Πηγές από τη γαλλική κυβέρνηση έκαναν λόγο για ένα νέο διάταγμα, που βρίσκεται στα σκαριά, κατά της χρήσης όρων όπως μπριζόλα, ψησταριά και παϊδάκια για την περιγραφή χορτοφαγικών πιάτων.
Το διάταγμα αυτό αφορά «ένα ζήτημα διαφάνειας και ειλικρίνειας που ανταποκρίνεται στις νόμιμες προσδοκίες των καταναλωτών και των παραγωγών», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Marc Fesneau σε δήλωση που έκανε εχθές.
Οι αγρότες και οι εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού κρέατος της Γαλλίας έχουν εδώ και καιρό εναντιωθεί σε όρους όπως «μπιφτέκι με βάση τα φυτά» ή «βίγκαν λουκάνικο», υποστηρίζοντας ότι προκαλούν σύγχυση στους καταναλωτές.
Αλλά ένα διάταγμα του 2022 που προστατεύει τέτοιες λέξεις ανεστάλη από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας.
Ενώ το συμβούλιο της επικρατείας ζήτησε καθοδήγηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) πριν από την τελική του απόφαση, το υπουργείο Γεωργίας λέει ότι έχει ήδη ετοιμάσει ένα νέο «γλωσσικό» διάταγμα λαμβάνοντας υπόψη τις καταγγελίες των δικαστών.
Το νέο σχέδιο διατάγματος, το οποίο ισχύει μόνο για προϊόντα που παράγονται και πωλούνται στη Γαλλία, απαγορεύει μια λίστα με 21 «λέξεις κρέατος» για την περιγραφή προϊόντων με βάση τις πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των «μπριζόλα», «παϊδάκια», «ζαμπόν».
Ωστόσο, περισσότερες από 120 ονομασίες που σχετίζονται με το κρέας, όπως «μαγειρεμένο ζαμπόν», «πουλερικά», «λουκάνικο» ή «μπέικον» θα εξακολουθούν να επιτρέπονται υπό την προϋπόθεση ότι τα προϊόντα δεν υπερβαίνουν μια ορισμένη ποσότητα φυτικών πρωτεϊνών, με ποσοστά που κυμαίνονται μεταξύ 0,5% και 6%.
Το διάταγμα έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για έλεγχο σε σχέση με τους λεπτομερείς κανόνες επισήμανσης των τροφίμων.
Ο Guillaume Hannotin, δικηγόρος της οργάνωσης Proteines France που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές βίγκαν και χορτοφαγικών εναλλακτικών, είπε ότι ο όρος «μπριζόλα με βάση τα φυτά» χρησιμοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια.
Υποστήριξε ότι το νέο διάταγμα της Γαλλίας εξακολουθεί να παραβιάζει τον κανονισμό της ΕΕ για την επισήμανση προϊόντων που –σε αντίθεση με το γάλα– στερούνται αυστηρού νομικού ορισμού και μπορούν να αναφέρονται με πιο απλούς όρους.
Το διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ τρεις μήνες μετά τη δημοσίευσή του, προκειμένου να δοθεί χρόνος στους φορείς εκμετάλλευσης να προσαρμόσουν την επισήμανση τους.
Αφήνει επίσης ανοικτή τη δυνατότητα στους κατασκευαστές να πουλήσουν όλα τα αποθέματα προϊόντων που φέρουν ετικέτα πριν από την έναρξη ισχύος του, το αργότερο ένα έτος μετά τη δημοσίευσή του.
Με πληροφορίες από Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων