Ο Karl Malone, ξεκινά την ημέρα του με ένα πρωινό που περιλαμβάνει ρίζα ashwagandha και σκόνη ψυλλίου. Το κυρίως γεύμα του, θα το νοστιμέψει πάντα με κουρκουμά και έπειτα θα πάρει τις βιταμίνες του. Κάνει δύο βόλτες την ημέρα και αποφεύγει το φαγητό εστιατορίου, αφού ο γιατρός του, του συνέστησε να χάσει βάρος. Όχι, ο Karl δεν είναι άνθρωπος αλλά ένας 11χρονος σκύλος, ράτσας Australian Shepherd.

Η κηδεμόνας του συμπαθέστατου σκύλου, κα.Darshna Shah, πιστεύει πως το πρόγραμμα ευζωίας που εφάρμοσε στο κατοικίδιο της – αφού συμβουλεύτηκε φίλους της, τον κτηνίατρο της, ενημερωτικά δελτία για κατοικίδια και διάφορες συνταγές διατροφής, με τις οποίες μεγάλωσε η ήδια στην Ινδία – έχει βελτιώσει σημαντικά την υγεία του.

Αρκετοί ακόμη κηδεμόνες ζώων, ιδιαίτερα στην Αμερική, έχουν προσαρμόσει την διατροφή του κατοικιδίου τους βάσει της δικής του διατροφής.

Σκύλοι και γάτες, ακολουθούν ωμοφαγικές δίαιτες, gluten-free διατροφές, vegan και χορτοφαγικές τροφές. Δοκιμάζουν λιχουδιές με γεύση latte κουρκουμά, δεν ξεχνούν να πάρουν τα προβιοτικά τους ή υποκατάστατα βιταμίνης C. Οι κηδεμόνες τους, επιλέγουν να φτιάχνουν το διατροφικό τους μενού στο σπίτι, ή να αγοράζουν προϊόντα ειδικά διαμορφωμένα για ειδικές δίαιτες κατοικιδίων, διαθέσιμα σε αρκετά pet shops.

Σλοβενία: Ένας βραβευμένος σεφ «ανοίγει» τον δρόμο προς την βιώσιμη γαστρονομία

O Oscar, ένα terrier – chihuahua, που ζει στο Μπρούκλιν των ΗΠΑ, είναι χορτοφάγος (όπως και η κηδεμόνας του), η 42χρονη Roopa Kalyanaraman Marcello. Η κα. Marcello, δηλώνει πως «θα ήταν περίεργο για εκείνη αν ένα από τα παιδιά της ξεκινούσε να τρώει κρέας».

Μια άλλη ιστορία, είναι εκείνη της Jennifer Donald, η οποία υποψιάστηκε πως η – πλούσια σε σιτηρά- διατροφή του σκύλου της, Moses, ήταν υπεύθυνη για τα εντερικά προβλήματα που αντιμετώπιζε το ζώο. Έτσι, αποφάσισε να εφαρμόσει μια gluten-free διατροφή στο κατοικίδιο της, ταίζοντας το αποκλειστικά με σολωμό, γλυκοπατάτες, βραστά αυγά, έλαιο καρύδας και ρύζι.

Δεν υπάρχουν ωστόσο ξεκάθαροι και απλοί κανόνες σχετικά με την διατροφή του κατοικιδίου μας. Το U.S. Food and Drug Administration έχει δώσει κάποιες οδηγίες σχετικά με το πως κατασκευάζονται οι τροφές κατοικιδίων και ποια είδη υπάρχουν, ωστόσο δεν είναι συγκεκριμένη στο πώς πρέπει να λαμβάνονται και τι συστατικά περιέχουν. Οι απόψεις των κτηνιάτρων διίστανται, ενώ επιστημονικές έρευνες πάνω στην υγεία των ζώων, έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με των ανθρώπων.

Αυτό, δίνει χώρο στο διαδίκτυο να γεμίζει από συμβουλές και παραπληροφόρηση, αφήνοντας έτσι την τελική ευθύνη στους ίδιους τους κηδεμόνες κατοικιδίων.

διατροφή κατοικιδίου

Η βιομηχανία ζωικών τροφών ενάντια στις εναλλακτικές διατροφές

Η αξία της αγοράς προϊόντων που χαρακτηρίζεται ως «θρεπτική», παρέχοντας προϊόντα με υψηλότερες τιμές, τα οποία ισχυρίζονται πως περιέχουν υψηλής ποιότητας θρεπτικά συστατικά, αναμένεται να φτάσει τα 17.9 δισεκατομμύρια δολάρια το 2026, σύμφωνα με αναφορά της ανεξάρτητης εταιρείας δεδομένων Pet Insight.

