Είχαμε καταγράψει προς το τέλος καλοκαιριού το τεράστιο πρόβλημα που έχει προκαλέσει η λειψυδρία στην αγροτική παραγωγή, με ένα από τα προϊόντα βιτρίνας της χώρας, την πατάτα Νάξου, να τίθεται εν αμφιβόλω για τα επόμενα χρόνια και τους παραγωγούς στο νησί να δηλώνουν πως δεν θα υπάρχει στις αγορές μέχρι το επόμενο καλοκαίρι. Η πατάτα Νάξου δεν είναι το μόνο προϊόν αγροτικής παραγωγής που βρίσκεται σε κίνδυνο αφανισμού για ένα διάστημα.
Την ώρα που αρκετοί καλλιεργητές αγγουριών ή ποικιλιών σε ντοματίνια, έχουν μειωμένες παραγωγές, ένα λαχανικό που σίγουρα θα μπει σε καθεστώς «συναγερμού», είναι το αβοκάντο.
Το αβοκάντο παράγεται σε μεγάλες ποσότητες σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας, με την Κρήτη να έχει ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής. Στα Χανιά, στον Δήμο Πλατανιά, η λειψυδρία έχει προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή και πρόσφατα υπήρξε μάλιστα συνάντηση φορέων στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι καλλιέργειες, με περιοχές όπως οι Βουκολιές και το Γαμαλομούρι να είναι σε δεινή θέση και την παραγωγή αβοκάντο να έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές.
Για να μπορέσει να περιοριστεί η ζημιά από τη λειψυδρία, θα πρέπει να γίνει μια ακόμα γεώτρηση στις περιοχές αυτές, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες άρδευσης. Το πιο επίφοβο είναι βέβαια ότι το επόμενο καλοκαίρι εκτιμάται ως υδρολογικά ακόμα πιο δύσκολο, με πιο έντονη λειψυδρία, άρα ίσως και η γεώτρηση να μη φτάνει.
Αυτό που θα συμβεί, είναι να αρχίσει έρευνα σημείου για γεώτρηση στις περιοχές αυτές, όπως δήλωσε στη σύσκεψη ο κ. Θοδωρής Νίνος, με την έρευνα προς το παρόν να μην έχει οδηγήσει κάπου.
«Ενισχύσαμε το κλειστό αρδευτικό κύκλωμα της περιοχής και με τον τρόπο αυτό, επιχειρήσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες της, το περασμένο καλοκαίρι. Δυστυχώς λόγω της ύπαρξης του “κλειστού” αυτού κυκλώματος, η περιοχή δεν μπορούσε να ενισχυθεί με κανέναν άλλον τρόπο. Μεσοπρόθεσμα, εργαζόμαστε προκειμένου την επόμενη αρδευτική περίοδο, να υπάρξει -αν είναι τελικά εφικτό- μια νέα γεώτρηση, ώστε να ενισχύσουμε τις ανάγκες της περιοχής».
* Photo credits: Shutterstock