«Εάν οι άνθρωποι έχουν ιδανικές συμπεριφορές ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο», υποστήριξε ο Δρ. Φρανκ Τσιαν, υπότροφος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και ειδικευόμενος ιατρός στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (24/02).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNN, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην ευεξία και στη μακροζωία γι’ αυτό και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα. Μάλιστα, όπως τονίζει ο Φρανκ Τσιαν, «αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε τον ύπνο συνολικά, και ο εντοπισμός των διαταραχών του ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός γι’ αυτό, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε την πρόωρη θνησιμότητα κατά κάποιον τρόπο».
Ο τρόπος για να βελτιώσετε τον ύπνο σας
Βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε επτά με οκτώ ώρες κάθε βράδυ. Αυτό είναι δύσκολο για πολλούς ανθρώπους, μιας και ένας στους τρεις Αμερικανούς έχει έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πρέπει, επίσης, να έχετε έναν αδιάκοπο, ξεκούραστο ύπνο τις περισσότερες φορές. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να μην έχετε πρόβλημα να κοιμηθείτε περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμα, πρέπει να αισθάνεστε ξεκούραστοι τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα όταν ξυπνάτε. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε φάρμακα για τον ύπνο.
Από την πλευρά του, ο Δρ. Ρατζ Ντασγκάπτα, αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, που δεν έχει λάβει μέρος στην έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ για τον ύπνο, ανέφερε: «Μιλάμε όχι μόνο για την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου, αλλά και για την κανονικότητα, για τον ίδιο καλό ύπνο κάθε βράδυ. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η ακανόνιστη ρύθμιση του χρόνου και της διάρκειας του ύπνου συνδέεται με μεταβολικές ανωμαλίες και υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Η ενθάρρυνση της διατήρησης τακτικών προγραμμάτων ύπνου με σταθερή διάρκεια μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μέρος των συστάσεων σχετικά με τον τρόπο ζωής για την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων».
Διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες
Η προκαταρκτική μελέτη, που παρουσιάστηκε κατά την ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσε δεδομένα από πάνω από 172.000 άτομα που απάντησαν σε ερωτηματολόγια για τον ύπνο μεταξύ του 2013 και του 2018 στο πλαίσιο της Εθνικής Έρευνας Υγείας. Η ετήσια έρευνα γίνεται από το CDC και το Εθνικό Κέντρο Στατιστικών Υγείας.
Σε κάθε μία από τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου, δηλαδή το να κοιμάται κανείς εύκολα, το να μην ξυπνά κατά τη διάρκεια του ύπνου, το να κοιμάται επτά έως οκτώ ώρες, να ξυπνά ξεκούραστα και να μην παίρνει φάρμακα για τον ύπνο, δόθηκε ένας αριθμός. Οι άνθρωποι βαθμολογήθηκαν ανάλογα με το πόσες από τις πέντε συνήθειες είχαν.
Περίπου τέσσερα χρόνια αργότερα, οι ερευνητές συνέκριναν αυτές τις βαθμολογίες με τα αρχεία του Εθνικού Δείκτη Θανάτου των ΗΠΑ για να δουν αν οι συμπεριφορές τους στον ύπνο συνέβαλαν σε πρόωρο θάνατο από ορισμένες ασθένειες ή από οποιαδήποτε αιτία.
Η ερευνητικά ομάδα, στη συνέχεια, συνυπολόγισε άλλες πιθανές αιτίες για υψηλότερο κίνδυνο θανάτου, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χαμηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση και οι υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις.
«Σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν από μηδέν έως μία υγιεινή συνήθεια ύπνου, εκείνοι που ακολουθούσαν και τις πέντε προαναφερθείσες υγιεινές συνήθειες ύπνου, είχαν 30% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν για οποιονδήποτε λόγο, 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο, 19% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο και 40% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλες αιτίες εκτός από καρδιακές παθήσεις», επισημαίνεται σε μία σχετική ανακοίνωση.
Οι άνδρες που ακολουθούσαν και τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου, είχαν προσδόκιμο ζωής κατά 4,7 χρόνια μεγαλύτερο από τα άτομα που δεν είχαν καμία ή μόνο μία από τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου χαμηλού κινδύνου, σύμφωνα με τη μελέτη.
Ο αντίκτυπος των υγιεινών συνηθειών ύπνου ήταν πολύ μικρότερος για τις γυναίκες: Εκείνες που ακολουθούσαν και τις πέντε υγιεινές συνήθειες ύπνου, κέρδισαν 2,4 χρόνια σε σύγκριση με εκείνες που δεν ακολουθούσαν καμία ή μόνο μία.
Ένας πιθανός λόγος για αυτή τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με τον Δρ. Ρατζ Ντασγκάπτα, θα μπορούσε να είναι η δυσκολία αξιολόγησης των γυναικών σχετικά με την αποφρακτική άπνοια ύπνου, που είναι μία δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά κάθε λίγα λεπτά. Όσο πιο σοβαρή είναι η άπνοια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου, καρδιακών προσβολών, καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικών επεισοδίων.