Περιεχόμενα
Απάτη ολκής με κρυπτονομίσματα στην Κίνα έρχεται στην δημοσιότητα με την κωδική ονομασία «κρεοπωλεία χοίρων». Τα πλοκάμια της σπείρας εκτείνονται σε Κίνα και Ταϋλάνδη. Η δε απάτη είναι ύψους πολλών εκατομμυρίων με υφαρπαγή των ποσών από ψεύτικους λογαριασμούς. Την υπόθεση φέρνει στην επιφάνεια δημοσίευμα του Reuters, που ξετυλίγει όλες τις πτυχές του διεθνούς εγκλήματος, με τις διωκτικές αρχές των ΗΠΑ να έχουν καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση της ροής της απάτης.
Η υπόθεση έρχεται στην δημοσιότητα όταν τον Οκτώβριο του 2022, σε ένα αρχηγείο της αστυνομίας της Ταϊλάνδης, ο Κινέζος επιχειρηματίας Wang Yicheng συνεχάρη έναν από τους ανώτερους ανακριτές εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο της Μπανγκόκ για την πρόσφατη προαγωγή του. Ο Wang Yicheng, ο αντιπρόεδρος ενός τοπικού κινεζικού εμπορικού ομίλου, ευχήθηκε στον νέο ερευνητή του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο «ομαλή δουλειά και νέες επιτυχίες», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ομάδας, η οποία εμφανίζει φωτογραφίες του συμβάντος. Εξάλλου, τα τελευταία δύο χρόνια, ο Wang Yicheng έχει αναπτύξει σχέσεις με μέλη της επιβολής του νόμου και της πολιτικής ελίτ της Ταϊλάνδης.
Πως γινόταν η απάτη;
Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, η απάτη γινόταν με έναν λογαριασμό κρυπτονομισμάτων που ήταν καταχωρημένος στο όνομα του Wang και φαινόταν να λαμβάνει εκατομμύρια δολάρια συνδεδεμένα με έναν τύπο επενδυτικής απάτης σε κρυπτονομίσματα. Αυτή η απάτη είχε την κωδική ονομασία «κρεοπωλεία χοίρων». Από τα αρχεία καταγραφής συναλλαγών, που εξετάστηκαν από το Reuters «κρυπτονομίσματα αξίας άνω των 90 εκατομμυρίων δολαρίων εισέρρευσαν στον λογαριασμό μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με έγγραφα εγγραφής και αρχεία καταγραφής συναλλαγών».
«Από αυτά, τουλάχιστον 9,1 εκατομμύρια δολάρια προήλθαν από ένα πορτοφόλι κρυπτογράφησης που η εταιρεία ανάλυσης blockchain των ΗΠΑ TRM Labs είπε ότι συνδέθηκε με απάτες κρεοπωλείου χοίρων. Δύο άλλες μεγάλες εταιρείες παρακολούθησης κρυπτογράφησης δήλωσαν επίσης ότι ο λογαριασμός έλαβε κεφάλαια που συνδέονται με τέτοιες απάτες», αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Πως έπεσε θύμα της απάτης;
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters, θύμα μιας από τις απάτες ήταν ένας 71χρονος Καλιφόρνια. Έστειλε χρήματα σε πορτοφόλια κρυπτογράφησης που διοχέτευαν περισσότερα από 100.000 δολαρίων στον λογαριασμό στο όνομα του Wang, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης blockchain Coinfirm. Η οικογένεια του άνδρα είπε στο Reuters ότι «έχασε περίπου 2,7 εκατομμύρια δολάρια, τις οικονομίες της ζωής του, αφού έπεσε θήραμα κάποιας που ισχυριζόταν ότι ήταν μια ελκυστική νεαρή γυναίκα που ονομάζεται ‘Έμμα’».
Γενικά, οι απατεώνες καλλιεργούν την εμπιστοσύνη και στη συνέχεια πείθουν τα θύματα να επενδύσουν σε δόλια συστήματα κρυπτογράφησης, μερικές φορές μέσω ψεύτικων ιστοσελίδων που έχουν κατασκευαστεί για να μοιάζουν με νόμιμες πλατφόρμες συναλλαγών. Μερικές φορές οι στόχοι λαμβάνουν αρχικά πραγματικές αποδόσεις για να τους ξεγελάσουν ώστε να πιστέψουν ότι το σχέδιο είναι νόμιμο. Τέτοιες απάτες έχουν προσελκύσει εντατικό έλεγχο από τις παγκόσμιες αρχές επιβολής του νόμου τον περασμένο χρόνο, αλλά λίγα είναι γνωστά δημόσια για τους ανθρώπους πίσω από αυτές.
