Ο Δρ Σάουραμπ Σέτι, γαστρεντερολόγος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τα αναψυκτικά διαίτης μέσω ενός βίντεο στο TikTok.
Σε αυτό το βίντεο, αναρωτήθηκε αν τα αναψυκτικά διαίτης είναι πράγματι πιο υγιεινά από τα κανονικά και παρουσίασε τέσσερα σημαντικά γεγονότα που υποδεικνύουν τους κινδύνους τους:
@doctorsethimd Doctor Sethi : Are Diet Sodas Better Than Regular Sodas? 🥤🤔 #drink #medical ♬ Rockin – Chris Alan Lee
Κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων: Η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης καθημερινά έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού, ιδιαίτερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών.
Υγεία των νεφρών: Τα αναψυκτικά διαίτης περιέχουν υψηλά επίπεδα φωσφόρου, που μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη χρόνιας νεφρικής νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που πίνουν συχνά αυτά τα αναψυκτικά παρουσιάζουν τριπλάσια μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης, δείκτη που αξιολογεί τη λειτουργία των νεφρών.
Ευαισθησία στην ινσουλίνη και υγεία του εντέρου: Η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να διαταράξει τη μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, κρίσιμη για τη γενική υγεία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Αύξηση λαχτάρας για θερμιδικές τροφές: Η σουκραλόζη, ένα κοινό γλυκαντικό σε αναψυκτικά διαίτης, μπορεί να αυξήσει την όρεξη, προκαλώντας μεγαλύτερες νευρικές αποκρίσεις ανταμοιβής στον εγκέφαλο και οδηγώντας σε επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες.
Ο Δρ Σέτι καταλήγει ότι τα αναψυκτικά διαίτης δεν προσφέρουν πραγματικά διατροφικά οφέλη και προτείνει την κατανάλωση νερού ως καλύτερη εναλλακτική.
Οι 4 λόγοι που δεν πρέπει να πίνετε αναψυκτικά διαίτης
Η πρώτη αλήθεια για την οποία μίλησε ήταν στην πραγματικότητα πολύ ανησυχητική.
«Πρώτον, οι γυναίκες που πίνουν δύο ή περισσότερα αναψυκτικά διαίτης καθημερινά αντιμετωπίζουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού», είπε ο Δρ Σέτι.
Η δήλωσή του βασίστηκε σε μια μελέτη που κυκλοφόρησε το 2019 από την American Heart Association και την American Stroke Association, η οποία συνέδεσε την κατανάλωση τεχνητών ζαχαρούχων ποτών με την αύξηση αυτών των ασθενειών σε γυναίκες άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το CNN.
Ο κίνδυνος για καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό ήταν υψηλότερος στις γυναίκες που δεν είχαν ιστορικό καρδιακής νόσου ή διαβήτη, ανέφερε το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, ο Δρ Σέτι ισχυρίστηκε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με νεφρική νόσο.
«Η υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο στα αναψυκτικά διαίτης μπορεί να συμβάλει στη χρόνια νεφρική νόσο», είπε στο βίντεο.
Ο ισχυρισμός του υποστηρίζεται από το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού, το οποίο ανέφερε μια μελέτη που διαπίστωσε ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων αναψυκτικών διαίτης την ημέρα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα νεφρά.
Η μελέτη εξέτασε μια ομάδα γυναικών που όλες είχαν υγιή, λειτουργικά νεφρά στην αρχή της δοκιμής.
Ωστόσο, διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν αναψυκτικό διαίτης παρουσίασαν τριπλάσια μείωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης -κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μέτρηση του πόσο καλά λειτουργούν τα νεφρά σας- από εκείνους που δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης υπήρχε μια προφανής σχέση μεταξύ της λειτουργίας των νεφρών και της κατανάλωσης αναψυκτικών διαίτης – επομένως το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού συνιστά να πίνετε νερό.
Το τρίτο γεγονός που μοιράστηκε ο Δρ. Σέτι ήταν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να «επηρεάσει αρνητικά την ευαισθησία στην ινσουλίνη» και «να διαταράξει το μικροβίωμα του εντέρου», πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει την υγεία του εντέρου σας.
Η καλή υγεία του εντέρου είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, το ανοσοποιητικό κ.ά.
Πρέπει να έχετε μια υγιή ποσότητα καλών βακτηρίων στο έντερό σας για να καταπολεμήσετε ορισμένες ασθένειες.
Τέλος, ο γιατρός είπε ότι τα αναψυκτικά διαίτης μπορούν «να αυξήσουν τη λαχτάρα για τροφές με πολλές θερμίδες, διαταράσσοντας τον έλεγχο της όρεξης».
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο JAMA Open Network, διαπιστώθηκε ότι η σουκραλόζη, η οποία είναι ένα κοινό συστατικό σε αναψυκτικά διαίτης, μπορεί να αυξήσει την όρεξη.
Οι ερευνητές εξήγησαν ότι η κατανάλωση αντικειμένων με σουκραλόζη μπορεί να έχει «μεγαλύτερες νευρικές αποκρίσεις ανταμοιβής» στον εγκέφαλο.
«Τελικά, τα αναψυκτικά διαίτης δεν προσφέρουν διατροφικά οφέλη», κατέληξε ο Δρ Σέτι.
Πηγή: Ladbible