Περιεχόμενα

  1. Δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με αναμμένο φως: ΑΛΗΘΕΙΑ
  2. Οι έφηβοι χρειάζονται τον περισσότερο ύπνο: ΨΕΜΑ
  3. Τα παιδιά ονειρεύονται περισσότερα από τους ενήλικες: ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ
  4. Μην ξυπνάς ποτέ έναν υπνοβάτη: ΑΛΗΘΕΙΑ
  5. Πάντα λες την αλήθεια όταν παραμιλάς στον ύπνο σου: ΨΕΜΑ
  6. Η στέρηση ύπνου μπορεί να σας σκοτώσει: ΑΛΗΘΕΙΑ
  7. Κοιμάσαι καλύτερα τα Σαββατοκύριακα: ΨΕΜΑ
  8. Μην κοιμάστε ποτέ με τα εσώρουχά σας: ΑΛΗΘΕΙΑ
  9. Οι άντρες κοιμούνται καλύτερα από τις γυναίκες: ΑΛΗΘΕΙΑ
  10. Καταπίνεις οκτώ αράχνες το χρόνο στον ύπνο σου: ΨΕΜΑ
  11. Ο ύπνος μπρούμυτα βοηθά στην πέψη: ΨΕΜΑ
  12. Οι ώρες πριν από τα μεσάνυχτα μετρούν περισσότερο από τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα: ΨΕΜΑ
  13. Όλα τα κρεβάτια έχουν κοριούς: ΨΕΜΑ
  14. Κανείς δεν κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς διακοπή: ΑΛΗΘΕΙΑ
  15. 17 γαλόνια ιδρώτα απορροφώνται σε ένα στρώμα κάθε χρόνο: ΑΔΥΝΑΤΟ
  16. Τα άτομα με υψηλό εισόδημα κοιμούνται καλύτερα από τα άτομα με χαμηλό εισόδημα: ΑΛΗΘΕΙΑ

Ο ύπνος είναι μία από τις πιο αγαπημένες μου καταστάσεις. Μπορώ να κοιμάμαι πολλές ώρες και μου αρέσει να βλέπω όνειρα… Επίσης να κοιμάμαι χωρίς ρούχα για να νιώθω ελευθερία και θέλω απόλυτο σκοτάδι… Όμως για να δούμε συμφωνούν οι ειδικοί ή μήπως κάνω ανθυγιεινό ύπνο;

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Δεν πρέπει ποτέ να κοιμάστε με αναμμένο φως: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Κοιμόμαστε καλύτερα στο σκοτάδι, επειδή το φως καταστέλλει τη μελατονίνη -την ορμόνη που προκαλεί ύπνο και ρυθμίζει τον κιρκάδιο ρυθμό», λέει η δρ Λίντσεϊ Μπράουνινγκ, ειδικευμένη σε θέματα ύπνου, στο Trouble Sleeping και συγγραφέας του βιβλίου Navigating Sleeplessness.

«Ακόμα και με κλειστά μάτια αισθανόμαστε το φως μέσω των βλεφάρων μας, οπότε ένα σκοτεινό δωμάτιο είναι προτιμότερο».

Η συνέπεια είναι επίσης σημαντική, ωστόσο, σύμφωνα με τον προπονητή ύπνου Τζέιμς Γουίλσον, γνωστό και ως Sleep Geek: «Οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν με αναμμένο φως όταν ήταν παιδιά ή που μεγάλωσαν σε θορυβώδες σπίτι, μπορεί να χρειάζονται ένα νυχτερινό φως ή λευκό θόρυβο από την τηλεόραση για να νιώσουν συναισθηματικά ασφαλείς για να κοιμηθούν».

Οι έφηβοι χρειάζονται τον περισσότερο ύπνο: ΨΕΜΑ

«Οι συστάσεις είναι ότι οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 17 ετών θα πρέπει να κοιμούνται 8 έως 10 ώρες τη νύχτα και οι 18 έως 19 ετών μεταξύ επτά και εννέα ωρών», λέει η Μπράουνινγκ.

