Σε ένα ήρεμο, χιονισμένο χωριό στην Σλοβενία, το Šentjošt nad Horjulom, όπου οι αγροί εκτείνονται μίλια ολόκληρα, είναι πολύ εύκολο να μην βρεις το μικρό εστιατόριο Grič, κρυμμένο στην κορυφή ενός λόφου. Άλλωστε, το ίδιο το όνομα του, σημαίνει «λόφος». Η επιχείρηση, ανήκει εδώ και πολλές γενιές, στην οικογένεια Košir, που έχει ως φιλοσοφία της την εντόπια γαστρονομία. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα έξω από την πρωτεύουσα της Σλοβενίας, την Ljubljana και προσφέρει πιάτα, δημιουργημένα από φρέσκες πρώτες ύλες, απευθείας από τον κήπο της οικογένειας και τα γύρω δάση. Το 80% των πιάτων του μενού, αποτελούνται από υλικά της γύρω περιοχής.
Ο ιδιοκτήτης και σεφ του εστιατορίου, Luka Košir, αποκαλύπτει από που εμπνέεται τα πιάτα του: «Η φιλοσοφία του εστιατορίου μας είναι πολύ απλή. Όταν ξεκινάμε την δημιουργία μιας νέας συνταγής, βλέπουμε πρώτα τι σοδειά υπάρχει στους κήπους μας και τι είναι διαθέσιμο στο δάσος της περιοχής».
Σενεγάλη, η χώρα της ανακύκλωσης πλαστικού – «Εμείς θα σώσουμε το περιβάλλον»
Ο Košir, πιστεύει πως είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς από που προέρχεται η σοδειά του. Για το κρέας του, συνεργάζεται με ντόπιους παραγωγούς της περιοχής, ενώ το 2013 άνοιξε μια οργανική φάρμα με πάπιες.
«Πιστεύω πως είναι σημαντικό για έναν σεφ να μην χάσει την επαφή του με το πώς έρχονται τα υλικά στο τραπέζι αλλά και τον τρόπο με τον οποίο καλλιεργούνται ώστε να είσαι σε θέση να τα σερβίρεις».
Η συγκεκριμένη προσέγγιση στην μαγειρική, φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς, αφού το 2021, το εστιατόριο Grič, βραβεύτηκε με αστέρι Michelin. Η επιχείρηση, απέσπασε επίσης βραβείο Michelin Green, για την προσπάθεια του για μια πιο βιώσιμη βιομηχανία εστιατορίων – ο ίδιος ο σεφ, εύχεται να παραδειγματιστούν και άλλοι επαγγελματίες του χώρου.
Ο Košir θεωρεί πως η φιλοσοφία του να αγοράζεις τοπική σοδειά εποχής, θα έπρεπε να εμπνεύσει και άλλους να εξερευνήσουν διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορείς να φέρεις φαγητό στο τραπέζι: «Αν έχεις κήπο, βγες έξω στον κήπο, μάζεψε καρπούς από εκεί και δημιούργησε με αυτήν την πρώτη ύλη».
Έτσι, κάποια στιγμή όλοι μας, θα κάνουμε καλύτερες και πιο βιώσιμες επιλογές για τον πλανήτη Γη.
Πηγή: CNN