Περιεχόμενα
Όταν ολοκληρωθεί το Six Senses Residences Dubai Marina το 2028, το κτήριο 122 ορόφων θα είναι η ψηλότερη οικιστική κατασκευή στον κόσμο, με τις ανάλογες πολυτελείς παροχές γυμναστικής και ευεξίας.
Οι κάτοικοι θα μπορούν να κάνουν βάρη, να παρακολουθούν μαθήματα γιόγκα σε εξωτερικούς χώρους ή να κολυμπούν σε μια πισίνα πάνω από 100 ορόφους ψηλά στα σύννεφα.
Τι θα γινόταν όμως αν, ζώντας εκεί, οι άνθρωποι παρέτειναν και τη ζωή τους;
Αυτή είναι η αποστολή του «ορόφου μακροζωίας», μιας άλλης υπηρεσίας που θα είναι διαθέσιμη στους μελλοντικούς κατοίκους των 251 διαμερισμάτων και των «ουράνιων επαύλεων» του Six Senses.
Αυτός ο μοναδικός όροφος θα περιλαμβάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες προσφορές, όπως η κρυστάλλινη ηχοθεραπεία, η οποία πιστεύεται από τους επαγγελματίες της ότι μειώνει το στρες και βελτιώνει τον ύπνο. Επιπλέον, οι κάτοικοι θα μπορούν να επιδοθούν σε υπερβαρικές θεραπείες, αναπνέοντας 100% οξυγόνο σε θάλαμο υπό πίεση, ο οποίος έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα κατά της γήρανσης.
«Η ιδέα γύρω από αυτό είναι ότι δεν αγοράζετε απλώς μια κατοικία, αλλά έναν τρόπο ζωής», δήλωσε ο Κέβιν Καβάσο, διευθυντής μάρκετινγκ της Select Group, της κατασκευάστριας εταιρείας του κτηρίου.
«Αγοράζετε μια ευκαιρία να δουλέψετε πάνω στον πραγματικό σας πλούτο – που είναι η μακροζωία σας. Να παρατείνετε το χρόνο ζωής σας».
Η παράταση της ζωής μπορεί να είναι μια υπερφίαλη – και αμφίβολη – πρόταση, αλλά είναι ένα κοινό θέμα μεταξύ των πολυτελών γυμναστηρίων, των πολυτελών νέων πολυκατοικιών και των αποκλειστικών καταφυγίων. Η τάση συμπίπτει με τις νέες επιστημονικές μελέτες και την παράλληλη εμμονή στον κόσμο της τεχνολογίας – αλλά η αποδεδειγμένη επιστήμη πίσω από αυτές τις υποσχέσεις είναι συχνά σκοτεινή.
Ο γυμναστής και σχεδιαστής γυμναστηρίων Χάρλεϊ Πάστερνακ έχει συνηθίσει να σχεδιάζει προγράμματα για διασημότητες υψηλού προφίλ, όπως η Κιμ Καρντάσιαν , η Λέιντι Γκάγκα και η Χάλι Μπέρι.
Ωστόσο, έχει παρατηρήσει μια αλλαγή τα τελευταία χρόνια, δήλωσε στο CNN καθώς έχει αποκτήσει μια «εισροή» πελατών ιδρυτών τεχνολογίας.
«Όλοι τους ενδιαφέρονται σίγουρα περισσότερο για τη γήρανση, με τρόπο που δεν είχα δει ποτέ πριν από πέντε χρόνια», είπε. «Όλα τα είδη των biohacking tricks, όπως η έκθεση στη ζέστη, το κρύο, η έκθεση, ορισμένα συμπληρώματα, η εκπαίδευση, η τροφοληψία, ακόμη και ορισμένα φάρμακα».
Το όνειρο της αγοράς χρόνου
Οι ειδικοί γενικά συμφωνούν ότι η καλή διατροφή, η μείωση του στρες, η άσκηση και οι θετικές κοινωνικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, όπως και η αποφυγή συνηθειών όπως το κάπνισμα και το ποτό.
Και οι πλούσιοι έχουν ήδη το πάνω χέρι: Μελέτες δείχνουν ότι όσοι βρίσκονται στο ανώτερο άκρο της κοινωνικοοικονομικής κλίμακας όχι μόνο ζουν περισσότερο, αλλά παραμένουν υγιείς για σχεδόν μια δεκαετία περισσότερο από τους άλλους.
Ωστόσο, ο αγώνας για να σπάσει ο κώδικας της μακροζωίας έχει γίνει πανταχού παρών, από τους υποστηρικτές φαρμάκων, όπως το Ozempic και η Rapamycin που υποστηρίζουν τις ικανότητές τους να επιβραδύνουν τη γήρανση, μέχρι τις πολιτιστικές εμμονές στις λεγόμενες γεωγραφικές «μπλε ζώνες» όπου πιστεύεται ότι οι άνθρωποι ζουν μέχρι τα 100 με ασυνήθιστα ποσοστά.