«Εάν οι έφηβοι κοιμούνται τα Σαββατοκύριακα ή δυσκολεύονται να ξυπνήσουν για το σχολείο, δεν είναι επειδή είναι τεμπέληδες ή χρειάζονται περισσότερο ύπνο, αλλά γιατί πέφτουν για ύπνο αργότερα.

Κατά την εφηβεία, οι έφηβοι παράγουν μελατονίνη αργότερα χρονικά σε σύγκριση με τα μικρότερα παιδιά. Έχουν μια βιολογική τάση να πάνε για ύπνο και να ξυπνούν αργότερα, μπορούν επίσης να είναι πιο ευαίσθητοι στο φως το βράδυ, καθυστερώντας την παραγωγή μελατονίνης.

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Τα παιδιά ονειρεύονται περισσότερα από τους ενήλικες: ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

«Τα μωρά και τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο από τους ενήλικες στον ύπνο REM -το στάδιο του ύπνου όπου έρχονται τα περισσότερα όνειρα- επομένως είναι πιθανό τα παιδιά να ονειρεύονται περισσότερο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη αποδειχθεί», λέει η Μπράουνινγκ.

«Οι ενήλικες μπορεί να είναι καλύτεροι στην ανάκληση ονείρων από τα μικρά παιδιά, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπουν περισσότερα όνειρα. Η συχνότητα κίνησης των ματιών ενός παιδιού κατά τη διάρκεια του REM δεν είναι τόσο υψηλή, υποδηλώνοντας ότι τα όνειρά τους μπορεί να μην είναι τόσο έντονα».

Μην ξυπνάς ποτέ έναν υπνοβάτη: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Αν και δεν είναι επικίνδυνο, το ξύπνημα ενός υπνοβάτη, θα τον τρόμαζε και θα τον μπέρδευε, προκαλώντας έκρηξη αδρεναλίνης», λέει ο Γουίλσον.

«Αντίθετα, μιλήστε και καθησυχάστε τους και βάλτε τους ξανά στο κρεβάτι. Δουλεύω με πολλούς πελάτες με παραϋπνία, από ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ μέχρι ανθρώπους που σηκώνονται για να φτιάξουν ένα σάντουιτς».

Εάν κάνετε υπνοβασία σε βαθύ ύπνο, είστε σε θέση να εκτελέσετε περίπλοκες εργασίες, όπως η οδήγηση αυτοκινήτου, επειδή μέρη του εγκεφάλου που ελέγχουν την όραση, την κίνηση και τα συναισθήματα φαίνεται να είναι ξύπνια, ενώ οι περιοχές που εμπλέκονται στη μνήμη, τη λήψη αποφάσεων και την ορθολογική σκέψη παραμένουν σε βαθύ ύπνο.

Στον ύπνο REM, ωστόσο, είμαστε συνήθως παράλυτοι μυικά, αλλά και όσοι δεν παρουσιάζουν μυϊκή παράλυση μπορεί να βλέπουν όνειρα με πιο βίαιο τρόπο, όπως με μπουνιές ή κλωτσιές στον ύπνο τους.

Μετριάστε τον κίνδυνο υπνοβασίας γνωρίζοντας τα ερεθίσματά σας, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν στρες και άγχος, καφεΐνη ή αλκοόλ πριν από τον ύπνο, υψηλή θερμοκρασία σώματος ή γενετική προδιάθεση.

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Πάντα λες την αλήθεια όταν παραμιλάς στον ύπνο σου: ΨΕΜΑ

«I hear the secrets that you keep, When you’re talkin’ in your sleep» έλεγε ένα τραγούδι. Να το πιστέψουμε; Η υπνική ομιλία είναι πιο συχνή κατά την εφηβεία και μπορεί να προκληθεί από άγχος και καταστάσεις ψυχικής υγείας ή διεγερτικά όπως ο καφές ή το αλκοόλ όταν λαμβάνονται πριν από τον ύπνο.

