Όλοι μας βρισκόμαστε στην αναζήτηση εκείνου του είδους άσκησης που θα μας φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα και τα πιο άμεσα. Όλοι εννοούμε εμάς που δεν πεθαίνουμε για τη γυμναστική. Κι είναι αυτή η κατηγορία που κάνει τα περισσότερα λάθη στην εκγύμναση και τραυματίζεται πιο εύκολα, διότι σε αυτή την αναζήτηση, τείνει να παρακάμπτει τους ειδικούς.
Στην εποχή των social media, του TikTok, το πιο εύκολο πράγμα είναι να κάνει κανείς το λάθος να παρακάμψει τους ειδικούς και να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής που θα δει σε ένα βίντεο. Έγκλημα προς τον ίδιο σου τον εαυτό. Αν είσαι αρχάριος. Αν έχεις γενικά μια επαφή με τη γυμναστική και έχεις μάθει τις σωστές κινήσεις σε κάθε άσκηση, εκεί μπορεί και να είσαι οκ.
Αυτό το κείμενο λοιπόν δεν αφορά έναν αρχάριο, κάποιον που αναζητά το πρώτο βήμα. Αφορά αυτούς που έχουν κάνει τα personal τους, που πηγαίνουν 2-3 φορές τη βδομάδα σε γυμναστήριο και έχουν μάθει πώς να προσεγγίζουν τη γυμναστική τους.
Αν είσαι τέτοιος και αναζητάς τρόπο να πας στο επόμενο επίπεδο, ίσως η μέθοδος 6-12-25 να είναι αυτό που ψάχνεις.
Πρόκειται για ένα μεγάλο trend στα social media παγκοσμίως και, σύμφωνα με το GQ και τον γυμναστή Όλιβερ Κερ, η μέθοδος 6-12-25 είναι ένα dropset στο οποίο το κλειδί είναι να βρεις το ιδανικό βάρος για να σηκώσεις.
Αφορά κατά βάση ασκήσεις για τα χέρια, για ώμους, για δικέφαλα, τρικέφαλα, στήθος και πλάτη και ο στόχος είναι σε κάθε κίνηση να βρεις το μέγιστο βάρος που μπορείς να σηκώσεις και να πας λίγο παραπάνω από αυτό. Μόλις βρεις το βάρος, κάνεις 6 επαναλήψεις. Μετά, χωρίς διάλειμμα, πας σε κατώτερο βάρος, τέτοιο ώστε να μπορείς να κάνεις 12 επαναλήψεις και στις 2 τελευταίες να νιώθεις το burn. Και μετά βρίσκεις το βάρος που σου επιτρέπει να κάνεις 25 επαναλήψεις, ώστε στις 2-3 τελευταίες να πιεστείς και να νιώσεις πάλι το κάψιμο.
Τι κερδίζεις με αυτή τη γυμναστική
«Με κάθε μία από τις ασκήσεις, θες να εστιάσεις σε μια ομάδα μυών, οπότε αν κοιτάς το στήθος, για την άσκηση των 6 επαναλήψεων ίσως ξεκινήσεις με ένα bench press. Μετά για τις 12 επαναλήψεις θα το γυρίσεις σε dumbbells σαν ένα press up και μετά για τις 25 επαναλήψεις θα κάνεις πιθανότατα ένα incine chest fly σε πάγκο, σε μια γωνία που θα επιτρέπει να κινείς το βάρος έξω και μέσα, σαν να φτερουγίζεις».
Η μέθοδος των 6-12-25 είναι τέτοια που κουράζει τον μυ και ο Κερ την αποκαλεί «brutal», δηλαδή βάναυση. Μάλιστα, εκτός από την σωστή κίνηση, παίζει ρόλο και η ταχύτητα εδώ, διότι με την ταχύτητα είναι που σοκάρεται ο μυς και πιέζεται για να ανταποκριθεί. Γιατί εκεί που θα περιμένει 30 δευτερόλεπτα ξεκούραση, δεν του τα δίνεις. Του δίνεις 10-15 μέχρι να αλλάξεις τη θέση σου.
Γίνεται αντιληπτό πως δεν θα κάνεις επομένως στη γυμναστική σου την ίδια κίνηση και στα 3 σετ των 6-12-25 επαναλήψεων. Ανάλογα τη μυϊκή ομάδα, θα εφαρμόσεις διαφορετικό grip και στάση σώματος.
Φυσικά, μόλις τελειώνεις με τα τρία σετ, στη μετάβαση από τη μία μυϊκή ομάδα στην άλλη, θα χρειαστείς 2-3 λεπτά ξεκούραση.
Όπως εξηγεί ο Κερ, η αποτελεσματικότητα και δημοφιλία αυτής της μεθόδου, οφείλεται στο ότι σου προσφέρει δύναμη, χτίσιμο μυών, αντοχή και βοηθά στην απώλεια λίπους. Με τις 6 επαναλήψεις πάνω από το μέγιστο βάρος, έχεις τη δύναμη. Με τις 12 λίγο πάνω από το μέτριο βάρος που αντέχεις, έχεις το muscle building και με τις 25 χαμηλού βάρους έρχεται η αντοχή και η απώλεια λίπους.
* Με πληροφορίες από GQ