Η κυτταρίτιδα ενώ θεωρείται φλεγμονή του δέρματος είναι μία πάθηση η οποία έχει διάφορα στάδια. Υπάρχει το στάδιο «μηδέν», όπου η κυτταρίτιδα φαίνεται όταν πιέζεις το δέρμα, μέχρι το «τέσσερα» που εκεί είναι εμφανές ακόμα και όταν είσαι όρθια. Άρα, αρχικά απαιτείται ο γιατρός να δει σε ποιο στάδιο είναι καθώς και το είδος της καθώς υπάρχουν τρία στάδια φλεγμονώδης, όταν πονάει, οιδηματώδης, όταν φαίνεται ή ινώδης, όταν έχει βουναλάκια.

Πως δημιουργείται;

Για να δημιουργηθεί η κυτταρίτιδα χρειάζονται τρεις παθογενετικοί παράγοντες. Ο πρώτος, είναι να έχεις αυξημένο τοπικό λίπος, ο δεύτερος, είναι η κατακράτηση υγρών και ο τρίτος είναι η ελάστωση, δηλαδή η χαλάρωση του δέρματος. Συνήθως, υπάρχουν και οι τρεις αυτοί παράγοντες ή μόνο το τοπικό λίπος όπου αναγεννώνται τα λιποκύτταρα σαν μπαλονάκια και με την κατακράτηση φουσκώνουν και φαίνεται αυτό το ανάγλυφο του ποδιού.

Υπάρχουν όμως και άτομα χωρίς τοπικό πάχος που όμως, έχουν κυτταρίτιδα η οποία υπάγεται στους άλλους δύο μηχανισμούς, ελάστωση δέρματος και κατακράτηση. Επιπλέον, μπορεί να είχαν παλιότερα τοπικό πάχος, άρα να υφίστανται τα λιποκύτταρα και με την κατακράτηση να «ξαναφουσκώνουν».

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι ακόμα η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές, τα αντισυλληπτικά, η κακή διατροφή, η έλλειψη νερού και άσκησης, τα στενά ρούχα, η δυσκοιλιότητα, το κάπνισμα και ο καφές που κάνει αντιρροπιστική κατακράτηση.
Άρα, για να δώσουμε λύση, χρειάζεται κλινική εξέταση για να διαπιστωθεί το στάδιο και η μορφή και στην συνέχεια να πάρουμε το ιατρικό ιστορικό για να εντοπίσουμε τους επιβαρυντικούς παράγοντες. Δεν υπάρχει μονοθεραπεία πρέπει το πρόβλημα να λυθεί ολιστικά.

Οι ουσίες στις κρέμες δεν εισχωρούν και το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν υπεραιμία.

Ποιος ο ρόλος της γυμναστικής και της άσκησης;

Μπορεί μία διατροφή να είναι υγιεινή αλλά να κάνει φλεγμονές, όπως τα γαλακτοκομικά, και αυτό πρέπει να το δει ο κάθε ασθενής με τον διατροφολόγο του. Στο τοπικό πάχος, η άσκηση βοηθάει μέσω της αύξησης της αιμάτωσης καθώς μαζί με τα αγγεία παράλληλα είναι και τα λεμφαγγεία άρα, γίνεται λεμφική αποστράγγιση μέσω της αερόβιας άσκησης και το σώμα αποτοξινώνεται. Ακόμα και μισή ώρα περπάτημα την ημέρα, είναι σημαντικά.

κυτταρίτιδα

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Ο κάθε οργανισμός έχει τον δικό του δείκτη για το αν είναι σωστά ενυδατωμένος. Ένας καλός δείκτης είναι τα ούρα, αν είναι διάφανα αυτό σημαίνει ότι έχουμε λάβει τα υγρά που χρειαζόμαστε.

Τι θεραπείες υπάρχουν που μπορούμε να κάνουμε στο ιατρείο;

Αν υπάρχει τοπικό πάχος και δεν καταστραφούν τα τοπικά λιποκύτταρα η κυτταρίτιδα κρύβεται αλλά δεν θεραπεύεται. Υπάρχουν θεραπείες που τα συρρικνώνουν, αφυδατώνοντας τα, και άλλες που τα καταστρέφουν. Επίσης, όσοι εμφανίζουν κυτταρίτιδα, έχουν κακή λεμφική κυκλοφορία στα σημεία αυτά άρα, πρέπει να γίνει λεμφική αποστράγγιση και προσοχή, όχι με το χέρι. Αν γίνει με το χέρι και όχι μηχανικά, υπάρχει περίπτωση να διαχωριστεί ο λιπώδης ιστός.

Το σωστό λεμφικό μασάζ απαιτεί σταθερές πιέσεις. Στην περίπτωση της ελλάστωσης υπάρχουν θεραπείες που βοηθούν στην σύσφιξη του δέρματος όπως η μεσοθεραπεία με καφεΐνη και λιποδιαλυτικές ουσίες μαζί με υαλουρονικό. Το αποτέλεσμα της δεν είναι μόνιμο αλλά είναι πολύ άμεσο. Υπάρχει επίσης ενέσιμη λιποδιαλυτική θεραπεία που μπορεί να διαλύσει τοπικά τα μικρά εξογκώματα. Το σίγουρο είναι ότι δεν υπάρχει μηχάνημα κατά τις κυτταρίτιδας.Τέλος, στην ινώδη κυτταρίτιδα με ένα ειδικό νυστέρι χωρίς να αφήνει πληγές ξεκολλάμε τον ινώδη ιστό και έτσι ομαλοποιείται η επιφάνεια του δέρματος

Να θυμάσαι ότι είναι 50% ΙΑΤΡΙΚΉ ΚΑΙ 50% ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Περισσότερη μοναξιά νιώθουν οι σημερινοί νέοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Η μεσογειακή διατροφή «χαρίζει» μέχρι 13 επιπλέον χρόνια ζωής – Τι λένε οι έρευνες

Άγχος & Stress: Οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον οργανισμό μας