Είσαι από αυτούς που δεν έχεις χρόνο για γυμναστική τις καθημερινές; Πλέον δεν έχεις δικαιολογίες καθώς επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μπορείς να αποκομίσεις τα οφέλη για την υγεία από την γυμναστική εάν είσαι «weekend warrior» («πολεμιστής του Σαββατοκύριακου»), αν κάνεις δηλαδή μόνο το Σαββατοκύριακο.

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στο Circulation, οι επιστήμονες της UK Biobank συνέλεξαν δεδομένα φυσικής κατάστασης σε 89.573 άτομα και διαπίστωσαν ότι οι λεγόμενοι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» βρέθηκε να έχουν έως και 43% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με διαβήτη και 23% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σε σύγκριση με τα ανενεργά άτομα.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την υγεία των ανθρώπων για χρόνια αφού παρακολούθησαν τα μοτίβα άσκησής τους και είδαν μειωμένους κινδύνους σε όλο το φάσμα των ασθενειών, από υπέρταση και διαβήτη έως διαταραχές διάθεσης και νεφρική νόσο.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι όσοι ολοκλήρωναν 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας εβδομαδιαίως, ακόμα κι αν αυτός ο χρόνος αφιερωνόταν μόνο το Σαββατοκύριακο, μείωσαν τον κίνδυνο εμφάνισης συνολικά 264 ασθενειών.

Τα μοτίβα σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων κατηγοριοποιήθηκαν αναλόγως. Στη συνέχεια, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ των προτύπων άσκησης και πολλαπλούς τύπους ασθενειών που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στην ψυχική, καρδιαγγειακή και πεπτική υγεία των ατόμων σε διάστημα έξι ετών.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι ο όγκος της δραστηριότητας είναι μάλλον αυτό που τελικά μετρά, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές.

Οι πιο συγκεντρωμένες περιόδους σωματικής δραστηριότητας που προτιμούσαν οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου» φάνηκαν εξίσου αποτελεσματικές στη μείωση του κινδύνου μελλοντικής ασθένειας καθώς οι τακτικές συνεδρίες εξαπλώθηκαν ομοιόμορφα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, οδηγώντας τους ερευνητές να υποψιαστούν ότι η συνολική ποσότητα άσκησης που έκαναν οι άνθρωποι ήταν πιο σημαντική από το πόσο συχνά προπονούνταν.

«Νομίζω ότι αυτό είναι ενδυναμωτικό», είπε ο Δρ Σαν Χουντίντ, καρδιολόγος στο γενικό νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Δείχνει ότι, όσον αφορά τα οφέλη για την υγεία, σημασία έχει ο όγκος της σωματικής δραστηριότητας και όχι το μοτίβο. Το κλειδί είναι, όπως κι αν πρόκειται να αποκτήσετε αυτόν τον τόμο, κάντε το με τον τρόπο που λειτουργεί για εσάς.”

Το NHS συνιστά 150 λεπτά μέτριας άσκησης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα για να παραμείνουμε υγιείς, με ακόμη και μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού.

Το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ταξινομήθηκαν ως «ανενεργοί», που σημαίνει ότι έκαναν λιγότερο από 150 λεπτά μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα.

Το ένα τέταρτο ήταν «τακτικά ενεργοί» και οι υπόλοιποι, το 42%, ήταν «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», πληρούσαν δηλαδή τις συστάσεις του ΠΟΥ – 150 έως 300 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση ή 75 έως 150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα – μόνο αυτές τις 2 ημέρες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και τα δύο πρότυπα δραστηριότητας (τακτικοί ενεργοί και «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου») συνδέθηκαν με σημαντική μείωση απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Σε σύγκριση με την ανενεργή ομάδα, τα άτομα που ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να υποστούν καρδιακή προσβολή τα επόμενα έξι χρόνια και οι «πολεμιστές του Σαββατοκύριακου», 27%. Επιπλέον, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικού και ακανόνιστου καρδιακού ρυθμού.

*Πηγή: Guardian

*Photo Credit: Shutterstock