O Μαργκαρίτο Φλόρες είναι ένα σπάνιο δείγμα ανθρώπου. Η λέξη «σπάνιο» χρησιμοποιείται με την αυθεντική της έννοια, όχι για να τον εκθειάσει. Πώς θα μπορούσε κάποιον να εκθειάσει έναν άνθρωπο που, αποδεδειγμένα, διακίνησε τόνους ναρκωτικών από το Μεξικό στις ΗΠΑ για και σκόρπισε το θάνατο σε εκατοντάδες, χιλιάδες ανθρώπους; Η σπανιότητα έχει να κάνει με την μεταστροφή του. Από ηγετικό στέλεχος του διαβόητου καρτέλ της Σιναλόα είναι πια «καθηγητής» και καθοδηγητής των Αμερικανών πρακτόρων, στο πώς να πιάνουν εμπόρους ναρκωτικών.

Ο Φλόρες, μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Πέδρο, αποφάσισαν κάτι που στον προσωπικό κώδικα των Μεξικανών εμπόρων ναρκωτικών φαντάζει αδιανόητο: Όχι μόνο απαρνήθηκαν το καρτέλ της Σιναλόα, αλλά έγιναν και έμμισθοι συνεργάτες της αστυνομίας των ΗΠΑ και αποκάλυψαν όλο το δίκτυο, καθώς και όλα τα κόλπα που χρησιμοποιούνται για να περάσουν τα ναρκωτικά σε αμερικανικό έδαφος.

Η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι το καρτέλ Σιναλόα είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φαιντανύλης, ενός συνθετικού οπιοειδούς που έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους από υπερβολική δόση. Ο βαρώνος του καρτέλ Χοακίν Γκουζμάν εκτίει ποινή ισοβίων στις ΗΠΑ, ο γιος του Οβίντιο (θεωρείται υπαρχηγός του καρτέλ Σιναλόα) συνελήφθη κι αυτός τον περασμένο Ιανουάριο, όμως το καρτέλ λειτουργεί κανονικά. Οι επιτυχίες αυτές οφείλονται εν πολλοίς στις πληροφορίες που έδωσαν οι αδελφοί Φλόρες, οι οποίοι υπήρξαν πρωτοπαλίκαρα του Γκουζμάν.

Από το Σικάγο στη Σιναλόα

Γεννημένοι στο Σικάγο, οι Φλόρες εξελίχθηκαν σε σημαντικότατο κρίκο στην αλυσίδα της διακίνησης. Στο αποκορύφωμα των επιχειρήσεων τους,  μετέφεραν περίπου δύο τόνους κοκαΐνης και περίπου 60 κιλά ηρωίνης το μήνα από το Μεξικό στην πόλη τους. Τα αδέρφια έστειλαν περίπου 1,8 δις δολάρια πίσω στο Μεξικό, κυρίως σε τράπεζες της Σιναλόα, σε πληρωμές σε μετρητά από το 2005 ως το 2008. Το ποσό για τη δεκαετία που ήταν ενεργοί (1998-2008) ξεπερνούσε τα 3 δις δολάρια.

Η ζωή τους ήταν, φυσικά, μέσα στη χλιδή, αν και επικίνδυνη. Ο Πέδρο Φλόρες είπε ότι απήχθη το 2003 από στελέχη της αστυνομία του Σικάγο (!) και αφέθηκε ελεύθερος μόνο αφού πλήρωσε λύτρα 2,3 εκ. δολαρίων. Απήχθη ξανά στο Μεξικό από έναν προμηθευτή της Σιναλόα για ένα χρέος ναρκωτικών και σώθηκε από την παρέμβαση του Χοακίν Γκουσμάν.

Την εποχή εκείνη η βία μεταξύ μεξικανικών συμμοριών ναρκωτικών χτύπησε κόκκινο, και οι Φλόρες αποφάσισαν ότι ήλθε η ώρα όχι μόνο να εγκαταλείψουν τη ζωή που έκαναν, αλλά να αλλάξουν στρατόπεδο. Ένας από τους δικηγόρους τους στο Σικάγο κανόνισε μια μυστική συνάντηση το 2008 με πράκτορες και εισαγγελείς της DEA (υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ) στο Μεξικό, στην οποία παρευρέθηκε ο Πέδρο Φλόρες. Στη συνέχεια, οι δίδυμοι συμφώνησαν να παρέχουν πληροφορίες για τα καρτέλ.

