; Ο λαός είπε τη γνώμη του στις 21 Μαϊου, θα την ξαναπεί στις 25 Ιουνίου. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ανεπαίσθητες αυξομειώσεις στα ποσοστά των κομμάτων σε σχέση με την κάλπη. Το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό για να αλλάξει κάποιος γνώμη. Ή μήπως όχι;
Η ανακοίνωση για τα κόμματα που δήλωσαν επισήμως συμμετοχή στις εκλογές της 25ης Ιουνίου προκαλεί απορία, αν μη τι άλλο. Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 23 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι δεν ήταν παρόντα στις εκλογές προ δύο εβδομάδων. Αν όλα πάρουν έγκριση από το Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου σε λίγες ημέρες, το εκλογικό σκηνικό θα είναι αλλαγμένο περισσότερο από 50%! Σε λιγότερο από ένα μήνα, έτσι;
Ανεξάρτητος δηλώνει ο Κασιδιάρης
Ποιοι είναι αυτοί της νέας εσοδείας; Κάποιοι από αυτούς είναι παλιοί, που δήλωσαν συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές, αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε είτε λόγω εκπρόθεσμης κατάθεσης εγγράφων, είτε λόγω διαμάχης για ονόματα και εμβλήματα. Απλά άλλαξαν μανδύα και προσπαθούν πάλι. Ανάμεσά τους και το κόμμα Κασιδιάρη, που παρουσιάζεται τώρα ως συνασπισμός ανεξάρτητων υποψηφίων (κάτι που δεν υπάρχει), ώστε να αποφύγει τους νομικούς σκοπέλους.
Κάποιοι, όμως, είναι εντελώς καινούργιοι. Απ’ όλα έχει ο εκλογικός μπαχτσές: Τραμπιστές, υποστηρικτές του Παναθηναϊκού, υποστηρικτές των δανειοληπτών, πρώην ασυρματιστές που είχαν εμπειρία επαφής με εξωγήινους κι έναν άλλον… Μητσοτάκη!
Η δεύτερη φορά των παλιών
Οι σχηματισμοί που είχαν δηλώσει συμμετοχή στις προηγούμενες εκλογές και είχαν απορριφθεί για διάφορους λόγους είναι οι εξής:
Φωνή Λογικής: Η νέα ονομασία του κομματικού μορφώματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Είχε προσπαθήσει να λάβει μέρος και στις προηγούμενες εκλογές με τον σχηματισμό «ΠΑΤΡΙΔΑ», όμως η αίτηση απορρίφθηκε λόγω… συνωνυμίας με το κόμμα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου. Το οποίο, πάντως, δεν θα έπαιρνε μέρος αυτόνομα στις εκλογές.
Λαϊκό Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΛΕΥΚΟ): Ο σχηματισμός που έχει τις καταβολές του στην οργάνωση κοινωνικών κινημάτων από την δεκαετία του 1990 είχε προσπαθήσει να λάβει μέρος και στις εκλογές του Μαϊου. Η αίτησή του απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο, επειδή δεν είχε υποβάλλει ηλεκτρονικά τα αναγκαία δικαιολογητικά. Στις εκλογές στήριξε τους Οικολόγους Πράσινους. Επικεφαλής ο Ανδρέας Ρεντζούλας.
Ευ-Κίνηση: Το κόμμα που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Πολ Ευμορφίδης έκανε αίτηση για την παρουσία του και στις εκλογές του Μαϊου, ωστόσο αυτή απορρίφθηκε λόγω μη υποβολής εγγράφων στην συγκεκριμένη προθεσμία. Με σαφείς ανησυχίες από τον χώρο της οικολογίας και του ευ ζην, τώρα παρουσιάζεται πιο οργανωμένο και σίγουρο ότι θα πάρει την έγκριση για να καταγραφεί.
Πατριωτική Ένωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωση (ΕΛΛΑΣ): Ακόμα ένας από τους σχηματισμούς που κατατάσσονται στα δεξιά, ο οποίος είχε καταθέσει αίτηση στον Άρειο Πάγο για τις εκλογές του Μαϊου και δεν «πέρασε» λόγω ελλιπών δικαιολογητικών. Έγινε, όμως, γνωστή επειδή μετά από δική της ένσταση απορρίφθηκε από το ανώτατο δικαστήριο λόγω συνωνυμίας η «Πατριωτική Ένωση» των Εμφιετζόγλου-Μπογδάνου, που τώρα εμφανίζεται με άλλο όνομα. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 είχε πάρει 6.070 ψήφους (0,11%) και στις ευρωεκλογές του 2014 είχε 4.614 ψήφους (0,08%).
Πράσινο και Μώβ: Φιλελεύθεροι και οικολόγοι μαζί, αρκετά τοπικά στελέχη που «έτρεχαν» τις διαδικασίες στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς και οι Μιχάλης Τρεμόπουλος, Νίκος Χρυσόγελος από τους Οικολόγους Πράσινους. Είχαν προσπαθήσει να λάβουν μέρος και στις εκλογές του Μαϊου, η αίτηση απορρίφθηκε ως εκπρόθεσμη για συγκεκριμένα έγγραφα.