Τι έδειξαν οι έρευνες;
Μετά από έρευνα των διωκτικών αρχών των ΗΠΑ αποδείχθηκε, πράγμα που παραδέχθηκε και η αναλύτρια πληροφοριών blockchain στο TRM, η Lisa Wolk είπε ότι ο λογαριασμός κρυπτογράφησης στο όνομα του Wang «είναι ένας κόμβος σε ένα δίκτυο ξεπλύματος χρήματος και όχι απαραίτητα ο τελικός αποδέκτης κεφαλαίων». Επίσης, τον Ιανουάριο, πράκτορες του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ και της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ παρακολούθησαν μια ενημέρωση σχετικά με την απάτη στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με την Έριν Γουέστ, εισαγγελέα στην Καλιφόρνια που ειδικεύεται στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο που συμμετείχε.
Μια παρουσίαση 72 σελίδων που προετοιμάστηκε για τους παρευρισκόμενους, την οποία εξέτασε το Reuters, παρέχει λεπτομέρειες για απάτες στον κυβερνοχώρο που πραγματοποιούνται από τη Νοτιοανατολική Ασία και αναφέρει τον Wang ως μεταξύ των υποτιθέμενων δικαιούχων. Η παρουσίαση απεικονίζει χρήματα που ρέουν σε ένα κρυπτογραφικό πορτοφόλι που προσδιορίζεται ότι ανήκει στον Wang, σημειώνει τον ρόλο του στην ένωση Ταϊλάνδης-Ασίας και περιλαμβάνει μια εικόνα της ταυτότητάς του και άλλες φωτογραφίες του.
Ο λογαριασμός κρυπτογράφησης που καταχωρήθηκε στο Wang διατηρήθηκε στο Binance, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο κρυπτογράφησης στον κόσμο, σύμφωνα με τρεις εταιρείες ανάλυσης blockchain. Ερωτηθείσα για τον λογαριασμό, η εκπρόσωπος του Binance, Jessica Jung, αρνήθηκε να σχολιάσει μεμονωμένους χρήστες ή τα ευρήματα του Reuters. Σε ανάρτηση του Αυγούστου στον ιστότοπό της Binance, η εταιρεία είπε ότι ο αριθμός των αναφορών για απάτες «κρεοπωλείου χοίρων» που έλαβε φέτος ήταν διπλάσιος από εκείνον του 2022, μια αύξηση που αποδόθηκε σε μια εισροή άπειρων επενδυτών κρυπτογράφησης και απατεώνων που προσπαθούσαν να τις εκμεταλλευτούν.
Στα 2,6 δισ. δολαρια απάτη στις ΗΠΑ
Σύμφωνα με το Reuters, η απάτη κρυπτογράφησης έχει αναδειχθεί ως μια εγκληματική ειδικότητα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παγιδεύσει θύματα σε όλο τον κόσμο. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα θύματα ανέφεραν απώλειες 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από κρεοπωλεία χοίρων και άλλες απάτες κρυπτογράφησης πέρυσι, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το FBI. Το πραγματικό μέγεθος των απωλειών είναι άγνωστο επειδή τα θύματα συχνά ντρέπονται να αναφέρουν εγκλήματα στις αρχές.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατέσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 112 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με απάτες κρεοπωλείου χοίρων, χωρίς να εντοπίσει υπόπτους. Ένα ένταλμα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση άνω του μισού αυτού του ποσού καθόριζε έναν λογαριασμό Binance εγγεγραμμένο στην Ταϊλάνδη.
Σύμφωνα με το Reuters, η απάτη κρυπτογράφησης έχει αναδειχθεί ως μια εγκληματική ειδικότητα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει παγιδεύσει θύματα σε όλο τον κόσμο. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα θύματα ανέφεραν απώλειες 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων από «κρεοπωλεία χοίρων» και άλλες απάτες κρυπτογράφησης πέρυσι, υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με το FBI. Το πραγματικό μέγεθος των απωλειών είναι άγνωστο επειδή τα θύματα συχνά ντρέπονται να αναφέρουν εγκλήματα στις αρχές.
Τον Απρίλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δήλωσε ότι κατέσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας περίπου 112 εκατομμυρίων δολαρίων που συνδέονται με απάτες κρεοπωλείου χοίρων, χωρίς να εντοπίσει υπόπτους. Ένα ένταλμα που είχε ως αποτέλεσμα την κατάσχεση άνω του μισού αυτού του ποσού καθόριζε έναν λογαριασμό Binance εγγεγραμμένο στην Ταϊλάνδη.
