Πόσος ύπνος είναι αρκετός για την αναζωογόνηση μας; Η ποσότητα ύπνου που χρειαζόμαστε έχει να κάνει με την ηλικία μας. Για παράδειγμά, ένας 16χρονος που μπορούσε να μένει ξύπνιος μέχρι τα μεσάνυχτα μπορεί να μετατραπεί σε έναν 36χρονο που νυστάζει όταν το ρολόι δείξει 22:00, ενώ ακόμη, ένας 70χρονος που δεν αντιμετώπιζε ποτέ προβλήματα στον ύπνο του, τώρα μπορεί να ξυπνάει στις 4 το πρωί χωρίς να μπορεί να ξανακοιμηθεί.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχουν συστάσεις σχετικά με την ηλικία και τον ύπνο κάθε βράδυ. Η κατανόηση των αναγκών ύπνου σε διάφορες φάσεις της ζωής μας – και η αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν – μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για έναν καλύτερο βραδινό ύπνο.
«Σε κάθε μεγάλη ηλικιακή περίοδο στη ζωή μας, ο ύπνος μας θα αλλάξει λίγο», είπε η Αλίσια Ροθ, κλινική ψυχολόγος υγείας στο Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Αυτό είναι κάτι στο οποίο δουλεύω πολύ με τους ασθενείς — ίσως το εσωτερικό τους ρολόι έχει αλλάξει. Πρέπει να προσαρμόσουμε τις προσδοκίες μας».
Συμβουλές για να είναι καλύτερος ο ύπνος
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους λένε ότι υποφέρουν από προβλήματα ύπνου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και ξυπνούν νιώθοντας εξαντλημένοι, με τις γυναίκες να είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο των εφήβων παλεύει με την αϋπνία. Οι ειδικοί λένε ότι οι μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, για παράδειγμα:
- Βρείτε το ιδανικό στρώμα για εσάς.
- Στη συνέχεια, θα χρειαστείτε ένα καλό μαξιλάρι, ώστε να σας προσφέρει την άνεση που χρειάζεστε.
- Κλείστε όλα τα φώτα και τις ηλεκτρονικές συσκευές.
- Επισκεφθείτε την τουαλέτα πριν πέσετε για ύπνο.
- Μην φάτε βαριά.
- Χρησιμοποιείστε μάσκα ύπνου.