Το προσφυγικό ζήτημα παραμένει σε έξαρση και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, δεδομένου ότι οι αιτίες αύξησης των μεταναστευτικών ροών παγκοσμίως αυξάνουν δραματικά και στα σύνορα Μεξικό-ΗΠΑ γίνονται θηριωδίες.

Ο διεθνής τύπος αναφέρεται στη σεξουαλική βία και την ψυχολογική καταπίεση που υφίστανται οι γυναίκες στις πόλεις Reynosa και Matamoros, στις δύο κύριες οδούς διέλευσης δηλαδή, από τις οι οποίες οι λαθρέμποροι δείχνουν το δρόμο για τη «Γη της επαγγελίας». Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί την Tamaulipas, όπου βρίσκονται οι δύο πόλεις, ως η πιο επικίνδυνη πολιτεία κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.

Ακόμα, η ίδια η αμερικανική κυβέρνηση, παραδέχεται όσα εξελίσσονται προτού εισέλθουν στην επικράτειά της, όσοι όσες κατάφεραν να αντέξουν τις κακουχίες που βιώνουν μέχρι να φτάσουν στο Μεξικό, προτού βασανιστούν εκ νέου για να βρουν το δρόμο για τα σύνορα. Χαρακτηριστική εν προκειμένω, η δήλωση του εκπροσώπου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) Λουίς Μιράντα, που απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των αναφερόμενων βιασμών, τόνισε : «Ο απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο οι λαθρέμποροι κακοποιούν, εκβιάζουν και διαπράττουν βία κατά των μεταναστών με σκοπό το κέρδος είναι εγκληματικός και ηθικά κατακριτέος».

To Reuters, αναδεικνύει περιπτώσεις ανθρώπων που υπήρξαν θύματα διακινητών μέσω εκβιασμών, κακοποιήσεων αδρών οικονομικών αμοιβών, με περιπτώσεις όπως της Καρολίνας από τη Βενεζουέλα που παρά τα 2.000 δολάρια λύτρα που πλήρωσε σε απαγωγείς η οικογένειά της, βιάστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο λεωφορείο στα σύνορα.

Συνεντεύξεις με οκτώ επιζώντες σεξουαλικής κακοποίησης και εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας, αναγκάζει και το ίδιο το Μεξικό να μην «κλείνει» τα μάτια στις εξελίξεις, μια και οι έρευνες αποκαλύπτουν ότι οι ποινικού χαρακτήρα υποθέσεις που έχουν καταγραφεί στις δύο πόλεις φέτος, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία από το 2014 έως το 2023, αγγίζουν ιστορικό ρεκόρ.

To νέο σύστημα των ΗΠΑ για τους μετανάστες από το Μεξικό

Αντιμετωπίζοντας ρεκόρ παράνομων διελεύσεων, η κυβέρνηση Μπάιντεν τον Μάιο πέρασε σε ένα νέο σύστημα που απαιτούσε από τους μετανάστες να εξασφαλίσουν ραντεβού – μέσω μιας εφαρμογής γνωστής ως CBP One – για να παρουσιαστούν σε μια νόμιμη συνοριακή διάβαση ώστε να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Εννέα ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, καταθέτουν στο Reuters ότι το νέο σύστημα είχε ακούσιες συνέπειες στις δύο πόλεις, συμβάλλοντας στην έξαρση της βίας. Ο υψηλός κίνδυνος απαγωγής και σεξουαλικής επίθεσης στη Reynosa και στο Matamoros είναι ένας από τους παράγοντες που ωθούν τους μετανάστες να περάσουν παράνομα, είπαν τέσσερις συνήγοροι. Οι διελεύσεις σε επίπεδο συνόρων αυξήθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό τον Σεπτέμβριο.

Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι η νέα πολιτική της CBP είναι πιο ανθρώπινη επειδή μειώνει την ανάγκη των μεταναστών να πληρώνουν λαθρέμπορους και εγκληματικές ομάδες για να τους μεταφέρουν παράνομα μέσω των συνόρων. Οι ειδικοί είπαν ότι πολλοί αιτούντες άσυλο δεν πληρώνουν πλέον τους λαθρέμπορους για να τους περάσουν τα σύνορα – αντί να ταξιδεύουν μόνοι τους προς τα σύνορα, ελπίζοντας να κλείσουν ραντεβού στην εφαρμογή.