Τι διερέυνησε η εισαγγελέας της Καλιφόρνια
Η West, η εισαγγελέας της Καλιφόρνια, είπε ότι πολλά θύματα στις εκατοντάδες υποθέσεις κρεοπωλείου χοίρων που έχει χειριστεί από τις αρχές του 2022 έχουν χάσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια. Πολλοί δεν μπορούν ποτέ να ανακτήσουν τα χρήματά τους. Η West είπε ότι τουλάχιστον ένα θύμα πέθανε από αυτοκτονία και ένα άλλο απόπειρα αυτοκτονίας. «Δεν έχω δει ποτέ αυτό το επίπεδο απόλυτης καταστροφής», πρόσθεσε.
Οι απάτες κρεοπωλείου χοίρων προήλθαν από την Κίνα, λένε ειδικοί στο οικονομικό έγκλημα. Πολλές διοικούνται τώρα από εγκληματικές οργανώσεις από τη Νοτιοανατολική Ασία που χρησιμοποιούν θύματα εργασιακής εμπορίας για να έρθουν σε επαφή με άτομα σε όλο τον κόσμο, δήλωσε το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Οι υποθέσεις είναι δύσκολο να διωχθούν. Οι δράστες είναι συνήθως «αδίστακτα διεθνικά συνδικάτα οργανωμένου εγκλήματος» που ευδοκιμούν στη διαφθορά, είπε στο Reuters ο Τζέρεμι Ντάγκλας, περιφερειακός εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.
Αρκετές απάτες που συνδέονται με καταθέσεις που έγιναν στον λογαριασμό στο όνομα του Wang έγιναν από ένα βιομηχανικό πάρκο στα σύνορα Μιανμάρ-Ταϊλανδίας, δήλωσε στο Reuters μια από τις εταιρείες ανάλυσης blockchain. Εργαζόμενοι διακινούνται στην περιοχή, γνωστή ως KK Park, από συμμορίες που τους αναγκάζουν να εξαπατήσουν ανθρώπους στο διαδίκτυο, σύμφωνα με δύο πρώην εργάτες και ομάδες που υποστηρίζουν εργάτες ή θύματα απάτης.
Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ και η συνοριακή φρουρά της Μιανμάρ που ελέγχει την περιοχή δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με το βιομηχανικό πάρκο ή εάν λειτουργούν συμμορίες εκεί. Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τους ιδιοκτήτες του πάρκου.
Συλλήψεις στην Κίνα
Η Κίνα ανακοίνωσε μια καταστολή των απατών στον κυβερνοχώρο τους τελευταίους μήνες σε συνεργασία με την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Η Ταϊλάνδη δήλωσε επίσης ότι καταπολεμά την απάτη στον κυβερνοχώρο. Η αστυνομία της Ταϊλάνδης τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε τη σύλληψη αρκετών Κινέζων υπηκόων σε σχέση με επιχείρηση απάτης σε επενδύσεις κρυπτογράφησης.
Η Binance δήλωσε δημόσια ότι βοήθησε την αστυνομία της Ταϊλάνδης σε μια έρευνα για «μια σημαντική απάτη σφαγής χοίρων» και ότι περίπου 277 εκατομμύρια δολάρια περιουσιακών στοιχείων κατασχέθηκαν. Η αστυνομία της Ταϊλάνδης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την επιχείρηση ή εάν υπήρχε σύνδεση με τον Γουάνγκ.
Φωλιές πουλιών σε κρυπτογράφηση
Ο Wang γεννήθηκε το 1982 στο λιμάνι της πόλης Ningbo στην ανατολική ακτή της Κίνας, σύμφωνα με την ταυτότητα που χρησιμοποιήθηκε για την εγγραφή του λογαριασμού κρυπτογράφησης. Ο Wang είχε ξεκινήσει πολλές επιχειρήσεις στην Κίνα, που σχετίζονται κυρίως με την τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένων των πωλήσεων υπολογιστών και ηλεκτρονικών ειδών, σύμφωνα με δημόσια διαθέσιμα εταιρικά αρχεία. Τα αρχεία δείχνουν μια επιχείρηση που εμπλέκεται στην πώληση φωλιών πουλιών, μια γαστρονομική λιχουδιά στην Κίνα που χρησιμοποιείται συχνά σε σούπες.
Μέχρι το 2018, ο Wang είχε μετακομίσει νότια στην παράκτια πόλη Xiamen, σύμφωνα με την ταυτότητα. Μέχρι το επόμενο έτος, όλες οι επιχειρήσεις του με έδρα την Κίνα είχαν διαγραφεί, εκτός από μία στο Ningbo που έκλεισε τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, δείχνουν τα εταιρικά αρχεία. Αυτή η εταιρεία, που ονομάζεται Ningbo Laizheda E-Commerce Company, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.