Μαγνητοσκοπούσαν συνομιλίες με ηγέτες καρτέλ και έστειλαν πληροφορίες για παραδόσεις σε πράκτορες στις ΗΠΑ. Οι ηχογραφήσεις περιελάμβαναν περισσότερες από 70 συνομιλίες. Σε μία απ’ αυτές, ο Πέδρο Φλόρες παζάρευε με τον Χοακίν Γκουζμάν την τιμή ενός πακέτου 20 κιλών ηρωίνης. Η συγκεκριμένη ηχογράφηση χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του Γκουζμάν, ο οποίος εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2017 και καταδικάστηκε σε ισόβια το 2019.

Εκτός φυλακής για σεμινάρια

Με βάση τις πληροφορίες αυτές, οι Αμερικανοί πράκτορες τσάκωσαν σχεδόν δύο τόνους κοκαΐνης και σχεδόν 15 εκ. δολάρια. Τον Νοέμβριο του 2008, η DEA αποφάσισε να πάρει υπό την προστασία τους τα αδέλφια και τις οικογένειές τους. Μετά από εξονυχιστικές ανακρίσεις που κράτησαν πολλούς μήνες, οι Φλόρες ομολόγησαν την ενοχή τους για συνωμοσία για τη διανομή ναρκωτικών και καταδικάστηκαν σε 14 χρόνια φυλάκιση. Αποφυλακίστηκαν, όμως, το 2020 όταν αποφάσισαν να επεκτείνουν τη συνεργασία τους με τη μορφή… σεμιναρίων σε Αμερικανούς πράκτορες.

Ως άμεσο αποτέλεσμα των πληροφοριών των διδύμων, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για περισσότερα από 50 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και οι κορυφαίοι βαρόνοι ναρκωτικών της Σιναλόα και όλου του Μεξικού.

Ο Μαργκαρίτο Φλόρες, που είναι ο πιο ομιλητικός από τους δύο, οραματίζεται να επεκτείνει τα σεμινάρια του: Να φτιάξει ένα είδος… μεταπτυχιακού σχολείου για νέους πράκτορες και εισαγγελείς, με εκπαίδευση από την ανάλυση υπολογιστών ως τη χρηματοδότηση και την αξιολόγηση κινδύνου.

Οι Φλόρες ανέφεραν ότι η εκπαίδευσή τους στον κλάδο των ναρκωτικών ξεκίνησε το 1988 όταν ήταν επτά ετών και ο πατέρας τους  πήρε μαζί σε ένα ταξίδι στην πόλη Χάλπα της πολιτείας Ζακατέκας. Από το ταξίδι επέστρεψαν με σχεδόν 100 κιλά μαριχουάνας, την οποία πήραν πέρα από τα σύνορα κρυμμένα στη δεξαμενή αερίου και στον προφυλακτήρα του παλιού αυτοκινήτου τους. Από εκείνη την ημέρα έμαθαν για τη συγκομιδή, πώς να καλλιεργούν μαριχουάνα και πώς να τη συσκευάζουν ώστε να «κρύβεται» σε διάφορα μέρη του αυτοκινήτου.

Αν σε κάτι επιμένει ο Φλόρες είναι ότι η επιχείρηση ναρκωτικών είναι αμφίδρομος με τα ναρκωτικά να ρέουν βόρεια και τα χρήματα προς τα νότια, κυρίως προς τη Σιναλόα. Η κατάσχεση χρημάτων είναι πολύ πιο επιβλαβής για τη λειτουργία ενός εμπόρου από την κατάσχεση ναρκωτικών κι αυτό πρέπει να αλλάξει. Οι αμερικανικές αρχές επικεντρώνονται περισσότερο στην εύρεση ναρκωτικών παρά στα χρήματα που στέλνουν οι διακινητές για να πληρώσουν για την επόμενη αποστολή.

Μαζί με τους αδελφούς Φλόρες καταδικάστηκαν και οι σύζυγοί τους. Οι οποίες, κατά διαβολική σύμπτωση, είναι αμφότερες κόρες συνταξιούχων αστυνομικών του Σικάγο. Εκτίουν ποινή φυλάκισης 3,5 ετών η καθεμιά, αλλά δεν άφησαν το χρόνο τους να πάει χαμένος. Το βιβλίο τους «Cartel Wives» (Οι Σύζυγοι του Καρτέλ) κυκλοφορεί ήδη. Στη Σιναλόα δεν γνωρίζουμε αν το διαβάζουν.

** Με πληροφορίες από Wall Street Journal.