Περιεχόμενα
Κάποιες φορές το stress μπορεί να είναι παραγωγικό και στην πραγματικότητα να μας βοηθήσει να ολοκληρώσουμε κάποιες από τις απαιτητικές υποχρεώσεις της καθημερινότητάς μας, καθώς επωφελούμαστε από τις ορμόνες οι οποίες εκκρίνονται, όπως η κορτιζόλη.
Ταυτόχρονα όμως, οι διαρκείς μας έκθεση σε τέτοιες ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν χρόνια συμπτώματα stress τα οποία μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν πολύ την καθημερινότητά μας. Ο ιππόκαμπος είναι υπεύθυνος για την σωστή λειτουργία της μνήμης, έτσι όταν έχει υποστεί βλάβη μπορεί μερικές φορές να νιώθουμε θολό το μυαλό μας, να μην μπορούμε να λύσουμε γρίφους, να αντιδράσουμε αστραπιαία και να οργανώσουμε την καθημερινότητά μας.
Στο καρδιαγγειακό σύστημα
Όταν νιώθουμε οξύ stress, τότε οι παλμοί μας ανεβαίνουν και η πίεση μας αυξάνεται, καθώς πυροδοτείται η αντίδρασή μας να τρέξουμε να σωθούμε ή να μείνουμε και να πολεμήσουμε.
Στο αναπνευστικό σύστημα
Σε μία εξαιρετικά αγχωτική κατάσταση, το νευρικό σύστημα τίθεται σε επιφυλακή και εκκρίνονται διάφορες ορμόνες. Οι αντιδράσεις αυτές μπορούν να μας κάνουν να νιώσουμε ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε, με αποτέλεσμα να μην μεταφέρεται σωστά το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα στο σώμα. Τι ακολουθεί; Από δύσπνοια, ζαλάδα μέχρι και κρίσεις πανικού.
Στο ανοσοποιητικό σύστημα
Το άγχος και το stress μπορούν να προκαλέσουν μία σειρά από αρρυθμίες και επιπλοκές. Μία από αυτές είναι να αντιμετωπίσουμε φλεγμονές οι οποίες κάνουν τον οργανισμό μας ευάλωτο σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άνοια.
Μία χρόνια φλεγμονή μπορεί να μας κάνει ευάλωτους ακόμη σε μολύνσεις ενώ επιβραδύνει την δυνατότητα του οργανισμού να επουλώνει πληγές. Ακόμη και τα εμβόλια που κάνουμε μπορεί να μην έχουν τα σωστά αποτελέσματα λόγω της αδυναμίας του οργανισμού μας να τα αφομοιώσει.
Τι άλλο κάνει το stress; Ασθενεί η δυνατότητα του οργανισμού μας να αδειάζει. Έτσι, μειώνεται η κινητικότητα των εντέρων και πάμε στην τουαλέτα πιο αραιά. Τότε, αισθανόμαστε ζαλάδα, πρήξιμο και κατακράτηση σύμφωνα με γαστρεντερολόγους.
Το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσει ακόμη και νόσο του Crohn αλλά και λιγότερο σοβαρές ασθένειες που να επηρεάζουν σημαντικά το γαστρεντερικό.
Στην επιδερμίδα
Για πολλούς μερικές αγχωτικές μέρες ή εβδομάδες μπορούν να προκαλέσουν ένα ξέσπασμα ακμής ή και δερματικό έκζεμα. Είναι εύλογο το άγχος και το stress να επηρεάζουν άμεσα το δέρμα μας, το οποίο είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας.
Για να αντιμετωπίσει το stress ο οργανισμός δημιουργείται φλεγμονή η οποία μπορεί να πυροδοτήσει από ροδόχρους ακμή μέχρι και ψωρίαση.
Ακόμη στο stress μπορεί να επηρεάσει τον δυνατότητα του δέρματός μας να συγκρατήσει το νερό. Έτσι, το δέρμα αναγκάζεται να παράξει περισσότερα έλαια για να αντισταθμίσει την ξηρότητα γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ακμή σε διάφορα σημεία του σώματος με κύριο την επιδερμίδα του προσώπου.
Υπάρχει τρόπος να ανακουφιστούν τα συμπτώματα του άγχους και του stress;
Το να αντιμετωπίσει κανείς το άγχος και το stress χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού είναι δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.
Παράγοντες που μπορούν να βοηθήσουν αρκετά είναι ο καλός ύπνος, η άσκηση (καθώς εκκρίνονται ενδορφίνες και άλλες βοηθητικές ορμόνες) αλλά και ο διαλογισμός και οι σωστές αναπνοές, οι οποίες ηρεμούν τον εγκέφαλο και μειώνουν την πιθανότητα φλεγμονής.