«Σχεδόν το ήμισυ της ομιλίας στον ύπνο τείνει να είναι ακατάληπτα λόγια, γκρίνια ή μουρμούρες, αλλά όταν κάποιος κοιμάται λέγοντας κατανοητές λέξεις, η πιο κοινή λέξη είναι “όχι”», λέει η Μπράουνινγκ. «Όπως τα όνειρα δεν είναι πάντα αληθινά, οι άνθρωποι δεν λένε πάντα την αλήθεια όταν κοιμούνται».

Η στέρηση ύπνου μπορεί να σας σκοτώσει: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Μπορείς να μείνεις 19 ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά μόνο εννέα χωρίς ύπνο», λέει ο Γουίλσον. «Η έλλειψη ύπνου προκαλεί συσσώρευση πρωτεϊνών στον θάλαμο του εγκεφάλου, (μέρος του εγκεφάλου που αναμεταδίδει αισθητήρια και κινητικά σήματα), που τελικά προκαλεί τόση μεγάλη βλάβη στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα που οι πάσχοντες πεθαίνουν.

Αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν χρειάζεται να ανησυχούμε, καθώς ο ύπνος είναι ένα ένστικτο, όπως το φαγητό και το ποτό, οπότε αν δεν έχετε ύπνο, το σώμα σας θα σας προσφέρει αυτόματα “μικροϋπνίες”, ουσιαστικά πέφτετε στο στάδιο του ύπνου ασυνείδητα».

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Κοιμάσαι καλύτερα τα Σαββατοκύριακα: ΨΕΜΑ

«Μοιάζει με αστείο όταν οι άνθρωποι αναφέρουν ότι κοιμούνται καλύτερα τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές επειδή νιώθουν πιο χαλαροί, αλλά ο ύπνος δεν είναι πάντα καλός», λέει ο Γουίλσον.

Τα σταθερά πρότυπα ύπνου βοηθούν στη ρύθμιση του μεταβολισμού και μια πρόσφατη μελέτη του King’s College του Λονδίνου διαπίστωσε ότι το «κοινωνικό jet lag» από τα ψέματα για το Σαββατοκύριακο οδήγησε σε κακή υγεία του εντέρου και φλεγμονή, συν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

Ο Γουίλσον προσθέτει: «Θα μπορούσε να υπάρχει ψυχολογικό όφελος επειδή έχεις λιγότερο απασχολημένο μυαλό τα Σαββατοκύριακα και ο ύπνος για περισσότερη ώρα δεν είναι πρόβλημα για τους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά μακροπρόθεσμα, είναι καλύτερο να κοιμάστε και να ξυπνάτε σε σταθερό χρόνο για να σταθεροποιήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό».

Μην κοιμάστε ποτέ με τα εσώρουχά σας: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Για τις γυναίκες, δεν συνιστάται να κοιμούνται με στενά εσώρουχα, καθώς εμποδίζει τον αερισμό του ευαίσθητου δέρματος του αιδοίου, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο βακτηριακής κολπίτιδας ή καντιντίασης του αιδοίου, λέει ο Σαράμπ Φαδνίς, γυναικολόγος στο Λονδίνο, στο νοσοκομείο Nuffield Health St Bartholomew.

«Μπορεί επίσης να αναζωπυρώσει ή να επιδεινώσει δερματικές παθήσεις όπως το έκζεμα, η δερματίτιδα και ο ομαλός λειχήνας και να προκαλέσει φαγούρα και εκκρίσεις».

Ωστόσο, ο Γουίλσον προτείνει ότι αξίζει να λάβετε υπόψη την υγιεινή: «Ο μέσος άνθρωπος εκπέμπει αέρια 15-20 φορές την ημέρα -συμπεριλαμβανομένου του ύπνου σας- και η έρευνα δείχνει ότι μια μικρή ποσότητα κοπράνων βγαίνει από το σώμα την ίδια στιγμή. Είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά μπορεί να είναι πιο υγιεινό να φοράτε εσώρουχα».