Η ευζωία των κατοικιδίων, έχει γίνει μια ακόμα μεγαλύτερη βιομηχανία, η οποία προωθείται από αρκετούς influencers στα social media, αλλά και σε αντίστοιχα γκρουπ στο Facebook, που έχουν ως κύριο θέμα συζήτησης την βελτίωση της δίαιτας των κατοικιδίων τους.

Οι κηδεμόνες κατοικιδίων, επικεντρώθηκαν περισσότερο στη διατροφή των αγαπημένων τους τετράποδων συντρόφων, όταν πέρασαν περισσότερο χρόνο μαζί τους, στο σπίτι, κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έγιναν πιο ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την υγεία τους.

Ωστόσο, η υιοθέτηση ενός νέου τρόπου ζωής στο κατοικίδιο μας, μπορεί να αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση, αφού ο άμεσα ενδιαφερόμενος δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει με εμάς ή να πάρει αποφάσεις για την διατροφή του.

«Οι σκύλοι θα φάνε ότι βάλεις μπροστά τους αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα είναι ωφέλιμο για εκείνα»

Το βιβλίο που δίχασε την κοινή άποψη

Το 1999, η διατροφολόγος ανθρώπων και ζώων, Kymythy Schultze, εξέδωσε ένα αυτόνομο βιβλίο ωμοφαγικής διατροφής για κατοικίδια, με τίτλο: The Ultimate Diet: Natural Nutrition for Dogs and Cats (Η Καλύτερη Δίαιτα: Φυσική Διατροφή για Σκύλους και Γάτες). Η ίδια, ξεκίνησε να ταίζει τα δικά της κατοικίδια με τις συγκεκριμένες τροφές, αποκλείοντας τις επεξεργασμένες τροφές και από τη δική της διατροφή, ώστε να αποφύγει μελλοντικά προβλήματα υγείας. Η γραμμή, είναι περίπου ίδια με εκείνη της Paleo δίαιτας: Οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε ότι έτρωγαν οι πρόγονοι τους κατά τη Λίθινη Εποχή.

Αρκετοί αναγνώστες του βιβλίου, βρήκαν τις συμβουλές της αρκετά ακραίες. Όπως είπε η ίδια, κτηνίατροι της είπαν πως τα κατοικίδια δεν μπορούσαν να επιβιώσουν με τίποτα άλλο πέρα από τις συσκευασμένες τροφές. Η ίδια βέβαια αναρωτιέται: «Πώς τότε γάτες και σκύλοι κατάφεραν να επιβιώσουν για χιλιάδες χρόνια;».

Το βιβλίο πούλησε δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα και η ωμοφαγία, που περιλαμβάνει λαχανικά, ζωικές πρωτείνες, κόκκαλα και άλλες ωμές τροφές, έγινε αρκετά δημοφιλής, παρά το γεγονός πως αρκετοί προειδοποίησαν πως είναι επικίνδυνη.

Τα τελευταία χρόνια, οργανισμοί όπως οι Food and Drug Administration, Centers for Disease Control, American Veterinary Medical Association και American Animal Hospital Association, δηλώνουν πως η συγκεκριμένη δίαιτα είναι επικίνδυνη, ενώ έχουν γνωστοποιήσει το ρίσκο ορισμένων ωμών τροφών, που μπορεί να περιέχουν βλαβερά βακτήρια.

Η δρ.Leah Reilly, κτηνίατρος στο Clinton Hill του Μπρούκλιν, ισχυρίζεται πως η κοινή γραμμή των εταιρειών που παράγουν ζωικές τροφές, πως τα κατοικίδια πρέπει να τρώνε όπως οι άνθρωποι, είναι επικίνδυνη. Τα κατοικίδια, έχουν ξεχωριστές διατροφικές δίαιτες και διαφέρουν από τους ανθρώπους, όπως εξηγεί η ίδια. Δεν μπορούν να χωνέψουν ορισμένες τροφές, όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο, όπως μπορούν οι κηδεμόνες τους.

Ενώ υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως έχουν βρει το κλειδί για την υγεία του κατοικιδίου τους, εφαρμόζοντας εναλλακτικές δίαιτες, υπάρχουν αρκετοί που νιώθουν μπερδεμένοι.