Η θέση της Εκκλησίας και των ανθρώπων που την εκπροσωπούν στα ανώτερα και ανώτατα κλιμάκια ως προς τους γκέι και τον γάμο ομόφυλων, έχει γίνει σαφής σε πλείστες περιπτώσεις στο παρελθόν. Μιάσματα τους θεωρούν κατά βάση και κάνουν λόγο για παρέκκλιση, για παρά φύσει και ανωμαλία. Αυτά έχουν ακουστεί κατά καιρούς. Οπότε, το να ακούς έναν Αρχιεπίσκοπο να αλλάζει το αφήγημα, να τοποθετείται με διάθεση αγάπης και συμπερίληψης, είναι ως και σοκ. Ευχάριστο, αλλά σοκ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ευγένιος, μίλησε στο Κρήτη TV για το ζήτημα του γάμου και της τεκνοθεσίας στα ομόφυλα ζευγάρια και έδωσε μια απάντηση που είναι μια τόνωση ηθικού στην προσπάθεια της κοινωνίας να εκπαιδεύει και να προοδεύσει τα μέλη της σε επίπεδο αποδοχής και όχι επιβολής.

«Θα πω πρώτα για τους γκέι ανθρώπους. Για να περάσουμε σε αυτό που ονομάζεται γάμος. Να μιλήσουμε για τα πρόσωπα. Με τα ομόφυλα πρόσωπα δεν έχουμε κανένα προβληματισμό στην ανοιχτή μας αγκαλιά προς αυτά. Είναι αδέρφια μας, είναι άνθρωποι που έχουν έναν προσανατολισμό, που εγώ δεν είμαι άξιος να κρίνω κανένα από αυτούς.

Γιατί ο Χριστός μου είπε μην κρίνεις για να μην κριθείς. Όποιος λοιπόν εκφράζεται κατηγορηματικά εναντίον αυτών των προσώπων που έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους αγάπης, που δεν στάθηκε ούτε ένα λεπτό στη σκέψη πώς έχουν γίνει αυτό που είναι, τι παιδική ζωή είχαν, τι τραύματα κουβαλούν… Ισχύει όχι μόνο για τα ομόφυλα πρόσωπα, αλλά για όλα τα πρόσωπα που βγάζουν βία στην κοινωνία».

Η σωστή του τοποθέτηση για την τεκνοθεσία από γκέι ζευγάρια

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Αρχιεπίσκοπος λέει ότι «έχω πολλούς ομόφυλους που έρχονται σε μένα και εξομολογούνται, και γνωρίζω την ευαισθησία τους και γιατί έχουν την ιδιαιτερότητα και αγαπούμε την ιδιαιτερότητά τους. Κι εμείς οι πνευματικοί δεν είμαστε άγγελοι και αρχάγγελοι».

Ως προς την τεκνοθεσία από γκέι, κι εδώ έχουμε μια απάντηση που ούτε είναι αφοριστική προς όσους δε συμφωνούν ή προς όσους συμφωνούν, ούτε πάει να φιμώσει. Λέει το πιο προφανές ο άνθρωπος, ότι δηλαδή θα πρέπει να κατατεθούν απόψεις ειδικών που ασχολούνται με την παιδική ψυχολογία για να αποκρυσταλλωθεί μια άποψη.

«Θα ήθελα πριν από οτιδήποτε να μελετήσω και να ακούσω απόψεις ειδικών ανθρώπων. Θέλω να με φωτίσουν άνθρωποι που ασχολούνται με την παιδική ψυχολογία. Αν είναι να κάνουμε παιδιά τραυματισμένα, όχι κατ΄ ανάγκη που θα πάρουν τον προσανατολισμό των γονέων, των γκέι, αυτό δεν το συζητώ. Αλλά παιδιά τραυματισμένα που δεν θα έχουν ξεκαθαρίσει ποια είναι η οικογένεια πραγματικά, ποιος είναι ο ρόλος του καθενός στην οικογένεια, αν υπάρχουν διακριτοί ρόλοι των δύο γονέων, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Η εκκλησία μπορεί να ταυτίζει την φωνή με αυτών των παιδιών. Ας δοθεί η δυνατότητα στα ετερόφυλα ζευγάρια να κάνουν τεκνοθεσία, ας δούμε το Νο1 πρόβλημα το δημογραφικό, ας δούμε αυτά τα προβλήματα, που δεν τα προβάλλω ως αντίλογο, αλλά υπάρχουν».

Λογικά, μετά από αυτά, βλέπουμε τον Αρχιεπίσκοπο να μην φέρει πια αυτόν τον τίτλο και να τον κοιτάνε με μισό μάτι οι υπόλοιποι Αρχιεπίσκοποι.