Στη συνέχεια, υπάρχει ο κορυφαίος κυνηγός της μακροζωίας στην τεχνολογία, ο Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος ισχυρίζεται ότι η αγωγή του, η οποία κοστίζει πολλά εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει συνεχείς εξετάσεις και θεραπείες, σε συνδυασμό με ένα εξαιρετικά αυστηρό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης, έχει «αφαιρέσει» χρόνια από την πραγματική του ηλικία των 47 ετών.
Τα προγράμματα γυμναστικής και τα ιδιωτικά καταφύγια προσφέρουν επίσης στα μέλη τους βιοδείκτες και γενετικές εξετάσεις για ακόμη πιο εξατομικευμένα σχέδια με υψηλό κόστος. Οι πολυτελείς κλινικές προορισμού, όπως η Clinique La Prairie στην Ελβετία και η Lanserhof στην Αυστρία, αποτελούν εδώ και καιρό hotspots για διασημότητες που επιθυμούν να κάνουν ακριβώς αυτό, ενώ βρίσκονται σε μια όμορφη αρχιτεκτονική των Άλπεων ή της θάλασσας.
Φέτος, μια νέα προσφορά της Equinox περιλαμβάνει δοκιμές βιοδεικτών και εξατομικευμένη καθοδήγηση για γυμναστική, διατροφή και αποκατάσταση. Το όλο πακέτο κοστίζει 40.000 δολάρια ετησίως, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο του ετήσιου εισοδήματος ενός Αμερικανού εργαζόμενου που αμείβεται με τον ομοσπονδιακά επιβεβλημένο κατώτατο μισθό.
Μια αναζήτηση για κορυφαία απόδοση
Το Continuum Club, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ακολουθεί μια παρόμοια προσέγγιση της υγείας με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης. Το εξαιρετικά αποκλειστικό κλαμπ κοινωνικής δικτύωσης και ευεξίας, το οποίο εγκαινίασε την κομψή ναυαρχίδα του τον Μάιο και θα έχει ανώτατο όριο περίπου 250 μέλη, κοστίζει 10.000 δολάρια τον μήνα.
Με την αμοιβή αυτή τα μέλη αγοράζουν βιομετρικό έλεγχο, τεστ απόδοσης, ανάλυση σύστασης σώματος, αιματολογικές εξετάσεις και μελέτη ύπνου, σύμφωνα με δελτίο τύπου, τα οποία αξιολογούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Η τεχνολογία της Continuum θα παρακολουθεί συνεχώς τα βιομετρικά στοιχεία των μελών και θα παρέχει συνεχείς συστάσεις για άσκηση, διατροφή και αποκατάσταση.
Αλλά το κατά πόσον τέτοιες σχολαστικές προσεγγίσεις μπορούν πραγματικά να επιβραδύνουν τη γήρανση μένει να φανεί, σύμφωνα με τον επικεφαλής εσόδων της Continuum, Τομ Γουίγκερτ . «Η προσπάθεια να ζήσουμε περισσότερο δεν είναι ο πρωταρχικός σκοπός της Continuum, αλλά περισσότερο ένας μεταγενέστερος αντίκτυπος», εξήγησε.
«Επιδιώκουμε να επιτύχουμε αυτό που θέλουμε να σκεφτόμαστε ως μια καλύτερη ζωή», είπε. «Φυσικά, η καλύτερη φροντίδα που λαμβάνετε για τον εαυτό σας τώρα – πώς κινείτε το σώμα σας, πώς αναρρώνετε, πώς κοιμάστε, πώς λαμβάνετε υπόψη τους συγκεκριμένους γενετικούς δείκτες σας – αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πιθανότητα μακροζωίας. Αλλά δεν ασχολούμαστε με την αβεβαιότητα του τι θα έρθει αργότερα».
«(Οι άνθρωποι) βλέπουν κάποιον να βρίσκεται στο Instagram και να λέει: «Υποθέτω ότι πρέπει να κάνω μια βουτιά στο κρύο»», είπε. «Τίποτα από αυτά δεν έχει καμία σχέση με το τι θα λειτουργήσει πραγματικά για το σώμα μου και τον τρόπο ζωής μου».
Έμφαση στη φύση
Δεν είναι όλες οι αναζητήσεις για μακροζωία υψηλής τεχνολογίας. Στα άνυδρα φαράγγια της Σεντόνα, στην Αριζόνα, ένα καταφύγιο δίνει έμφαση στην επιστροφή στη φύση και στον εαυτό μας.
