Ποιο είνα το φαγητό εκείνο που δεν υπάρχει κανείς να μην το αγαπάει; Οι τηγανητές πατάτες. Ποιο φαγητό ξετρελαίνει τα πιτσιρίκια; Οι τηγανητές πατάτες. Ποιο φαγητό αποτελεί το σιγουράκι για τα ορεκτικά στην παραγγελία μιας παρέας σε ταβέρνα, ειδικά το καλοκαίρι σε νησί; Οι τηγανητές πατάτες. Ποιος είναι ο καλύτερος υδατάνθρακας για να φάει κανείς; Βραστές ή ψητές πατάτες. Σκεφτείτε λοιπόν έναν κόσμο δίχως αυτές. Γιατί σύμφωνα με μια έρευνα της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) οι πατάτες βρίσκονται μεταξύ των 8 ειδών άγριας χλωρίδας που αντιμετωπίζουν τον υψηλότερο κίνδυνο εξαφάνισης.

Βανίλια, αβοκάντο και φυσικά τα γεώμηλα που αποτελούν καίριο εξαγώγιμο προϊόν για αρκετές χώρες, με το Περού να έχει περί τα 3.800 είδη πατάτας και να διατηρεί τους καρπούς του σε ειδικές εγκαταστάσεις που είναι υψίστης ασφαλείας, περισσότερο κι από ένα γεμάτο χρυσάφι θησαυροφυλάκιο σε κάποια τράπεζα.

Η βανίλια βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας, ενώ ακολουθεί το άγριο βαμβάκι με 92% πιθανότητα να αφανιστεί ελέω κλιματικής καταστροφής. Τα είδη άγριας πατάτας από την άλλη, είναι προς το παρόν χαμηλά, με 23% πιθανότητα αφανισμού, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται και 3 από τα 5 είδη αβοκάντο.

Τα συγκεκριμένα είδη καλλιέργειας έχουν ιστορία ως και 10.000 ετών στον πλανήτη, με τις πατάτες και τα αβοκάντο ειδικά να ανάγονται σε πανάρχαιες εποχές στα εδάφη του Μεξικό, της Γουατεμάλας, των Ονδούρων και του Ελ Σαλβαδόρ, όπου στην πορεία των αιώνων, κατοικήθηκαν από τους Αζτέκους και τους Μάγιας, οι οποίοι έχτισαν είδη διατροφής που διατηρούνται ως σήμερα και επεξεργάστηκαν πρώτοι βαμβάκι για τα ρούχα.

Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Plants, People, Planet», μαζί με τα παραπάνω βρίσκονται και τα άγρια φασόλια, η κολοκύθα, κάποια είδη τομάτας και οι πιπεριές τσίλι. Το 34% των 224 ειδών που εξετάστηκαν, βρίσκονται υπό εξαφάνιση, τόσο λόγω της χρήσης της γης που κάνει ο άνθρωπος, αλλά και για τα φυτοφάρμακα που ρίχνουν. Κι η κατάσταση που υπάρχει τώρα, αναμένεται να γίνει πολύ χειρότερη, καθώς εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1.5 βαθμό Κελσίου, σε 30 χρόνια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα βρίσκεται στα 10 δισεκατομμύρια.

Αυτό σημαίνει ότι από τη μια λόγω της θερμοκρασίας θα καταστρέφονται καλλιέργειες κι από την άλλη, λόγω υπερπληθυσμού, θα αυξάνεται η αποψίλωση εκτάσεων για να γίνουν καλλιέργειες, άρα θα υπάρχουν λιγότερα δάση που απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, άρα η θερμοκρασία θα ανεβαίνει κι άλλο. Ένας φαύλος κύκλος.

Οι άγριες πατάτες και οι καρποί αποτελούν την ουσία της υγιεινής διατροφής για τον άνθρωπο

«Το υψηλότερο ποσοστό εξαφάνισης βρίσκεται προς το παρόν στις άγριες ποικιλίες των εξεταζόμενων ειδών» αναφέρει η δρ. Μπάρμπαρα Γκετς, επικεφαλής της έρευνας, σύμφωνα με τη Guardian. «Τα ιχνοστοιχεία του εδάφους αλλάζουν και τα είδη αυτά δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να προσαρμοστούν. Οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, τα φυτοφάρμακα και οι ασθένειες θα αλλάζουν επίσης κι αυτό θα έχει ανυπολόγιστη επίπτωση στις καλλιέργειες. Θα πρέπει να κάνουμε τράπεζες αποθήκευσης αυτών των τροφών».

Όπως εξηγεί η Γκετς, συντελείται μια εκ βάθρων αλλαγή στα οικοσυστήματα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται είδη από άλλες περιοχές σε σημεία που δεν θα έπρεπε και να καταναλώνουν είτε είδη της πανίδας περισσότερο είτε είδη χλωρίδας. Και τα δύο οδηγούν σε καταστροφή. Από τη μία τα είδη πανίδας που μειώνονται, είχαν κι αυτά μια τροφή που τώρα θα αυξηθεί ή θα σαπίσει και θα σαπίσει και το έδαφος. Από την άλλη, αν τα είδη που εισβάλλουν καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες, δημιουργούν έλλειψη που θα τα οδηγήσει να πάνε σε παρακείμενο οικοσύστημα και να αφήσουν πίσω τους ερήμωση.

Μαζί με τους εισβολείς, υπάρχει η μόλυνση από τις γενετικώς μεταλλαγμένες σοδειές, η μη βιώσιμη άρωση της γης και το κόψιμο των κορμών και των ξύλων που φέρνουν πιο κοντά την εξαφάνιση σε ένα οικοσύστημα που αλλάζει και καθώς αλλάζει, σοκάρει τα είδη που το κατοικούν και τα διώχνει. Ό,τι ακριβώς έγινε για παράδειγμα στην Ινδονησία, όπου οι τεράστιες εκτάσεις φοινικόδεντρων, έχουν καλύψει τα σημεία που κάποτε ζούσαν οι πορτοκαλί ουρακοτάγκοι.

https://www.intronews.gr/4720-2-20-brands-ktinotrofia-co2-evropi

«Ο λιμός που βλέπουμε τώρα στη Μαδαγασκάρη, γίνεται γιατί δεν έχει ρίξει βροχή. Είναι μια εκτεταμένη ξηρασία, οπότε οι καλλιέργειες πέθαναν και δεν υπάρχει τίποτα για να μεγαλώσει από τη γη. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε σμήνη από ακρίδες να μεταναστεύουν όλο και πιο μακριά από εκεί που είχαν συνηθίσει, επειδή οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν κάτι τέτοιο. Αυτή είναι η απειλή της κλιματικής αλλαγής προς τις καλλιέργειες».

Ο δρ. Χοσέ Σαρουκάν, από το Mexico’s National Commission, εξηγεί πως η Κεντρική Αμερική είναι το σπίτι για πολλά είδη τροφών όπως οι άγριες πατάτες ή τα αβοκάντο ή άλλες τροφές που χρησιμοποιούνται ακόμα και για τα γιατροσόφια στην περιοχή και αποτελεί εξαιρετικής σημασίας ζήτημα η προστασία και διατήρηση των φυσικών εκτάσεων.