Ωστόσο, οι εγκληματικές ομάδες εξακολουθούν να απαιτούν από αυτούς τους μετανάστες να πληρώσουν για να εισέλθουν στην επικράτειά τους, είπαν οι ειδικοί.

Το Καρτέλ του Κόλπου και το Βορειοανατολικό Καρτέλ δραστηριοποιούνται και τα δύο στην περιοχή και απαγάγουν μετανάστες για λύτρα, ιδιαίτερα αυτούς που φτάνουν χωρίς την προστασία των λαθρεμπόρων, σύμφωνα με αναλυτές. Ορισμένοι μετανάστες περνούν επίσης περισσότερο χρόνο στην επικίνδυνη περιοχή, περιμένοντας να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού στην εφαρμογή.

Οι αρχές των ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τα ραντεβού της CBP One τον Ιούνιο σε μια άλλη συνοριακή πόλη Tamaulipas, το Nuevo Laredo, λόγω «ανησυχιών για εκβιασμούς και απαγωγές», από την άλλη πλευρά. Ωστόσο, ο Miranda, εκπρόσωπος του DHS, είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης καθιστούν περιττή την αναμονή στα σύνορα, καθώς οι μετανάστες μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού από άλλες περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Μεξικό.

Περισσότεροι από 250.000 μετανάστες έχουν προγραμματίσει ραντεβού στην εφαρμογή CBP One και πάνω από 200.000 Κουβανοί, Αϊτινοί, Νικαράγουαν και Βενεζουελάνοι έχουν εισέλθει αεροπορικώς στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο ενός ξεχωριστού ανθρωπιστικού προγράμματος Μπάιντεν, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της CBP.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι εγκληματικές ομάδες στο Tamaulipas στοχεύουν λεωφορεία «που συχνά παίρνουν επιβάτες και απαιτούν πληρωμές λύτρων». Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα άνοιξε επτά έρευνες για βιασμούς αλλοδαπών γυναικών το πρώτο εξάμηνο του 2023. Τέσσερις ξεκίνησαν μόνο τον Ιούνιο.

Η Olivia Lemus, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Tamaulipas, είπε ότι τα επίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύουν ένα κλάσμα των υποθέσεων. «Οι μετανάστες φοβούνται να υποβάλουν αναφορές», είπε η Lemus. «Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες αναφορές δεν σημαίνει ότι αυτό το έγκλημα δεν συμβαίνει».

Η εθνική υπηρεσία μετανάστευσης του Μεξικού, η υπηρεσία ασφαλείας του Tamaulipas και το υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δεν απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική βία κατά των μεταναστών. Ο Χουάν Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της υπηρεσίας υπηρεσιών μεταναστών Ταμαουλίπας, είπε ότι η υπηρεσία ήταν «προσεγμένη» στο θέμα. «Δυστυχώς, μερικές φορές συμβαίνουν πράγματα. Δεν μπορούμε να το αρνηθούμε».

Ένας μετανάστης από τη Βενεζουέλα είπε ότι απήχθη τον Μάιο στη Reynosa από ένα καρτέλ ενώ ταξίδευε στα σύνορα για το επιβεβαιωμένο ραντεβού του στο CBP One. Δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα πλήρη λύτρα των 800 δολαρίων, οπότε αναγκάστηκε να εργαστεί για δύο μήνες για να πληρώσει τα υπόλοιπα 200 δολάρια, είπε. Δύο άλλοι μετανάστες που είπαν ότι κρατήθηκαν στο σπίτι την ίδια χρονική περίοδο επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας αναγκάστηκε να εργαστεί παρά τη θέλησή του και ότι άκουσαν μετανάστριες να βιάζονται.

Τις νύχτες που ο άνδρας από τη Βενεζουέλα είχε αναλάβει να φρουρεί τους άλλους μετανάστες, είπε ότι έβλεπε τα μέλη του καρτέλ να ζητούν από τον υπεύθυνο του σπιτιού την άδεια να βιάσουν τις γυναίκες της επιλογής τους.

*Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images