Το αβοκάντο μπορεί να μας συνοδεύει στην καθημερινότητά μας τα τελευταία και να έχει γίνει το πιο hot συστατικό σε συνταγές, ωστόσο ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε αυτό το άκρως ινσταγκραμικό φρούτο.
Ο λόγος είναι ότι έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα, απαιτεί 320 λίτρα νερό το καθένα για να αναπτυχθούν και είναι σε παγκόσμια ζήτηση που σημαίνει ότι γίνονται απρόσιτα για τους ιθαγενείς των περιοχών στις οποίες καλλιεργούνται, σύμφωνα με την Thomasina Miers, συνιδρυτή του Mexican μιας αλυσίδας εστιατορίων Wahaca.
Το πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει είναι πώς θα φτιάξει το αγαπημένο guacamole, χωρίς αβοκάντο. Ένα πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωπα πολλά μεξικάνικα εστιατόρια. Η Miers βρήκε την λύση, καθώς δημιούργησε ένα πράσινο dip εμπνευσμένο από το guacamole, φτιαγμένο από φάβα, πράσινο τσίλι, λάιμ και κόλιανδρο, που βάφτισε Wahacamole.
Η Wahaca δεν είναι η μόνη αλυσίδα εστιατορίων που αντικαθιστά το αβοκάντο σε συνταγές. Στο Τορόντο, ο Μεξικανός σεφ Aldo Camarena πρότεινε μια παραλλαγή για το guacamole, φτιαγμένη με κολοκυθάκι και πάστα από σπόρους κολοκύθας. Επίσης ο σεφ Santiago Lastra συμπεριέλαβε ένα ντιπ σε στυλ guacamole φτιαγμένο από φιστίκια Αιγίνης και ζυμωμένα φραγκοστάφυλα στο μενού στο Kol, το μεξικάνικο εστιατόριό του στο Λονδίνο.
Το 2018, ο Ιρλανδός JP McMahon αποκάλεσε τα αβοκάντο «τα διαμάντια του Μεξικού», ενώ προτείνει μια εναλλακτική λύση του γουακαμόλε που γίνεται με αγκινάρες Ιερουσαλήμ.
Το trend έχει εξαπλωθεί όπως ήταν αναμενόμενο και στα social media, συγκεκριμένα στο TikTok, όπου ένας TikToker, o Calum Harris συγκέντρωσε 371.000 likes στη συνταγή του για «guacamole» που φτιάχνεται με κατεψυγμένο αρακά, ενώ στο Instagram, το hashtag #noavocado έχει 3.220 δημοσιεύσεις, ενώ ολοένα και αυξάνεται η χρήση του.
Τι μπορεί να προκαλέσει ένα αβοκάντο
Η κίνηση του Wahaca σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τα εστιατόρια, που ευαισθητοποιούνται και προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα που αφήνουν στο περιβάλλον. Σύμφωνα με τον Tim Lang, καθηγητή επισιτιστικής πολιτικής στο City του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, τα αβοκάντο έχουν γίνει μια «παγκόσμια καλλιέργεια», και μας αποδεικνύουν τι συμβαίνει όταν «ένα εξωτικό φαγητό κανονικοποιείται χωρίς να σκεφτόμαστε τις συνέπειες».
Προβλήματα όπως η αποψίλωση των δασών, η απώλεια βιοποικιλότητας και η έλλειψη νερού σημαίνουν ότι «οι κοινότητες που τα καλλιεργούν δεν έχουν αρκετό νερό για την προσωπική τους υγιεινή», προσθέτει.
Η Miers, που συνεργάστηκε με τον βρετανικό παραγωγό οσπρίων Hodmedod’s για τη δημιουργία του Wahacamole, λέει: «Το γεγονός ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε φασόλια φάβα στο Ηνωμένο Βασίλειο, χρησιμοποιώντας μεθόδους αναγεννητικής καλλιέργειας που σταθεροποιούν τόσο άζωτο όσο και άνθρακα στο έδαφος μας είναι ένα ακόμα όφελος».
Ενώ οι παραλλαγές του guacamole μπορεί να μην έχουν ακριβώς τη γεύση του αβοκάντο, τα σχόλια ήταν καλά στο Wahaca. «Δίνουμε στους πελάτες Wahacamole να δοκιμάσουν δωρεάν και οι περισσότεροι το απολαμβάνουν. Πολλοί το παραγγέλνουν και δεν καταλαβαίνουν την διαφορά. Έχει την ίδια κρεμώδης υφή, το ίδιο χρώμα και είναι επίσης ινσταγκραμικό», καταλήγει η Miers για το νέο της εγχείρημα.
Photo: Unsplash.com/ charles-deluvio