Πατριωτικός Συνασπισμός: Η απόπειρα των Πρόδρομου Εμφιετζόγλου και Κωνσταντίνου Μπογδάνου να καταγράψουν δυνάμεις στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας σκόνταψε τον Μάιο στο όνομα και το έμβλημα. Με την αλλαγή του ονόματος υπήρξε κάλεσμα σε αρκετές δεξιές ομάδες, κόμματα και πρόσωπα, με αποτέλεσμα σήμερα ο συνασπισμός να αποτελείται από δέκα διαφορετικούς φορείς. Ανάμεσά τους και τρία κόμματα που μετείχαν στις εκλογές του Μαϊου, το Κίνημα 21 του Ζώη Μπέχλη (34.920 ψήφοι), οι Ελεύθεροι Ξανά του Φαίδωνα Βόβολη (20.429 ψήφοι) και το Τώρα Όλοι Μαζί (ΤΟΛΜΑ) του Αθανάσιου Κολυβά (14.059 ψήφοι).
Έλληνες για την Πατρίδα και την Ελευθερία: Παρουσιάζεται ως συνασπισμός 28 ανεξάρτητων υποψηφίων ανά την Ελλάδα, με στόχο να μην χαρακτηριστεί ως ενιαίο κόμμα. Ο Ηλίας Κασιδιάρης δήλωσε συμμετοχή ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην Α’ Αθήνας.
Νέοι σχηματισμοί από το παρελθόν
Τα νέα κόμματα, συνασπισμοί και υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή είναι:
Παναθηναϊκό Κίνημα: Επανεμφάνιση για το κόμμα που έχει ως σύμβολο το τριφύλλι του ομώνυμου συλλόγου μετά από εννέα χρόνια. Η τελευταία του εμφάνιση ήταν στις ευρωεκλογές του 2014, όταν είχε σημειώσει και την καλύτερη επίδοσή του στην κάλπη (42.252 ψήφοι και ποσοστό 0,74%). Στις εκλογές του Ιουνίου 2012 είχε 12.459 ψήφους και 0,20% και στις εκλογές του Μαϊου 2012 το τίμησαν 107 ψηφοφόροι, αν και δεν παρουσίασε ψηφοδέλτια! Ο πρόεδρος Ιωάννης Αλεβίζος παρουσιάζει θέσεις για όλα τα ζητήματα, όχι μόνο αυτά που αφορούν τον Παναθηναϊκό.
Ρεπουμπλικανικό Κόμμα Ελλάδας – Τ.Ρ.Α.Μ.Π.: Νέος υποψήφιος ένοικος της δεξιάς πολυκατοικίας, κυρίως των διαμερισμάτων που βρίσκονται δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Για να μην υπάρχει και καμία αμφιβολία για το τι πρεσβεύουν υπάρχει και η ακροστοιχίδα Τ.Ρ.Α.Μ.Π., σαφής αναφορά στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια παρουσία σε social media και το μόνο που έχει καταγραφεί είναι μια οργισμένη ανακοίνωση από το παράρτημα του επίσημου Ρεπουμπλικανικού Κόμματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Στο κείμενο γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με το μόρφωμα αυτό, μάλιστα οι εμπνευστές του χαρακτηρίζονται σφετεριστές και προαναγγέλλεται διαμαρτυρία στον Άρειο Πάγο.
Ψηφιακός Ελληνισμός Εν Το Όλον: Ένας ακόμα… Μητσοτάκης στην πολιτική ζωή της χώρας. Ο Εμμανουήλ Μητσοτάκης του Νικολάου, αναλυτής συστημάτων πληροφορικής, αναλυτής οικονομικών συστημάτων και συγγραφέας βιβλίων πληροφορικής ίδρυσε το κόμμα το 2021. Έχει και αγγλική ονομασία «Digital Hellenism». Το κόμμα ευαγγελίζεται την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αλλά η ιστοσελίδα του έχει προβλήματα και δεν έχει παρουσία στα social media.
Εθνικό Μέτωπο: Άλλος ένας ακροδεξιός σχηματισμός, ο οποίος ετοιμαζόταν να κατέλθει στις εκλογές με τους «Έλληνες» του Ηλία Κασιδιάρη, ωστόσο έναν μήνα πριν τις εκλογές του Μαϊου ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο γενικός γραμματέας Μάνος Κώνστας διατυμπανίζει τώρα αυτόνομη κάθοδο στις εκλογές, με προφανή στόχο την έκφραση αυτού του χώρου. Το κόμμα έχει συμμετάσχει αυτόνομα σε δύο ευρωεκλογές με πενιχρά αποτελέσματα (8.783 ψήφοι το 2014 και 10.742 το 2019).
Σπαρτιάτες: Σχηματισμός με ακροδεξιά στόχευση και αναφορές κυρίως στην αρχαία Ελλάδα. Επικεφαλής ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος ήταν υποψήφιος βουλευτής και ευρωβουλευτής με την Ένωση Κεντρώων το 2019. Είχε πάρει στην περιφέρεια Βοιωτίας 35 σταυρούς, τερματίζοντας στην τελευταία θέση.
Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης (ΔΗΚΕΑ): Ο σχηματισμός που ίδρυσε πριν από λίγους μήνες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια και για ένα μικρό διάστημα υπουργός, μέχρι που αποχώρησε πριν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 και ίδρυσε τη Λαϊκή Ενότητα, απ’ όπου αποχώρησε επίσης το 2021. Έγιναν συζητήσεις με το σχήμα Πυρίκαυστος Ελλάς του Κώστα Ζουράρι για κοινή κάθοδο στις εκλογές.
Όραμα Αναγέννησης Ελλάδας: Το συγκεκριμένο κόμμα δεν είχε προλάβει να ολοκληρώσει τα έγγραφά του για να συμμετάσχει στις εκλογές του Μαϊου, αλλά τα κατάφερε γι’ αυτές του Ιουνίου. Είχε προσπαθήσει επίσης, χωρίς επιτυχία, να λάβει μέρος στις ευρωεκλογές του 2019. Η κίνηση υπάρχει από το 2018, επικεφαλής ο Δημήτρης Θώδης, τα κεντρικά γραφεία στον Πειραιά.
Απόφαση Ανάγκης: Το συγκεκριμένο κόμμα είχε αποπειραθεί να λάβει μέρος και στις ευρωεκλογές του 2019, η υποψήφιότητά του είχε απορριφθεί από τον Άρειο Πάγο. Επικεφαλής ο Αντώνης Μωραϊτης, ελάχιστα τα στοιχεία γι’ αυτό.
Ελληνικό Λευκό Κίνημα Σημερινής Ιδεολογίας (ΕΛΚΣΙ): Ο σχηματισμός του Λευτέρη Δανιηλίδη δήλωσε συμμετοχή για πρώτη φορά στις εκλογές του 2000. Τελευταία του παρουσία στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, όπου πήρε 76 ψήφους μόνο στην περιφέρεια Κιλκίς.
Ελληνισμός: Στην ιστοσελίδα του αναφέρεται ως πολιτικός συνασπισμός πατριωτικών δυνάμεων, αλλά δήλωσε συμμετοχή ως αυτοτελές κόμμα. Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Ντάλιος, παλαιότερα ιδρυτής του ΛΕΥΚΟ, ο οποίος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με όλο το πολιτικό φάσμα (ΕΔΗΚ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, Συνασπισμός, Άρμα Πολιτών).
Δανειοληπτών Ταυτότητα Κεντρώων: Ο δικηγόρος Γιώργος Μπαρτζώκης ίδρυσε αυτόν τον σχηματισμό από το 2016. Πρώτη φορά καταθέτει αίτηση στον Άρειο Πάγο για να συμμετάσχει σε εκλογική αναμέτρηση. Σκοπός του κόμματος να υπεραπιστεί τα συμφέροντα των 5 εκατομμυρίων Ελλήνων δανειοληπτών.
Έλληνες – Δημήτριος Μιχάκης: Δεν πρόκειται για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη, αλλά αυτό του Δημήτρη Μιχάκη, ο οποίος έβαλε και το ονοματεπώνυμό του στην επωνυμία, ώστε να ξεχωρίζει. Υπήρξε δικαστική διαμάχη με τον Κασιδιάρη για την ονομασία. Απευθύνεται σε παρόμοιο χώρο, πάντως.
Πράσινη Αριστερά – Ένωση Δημοκρατικού Κέντρου: Ένα καινούργιο κόμμα της Αριστεράς με σημαντικές αναφορές στην οικολογία και ένα παλιό, η ιστορική ΕΔΗΚ (παρούσα στη βουλή το 1974 και το 1977), ενώνουν τις δυνάμεις τους. Σημερινός πρόεδρος της ΕΔΗΚ είναι ο Σταύρος Καράμπελας και της Πράσινης Αριστεράς ο Θράσος Φωτεινός.
Αθανάσιος Γεωργίου: Μεμονωμένος υποψήφιος, παλαιότερα είχε δραστηριοποιηθεί στην Εθνική Δημιουργία και τη Δημιουργία Ξανά του Θάνου Τζήμερου.
Πολύκαρπος Σπέντζας: Μεμονωμένος υποψήφιος, συνταξιούχος ναυτικός. Στην διακήρυξή του τονίζει ότι ήταν ασυρματιστής στο πλοίο ΠΟΘΥΤΗ, στο οποίο κατά δήλωσή του είχε επαφή με εξωγήινους το 1978 όταν έπλεε στην περιοχή του τριγώνου των Βερμούδων! The truth is out there.