Είναι μια από εκείνες τις ατελείωτες μέρες και το στομάχι σας γουργουρίζει καθώς σαρώνετε το ψυγείο σας. Φαίνεται συντριπτικό και λίγο αγχωτικό να μαγειρέψετε κάτι στο γρήγορο. Έτσι… παραγγέλνετε φαγητό. Και πάλι… κακή διατροφή…

Μπορείτε ωστόσο αν ακολουθήσετε αυτή την στρατηγική, να διευκολύνετε τη διαδικασία για την τακτική προετοιμασία ενός γεύματος χωρίς άγχος.

Το κέρδος είναι μεγάλο, επειδή το να μαγειρεύουμε σπίτι είναι πάντα φθηνότερο και πιο υγιεινό από το να τρώμε έξω -και μπορεί να είναι σχεδόν το ίδιο εύκολο.

Δεν χρειάζεστε άφθονο χρόνο, φανταχτερά υλικά ή έναν sous chef, παρά μόνο λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων. Αφιερώνοντας λίγες ώρες το Σαββατοκύριακο για να προετοιμάσετε μερικά θεμελιώδη υλικά μπορείτε να απολαύσετε υγιεινά γεύματα όλη τη βδομάδα.

Δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές μας για μια πιο υγιεινή διατροφή:

Τα 3 τρικ για να έχεις υγιεινή διατροφή ολόκληρη την εβδομάδα

Πλύνετε και κόψτε τα λαχανικά της επόμενης εβδομάδας

Κάθε Σάββατο προμηθευτείτε τα λαχανικά όλης της εβδομάδας και μόλις επιστρέψετε σπίτι πλύντε όλα τα σαλατικά και άλλα χόρτα (σπανάκι, λάχανο, σέσκουλα κ.λπ.), στύψτε τα, τυλίξτε τα σε καθαρές πετσέτες πιάτων και αποθηκεύστε τα (μαζί με την πετσέτα) σε πλαστικές σακούλες ή σακούλες προϊόντων στο ψυγείο.

Θα διαρκέσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα, ώστε να τα μετατρέψετε σε σαλάτες με σάλτσες που έχετε ήδη ετοιμάσει (βλ. παρακάτω). Τα ανθεκτικά χόρτα μπορούν να μπουν σε ένα τηγάνι με σκόρδο, τζίντζερ και τσίλι για ένα γρήγορο μαγείρεμα, προσθέτοντας κομμένο κοτόπουλο ή τόφου για να φτιάξετε ένα stir-fry.

Απλώς αλατοπιπερώστε με σάλτσα σόγιας και σησαμέλαιο. Ή δοκιμάστε αυτό το τραγανό ρεβίθι στιφάδο με χόρτα ή χόρτα και φασόλια με φρυγανισμένα ψίχουλα.

Για απλό μαγείρεμα, πλύνετε, κόψτε και αποθηκεύστε όλα τα ανθεκτικά λαχανικά (σπαράγγια, καρότα, κολοκύθια, κολοκυθάκια, μπρόκολο, κουνουπίδι, μανιτάρια, ραπανάκια, γογγύλια). Ακόμα και τα κρεμμυδάκια, τα πράσα και τα κρεμμύδια, διατηρούνται στο ψυγείο, κομμένα σε φέτες ή σε κύβους, για τρεις ή τέσσερις ημέρες.

Αποφύγετε να τεμαχίζετε προκαταβολικά αβοκάντο, πατάτες, μελιτζάνες ή ντομάτες -δεν διατηρούνται τόσο καλά.

Τα λαχανικά που έχετε ετοιμάσει θα είναι έτοιμα για πιάτα όπως μία καλοκαιρινή σαλάτα με φακές και κολοκυθάκια και naan-o paneer-o sabzi, ένα αλμυρό πιάτο με φέτα, φρέσκα βότανα, ξηρούς καρπούς και καρπούζι που αποτελεί την καρδιά του ιρανικού τραπεζιού.

Προμηθευτείτε μαγειρεμένο ρύζι

Είτε χρησιμοποιείτε μια κουζινομηχανή είτε μια κατσαρόλα στη φωτιά, η διατήρηση λευκού ή καφέ ρυζιού στο ψυγείο είναι το μυστικό για γρήγορα γεύματα (τόνος με μαγιονέζα στο μπολ, κανείς;).

Το ρύζι που είναι λίγων ημερών λειτουργεί ακόμα καλύτερα σε τηγανητά από ό,τι το φρέσκο μαγειρεμένο, καθώς γίνεται ωραίο και τραγανό.

Δοκιμάστε να φτιάξετε τηγανητό ρύζι με σολομό και μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να προετοιμάσετε τα σπαράγγια και τα μπρόκολα από πριν.

Τα 3 τρικ για να έχεις υγιεινή διατροφή ολόκληρη την εβδομάδα

Ετοιμάστε μια κατσαρόλα με φασόλια

Τα φασόλια μαγειρεμένα από το μηδέν είναι λιγότερο ακριβά και συχνά έχουν πολύ καλύτερη γεύση από τα κονσερβοποιημένα, ειδικά όταν είναι καρυκευμένα με σκόρδο, αβοκάντο ή φύλλα δάφνης και βότανα, όπως στα frijoles de olla.

Στη συνέχεια, απολαύστε τα με το ρύζι που επίσης φτιάξατε. Ή μετατρέψτε τα σε μια σούπα με μαύρα φασόλια καρύδας.

Να έχετε έτοιμες κάποιες σάλτσες

Φτιάξτε μία σειρά με σάλτσες για να κάνετε εύκολες μαρινάδες και να τις προσθέσετε στα φαγητά σας όταν χρειαστεί.

Για σαλάτες ενός λεπτού, φτιάξτε μια βινεγκρέτ μουστάρδας-σαλότ ή μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας. Μια βασική σάλτσα γιαουρτιού είναι εξαιρετική για τα πάντα, ειδικά για ψητά ψάρια και κοτόπουλο.

Φτιάξτε μια μαρινάδα για κοτόπουλο, ώστε να μπορείτε να το ρίξετε σε αυτή το πρωί και να έχετε έτοιμα τα μπούτια ή τα στήθη για ψήσιμο στη σχάρα ή στο φούρνο μέχρι το δείπνο.

Ακόμα κι αν δοκιμάσετε μόνο μία ή δύο από αυτές τις στρατηγικές μέσα στο Σαββατοκύριακο, σας εγγυώμαι ότι ολόκληρη η εβδομάδα σας θα κυλήσει καλύτερα ή τουλάχιστον πολύ πιο γευστικά.