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Οι άντρες κοιμούνται καλύτερα από τις γυναίκες: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες χρειάζονται λίγο περισσότερο ύπνο από τους άνδρες και ότι οι γυναίκες έχουν μιάμιση έως δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν αϋπνία», λέει η Μπράουνινγκ.

«Αυτό πιθανότατα οφείλεται σε ορμονικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, της εμμηνόρρυσης και της εμμηνόπαυσης, σε υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες και στις γεγονός ότι αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες φροντίδας», λέει η Μπράουνινγκ.

Ο Γουίλσον προσθέτει: «Ο ελαφρύς ύπνος είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες στα 50 και 60 τους, η οποία είναι συχνά μαθημένη συμπεριφορά που συνδέεται με χρόνια αφύπνισης με παιδιά».

Καταπίνεις οκτώ αράχνες το χρόνο στον ύπνο σου: ΨΕΜΑ

«Γύρω στα δώδεκα είδη αράχνης κατοικούν σε σπίτια στη Βρετανία, αλλά δεν έλκονται από το ανοιχτό στόμα ενός ατόμου που κοιμάται», λέει ο Τζέοφ Όξφορντ, επίτιμος γραμματέας της The British Arachnological Society. «Αυτή η φήμη είχε διαδοθεί στις πρώτες μέρες του Διαδικτύου για να δούμε πόσο γρήγορα θα εξαπλωθεί ένα πλασματικό γεγονός».

Οι αράχνες κυνηγιού επιφανείας (χωρίς περιστροφή ιστού) βασίζονται σε δονήσεις μέσω των επιφανειών ή στον αέρα για να εντοπίσουν το θήραμα. Ένα ζεστό, υγρό, άνεμο –πιθανόν ροχαλητό– στόμα δεν ευνοεί κάτι τέτοιο, ούτε κάτι άλλο σε ένα σώμα που κοιμάται.

Ομοίως, οι περιστρεφόμενοι ιστοί χρειάζονται άκαμπτα στηρίγματα για να αγκυλωθούν, έτσι επιλέγουν γωνίες δωματίων ή ρωγμές. Μικροσκοπικές αράχνες μπορεί να καταποθούν κατά λάθος αν οι άνθρωποι κάνουν τζόκινγκ ή κάνουν ποδήλατο με το στόμα ανοιχτό».

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Ο ύπνος μπρούμυτα βοηθά στην πέψη: ΨΕΜΑ

«Η θέση ύπνου δεν επηρεάζει άμεσα την πέψη, επειδή οι διαδικασίες είναι ενζυματικές», λέει η Ριάνον Λάμπερτ, διατροφολόγος και συγγραφέας του Re-Nourish: A Simple Way to Eat Well. Μάλιστα, «ο ύπνος μπρούμυτα αποθαρρύνεται λόγω της πίεσης που μπορεί να ασκήσει στο στομάχι.

Όταν ξαπλώνετε στο στομάχι σας, ιδιαίτερα έπειτα από ένα γεύμα, μπορεί να προκαλέσει πίεση του περιεχομένου του στομάχου στον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα, τον μυϊκό δακτύλιο που χωρίζει το στομάχι από τον οισοφάγο –αυξάνοντας την πιθανότητα το οξύ του στομάχου να ρέει πίσω στον οισοφάγο, προκαλώντας οξεία παλινδρόμηση ή καούρα».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τον ύπνο μπρούμυτα, σύμφωνα με τον Γουίλσον, είναι ο πόνος στην πλάτη, τον αυχένα και τους ώμους. «Στο μπροστινό μέρος ο λαιμός είναι δεσμευμένος και τα χέρια είναι συνήθως πάνω από το κεφάλι σας, κάτι που προκαλεί δυσφορία έπειτα από παρατεταμένες περιόδους.