Το Mii amo υποβλήθηκε πρόσφατα σε επέκταση ύψους 40 εκατομμυρίων δολαρίων και άνοιξε ξανά πέρυσι. Κατά τη διάρκεια των τριήμερων έως επταήμερων διαμονών, οι επισκέπτες επιλέγουν τα δικά τους προγράμματα ανάλογα με τις ανάγκες τους, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν προσφορές μακροζωίας που σχετίζονται με τη διατροφή, την ενσυνειδητότητα, την κίνηση και τη δημιουργία κοινότητας.
«Οι καλεσμένοι μας έρχονται αναζητώντας πολύ διαφορετικές εμπειρίες», είπε ο γενικός διευθυντής Κρίστιαν Ντέιβις στο CNN σε τηλεφωνική επικοινωνία.
Ο Ντέιβις συνδέει το αυξημένο ενδιαφέρον για τη μακροζωία με τις μόνιμες επιπτώσεις του Covid-19. «Όταν χτύπησε ο Covid, νομίζω ότι αυτό άλλαξε τις προοπτικές των ανθρώπων για το τι ήταν σημαντικό», είπε.
Όπως και στο Mii amo, οι ευεργετικές επιπτώσεις της ανθρώπινης σύνδεσης ήταν επίσης στην κορυφή του μυαλού των αρχιτεκτόνων στο Six Senses Residences, καθώς διερεύνησαν πώς να προωθήσουν μια ισχυρότερη αίσθηση της κοινότητας κάθετα μέσα από τα 61.000 τετραγωνικά πόδια των ανέσεων και των κοινόχρηστων χώρων.
Μέσα στο «πυκνό αστικό περιβάλλον» της περιοχής Dubai Marina, όπως το περιέγραψε η αρχιτέκτονας Πρίγια Μριναλ της εταιρείας Woods Bagot, ο πύργος επικεντρώνεται σε ευάερες, ανοιχτές ανέσεις που χρησιμοποιούν βιοφιλικό σχεδιασμό – μια κτιριακή ιδέα που αποσκοπεί στη σύνδεση των ανθρώπων με τον φυσικό κόσμο ακόμη και σε ένα δομημένο περιβάλλον.
Ένας νέος ορισμός της πολυτέλειας
Στην άλλη άκρη του κόσμου, σε ένα χιονισμένο βουνό στη Γιούτα, διάσημο για το σκι του, μια νέα οικιστική γειτονιά θα προσφέρει κοινωνική σύνδεση και ιδιωτικά μονοπάτια για 600 οικογένειες μαζί με ένα άλλο προνόμιο που μπορεί να επεκτείνει τη ζωή: την θέαση της τέχνης.
Το Powder Mountain στη Γιούτα θα υποστεί μια μεταμόρφωση μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, χάρη στον νέο μεγαλομέτοχο του θέρετρου Reed Hastings, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Netflix, που θα μετατρέψει το θέρετρο των 8.000 στρεμμάτων σε ένα υπαίθριο μουσείο τέχνης για σκι.
Μέχρι το 2026, θα ανοίξει με ειδικά για τον τόπο έργα παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνών, όπως η Τζένι Χόλτσερ, ο Τζέιμς Τέρελ και ο Άρθουρ Τζάφα. Ενώ το Powder θα είναι δωρεάν για όποιον κάνει πεζοπορία στο βουνό κατά τη θερινή περίοδο, τους κρύους μήνες θα απαιτείται, τουλάχιστον, εισιτήριο ή κάρτα διαρκείας για την επίσκεψη.
Την ώρα που οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους για να παρατείνουν τη ζωή τους, με τους αρχιτέκτονες και τους σχεδιαστές ανταποκρίνονται στο κάλεσμα, ο Πάστερνακ, ο διάσημος γυμναστής, επαναλαμβάνει ότι τα δοκιμασμένα βασικά στοιχεία για τη μακροζωία είναι πολύ πιο προσιτά για τον μέσο άνθρωπο.
«Δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος για να περπατάς 10.000 βήματα την ημέρα, να γυμνάζεσαι με βάρη μερικές φορές την εβδομάδα, να τρως περισσότερα φρούτα, λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες, και να πηγαίνεις για ύπνο μερικά λεπτά νωρίτερα», είπε. «Καμία από τις ακριβές εξωτικές θεραπείες μακροζωίας δεν μπορεί να πλησιάσει αυτές τις βασικές αρχές».
Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι οι πελάτες του δεν έχουν πλουσιοπάροχα αιτήματα. Ο Πάστερνακ έχει εγκαταστήσει ακόμη και θαλάμους κρυοθεραπείας σε ορισμένα ιδιωτικά σπίτια, οι οποίοι διαθέτουν την ικανότητα να μειώνουν τις φλεγμονές, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Δηλαδή, αν έχετε 100.000 δολάρια στη διάθεσή σας.
*Πηγή: CNN