Η διατροφή είναι μια έννοια που μέσα στην πανδημία απέκτησε εντελώς διαφορετικό βάθος και αξία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Ο φόβος της καθιστικής ζωής λόγω των lockdown, άλλαξε αρκετές όχι και τόσο καλές διατροφικές συνήθειες και έδωσε περισσότερο χώρο σε τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην καλή υγεία και στη θωράκιση του οργανισμού. Ανάμεσα σε αυτές, προφανώς και δεν ανήκει το hot dog.

Όταν ακούς για hot dog, το μυαλό πάει στους Αμερικάνους που έχουν συνδεθεί με αυτό, εξίσου με τα μπέργκερ και τις φτερούγες κοτόπουλου. Από αυτούς λοιπόν μας έρχεται μια νέα έρευνα που έγινε για ένα εύρος τροφών και το όφελος ή τη ζημία που προσφέρουν στη ζωή μας. Στη λίστα υπάρχει τροφή που σου αφαιρεί 74 λεπτά ζωής, αλλά υπάρχει και τροφή που σου δίνει 80 λεπτά παραπάνω. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως αν την τρως συνέχεια θα γίνεις Μαθουσάλας. Απλώς ότι θα μπαλαντσάρει κάπως τις απώλειες λεπτών.

Όπως αναμενόταν, τα γλυκά και τα φαγητά εκείνα που κατατάσσονται στα junk foods, ανήκουν στην κατηγορία της αφαίρεσης, ενώ οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά είναι τροφές που δίνουν gains.

Πιο συγκεκριμένα, 85 γραμμάρια φτερούγες κοτόπουλου ισοδυναμούν με 3.3 λεπτά λιγότερης ζωής, εξαιτίας του νατρίου και των λιπαρών οξέων. Ένα hot dog με μοσχαρίσιο κρέας οδηγεί στην απώλεια 36 λεπτών ζωής, λόγω της επεξεργασίας των κορεσμένων λιπαρών. Σε αντίθεση με αυτά, τα αλατισμένα φυστίκια, ο σολομός και το ρύζι με φασόλια, είναι τροφές που προσθέτουν 10-15 λεπτά.

Η έρευνα αυτή προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, από το  Department of Environmental Health Sciences, και οι ερευνητές εξηγούν ότι η αντικατάσταση του 10% της καθημερινής κατανάλωσης σε μοσχάρι ή άλλα επεξεργασμένα κρέατα με φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, θαλασσινά και όσπρια μπορεί να προσθέτει 48 λεπτά κάθε ημέρα στη ζωή του ανθρώπου και να μειώσει κατά 33% το ανθρακικό αποτύπωμα του στον πλανήτη.

Οπότε αν μπορούμε να σε πείσουμε να κόψεις τα επεξεργασμένα κρέατα, σκέψου ότι για κάθε μπιφτέκι που τρως, θα πρέπει να καταναλώνεις καμιά 10αριά μπρόκολα. Δεν είναι και πολύ συμφέρουσα συμφωνία.

* Φωτογραφία: Pexels/  Caleb Oquendo