Αντ ‘αυτού, υιοθετήστε μια εμβρυϊκή θέση στο πλάι σας, χρησιμοποιώντας ένα μαξιλάρι σώματος ή γονάτων ανάμεσα στα πόδια σας εάν είναι απαραίτητο και βάλτε το κεφάλι σας σε ένα πιο χοντρό μαξιλάρι για να κρατήσετε τα πόδια και τους γοφούς σας ουδέτερα.

Οι ώρες πριν από τα μεσάνυχτα μετρούν περισσότερο από τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα: ΨΕΜΑ

«Αν είσαι κορυδαλλός, μπορεί να έχεις πιο βαθύ ή REM ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα, αλλά αν είσαι κουκουβάγια δεν ισχύει», λέει ο Γουίλσον, ο οποίος επιμένει ότι το να ξυπνάς στις 5 το πρωί δεν σε κάνει πιο επιτυχημένο όπως επίσης και το να πηγαίνεις για ύπνο από τις 9 το βράδυ.

«Καθόμαστε σε ένα φάσμα ύπνου και ο τύπος ύπνου σας συμπληρώνει τον τρόπο ζωής σας. Επιπλέον, το πώς κοιμόμαστε είναι έως και 85% γενετικό. Αν μπορείς να κοιμηθείς οπουδήποτε, τότε αυτό είναι κληρονομικό».

Η Μπράουνινγκ προσθέτει: «Οι άνθρωποι που πάνε για ύπνο πριν από τα μεσάνυχτα τείνουν να κοιμούνται περισσότερο από εκείνους που πηγαίνουν μετά τα μεσάνυχτα, απλώς και μόνο επειδή κοιμούνται περισσότερο, καθώς όλοι έχουμε την τάση να ξυπνάμε την ίδια ώρα. Η συνέπεια και η συνολική διάρκεια του ύπνου είναι πιο σημαντικά από την ώρα που πηγαίνετε για ύπνο».

Είναι καλό να κοιμόμαστε γυμνοί; - 15 μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι ειδικοί

Όλα τα κρεβάτια έχουν κοριούς: ΨΕΜΑ

«Οι άνθρωποι μπερδεύουν τα ακάρεα της σκόνης με κοριούς», εξηγεί ο Γουίλσον. Τα ακάρεα της σκόνης είναι μικροσκοπικά και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες και ερεθισμούς του δέρματος εάν είστε ευαίσθητοι, αλλά δεν δαγκώνουν, σε αντίθεση με τους κοριούς που είναι ορατοί.

«Οι κοριοί προκαλούνται από διεθνή ταξίδια και υπάρχουν πιο συχνά στα ρούχα, στις αποσκευές, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα κρεβάτια ξενοδοχείων, παρά στα σπίτια.

Διαδίδονται εύκολα, επομένως ελαχιστοποιήστε τον κίνδυνο μόλυνσης χρησιμοποιώντας ένα προστατευτικό στρώματος και σκουπίζοντας το στρώμα σας με ηλεκτρική σκούπα τακτικά. Τα στρώματα αφρού είναι καλύτερα από αυτά με τα ελατήρια για να ελαχιστοποιούν τον χώρο όπου ζουν ζωύφια και ακάρεα».

Κανείς δεν κοιμάται όλη τη νύχτα χωρίς διακοπή: ΑΛΗΘΕΙΑ

«Κάθε βράδυ ξυπνάμε τρεις έως έξι φορές, αλλά πρέπει να είσαι ξύπνιος για πέντε λεπτά για να θυμάσαι ότι είσαι ξύπνιος», λέει ο Γουίλσον. «Οι άνθρωποι είναι εξελικτικά αρπακτικά, επομένως κανείς δεν κοιμάται αδιάκοπα –η ακοή μας είναι η τελευταία αίσθηση που απενεργοποιείται και η πρώτη που ενεργοποιείται όταν κοιμόμαστε και ξυπνάμε.

Η κίνηση τη νύχτα δεν είναι κακό και ο αριθμός των κινήσεων που κάνουμε κυμαίνεται ανάλογα με παράγοντες, όπως ο εμμηνορροϊκός κύκλος και η κατανάλωση αλκοόλ».

Η Μπράουνινγκ προσθέτει: «Είναι φυσιολογικό να κινείσαι κατά τη διάρκεια του ύπνου, από μικρές συσπάσεις έως περιστασιακές μεγάλες κινήσεις του σώματος.

Ωστόσο, η ποιότητα του ύπνου μπορεί να διαταραχθεί σοβαρά από μια κατάσταση όπως η περιοδική κίνηση των άκρων (επαναλαμβανόμενες κινήσεις των ποδιών, των χεριών ή και των δύο). Εάν ένα παιδί έχει πέντε ή περισσότερες κινήσεις των άκρων την ώρα, 15 για έναν ενήλικα, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια διαταραχή του ύπνου».

17 γαλόνια ιδρώτα απορροφώνται σε ένα στρώμα κάθε χρόνο: ΑΔΥΝΑΤΟ

«Ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθεί η ποσότητα καθώς αυτή κυμαίνεται ανάλογα με τη θερμοκρασία δωματίου, το σωματικό βάρος και το φύλο –οι γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν περισσότερες νυχτερινές εφιδρώσεις κατά την εμμηνόπαυση ή την έμμηνο ρύση», λέει ο Γουίλσον.

«Έχετε ζεστούς και κρύους ύπνους, γι’ αυτό αναγνωρίστε τον τύπο σας και εστιάστε λιγότερο στη θερμοκρασία δωματίου -η οποία θα πρέπει να είναι 16-18 βαθμούς, επειδή μια χαμηλότερη θερμοκρασία βοηθά τον ύπνο- και περισσότερο στο να επιτρέψετε στο σώμα να αναπνέει. Η θερμοκρασία μεταξύ του παπλώματος και του στρώματος πρέπει να είναι περίπου 27 βαθμοί.

Οι «ζεστοί» τα στρώματα με αφρό επειδή τα ελατήρια αναπνέουν περισσότερο και να προτιμούν ελαφριά στρώματα από φυσικά υφάσματα που επιτρέπουν τη ροή του αέρα, όπως σεντόνια από μπαμπού ή φλις αλπακά για να απομακρύνουν την υγρασία.

Για όσους κοιμούνται κρύα, επενδύστε σε πιτζάμες από μαλλί μερινό και οι άντρες και οι γυναίκες θα πρέπει να χρησιμοποιούν ξεχωριστά παπλώματα λόγω των ποικίλων διακυμάνσεων της θερμοκρασίας του σώματος».

Τα άτομα με υψηλό εισόδημα κοιμούνται καλύτερα από τα άτομα με χαμηλό εισόδημα: ΑΛΗΘΕΙΑ

Κατά μέσο όρο, οι υψηλόμισθοι (£75.000+) κοιμούνται για έξι ώρες και 25 λεπτά τη νύχτα, που είναι πάνω από μισή ώρα περισσότερο από εκείνους που κερδίζουν τον εθνικό μέσο μισθό (£33.000), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Nuffield Health.

«Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση συνδέεται στενά με προβλήματα ύπνου, με τα άτομα με υψηλό εισόδημα και τα άτομα με υψηλή εκπαίδευση να τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ύπνου», λέει η Μπράουνινγκ.

«Αυτό πιστεύεται ότι συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα άγχους και οικονομικής ανασφάλειας και περισσότερες ώρες εργασίας που βιώνουν άτομα με χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Και οι εργαζόμενοι σε βάρδιες τείνουν να κοιμούνται σημαντικά λιγότερο, από εννέα έως πέντε ώρες, λόγω της διαταραχής του κιρκάδιου ρυθμού».