Όταν στο τέλος του 2024 ο Οδηγός Michelin ανακοίνωνε τα εστιατόρια της Αθήνας που παίρνουν 1 ή 2 αστέρια, ο Έκτορας Μποτρίνι είχε τονίσει το πόσο αναγκαίο είναι να στηθούν δομές που επιτρέπουν στον Οδηγό να δει και πέρα από την Αθήνα. Αυτό δεν το είπε μόνο για το δικό του εστιατόριο στην Κέρκυρα, αλλά και για όλους τους καλούς σεφ και τα καλά εστιατόρια σε όλη τη χώρα που αποζητούν μια αναγνώριση. Η ανταμοιβή πάντως δεν αργεί να έρθει και τα βραβεία Χρυσοί Σκούφοι διορθώνουν, εν μέρει, αυτή την αδικία και την αθηνοκεντρική προσέγγιση.

Όπως και πέρσι τέτοια εποχή αλλά και τα τελευταία 13 χρόνια, το εστιατόριο Etrusco στην Κέρκυρα αναδείχθηκε ως το κορυφαίο στην Ελλάδα, με τον Έκτορα Μποτρίνι να κάνει φέτος το 2/2, αφού και το αθηναϊκό Botrini’s ήταν δεύτερο, μαζί με το εστιατόριο Delta. Το Delta, που είναι το μόνο εστιατόριο της χώρας με 2 Αστέρια Michelin και πριν λίγο καιρό «έχασε» τον έναν από τους δύο σεφ του, διέκοψε την κυριαρχία του Μποτρίνι, αφού το 2024 το εστιατόριο Botrini’s Santorini είχε την 3η θέση στην ισοβαθμία με το Delta.

Το εστιατόριο Etrusco, το Botrini’s Αθήνα και το Delta ήταν τα μόνα που πήραν δύο Χρυσούς Σκούφους και άλλα 40 εστιατόρια σε όλη τη χώρα έλαβαν από έναν Χρυσό Σκούφο, έχοντας βαθμολογίες από 15 μέχρι 16/20.

Συνολικά, 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με αποδέκτες τους τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Η Σαντορίνη κατέκτησε και φέτος τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.

Το εστιατόριο Etrusco και τα άλλα 42 που έλαβαν Χρυσούς Σκούφους

Με 2 Χρυσούς Σκούφους

  • Etrusco, Κέρκυρα, 17/20 και δύο σκούφοι
  • Botrini’s, Αθήνα, 16.5/20 και δύο σκούφοι
  • Delta, Αθήνα, 16.5/20 και δύο σκούφοι

Με βαθμολογία 16/20

  • Botrini’s Santorini – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
  • Elements Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
  • Herve Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Πετράλωνα, Αθήνα
  • Lauda – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
  • Pelagos – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
  • Squirrel – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
  • Treehouse – Σύγχρονη κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
  • Varoulko Seaside – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μικρολίμανο, Πειραιάς

Με βαθμολογία 15,5/20

  • CTC – Σύγχρονη κουζίνα, Κεραμεικός,
  • Matsuhisa Athens – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Βουλιαγμένη,
  • Noble Gourmet – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Καλλιθέα,
  • Patio – Σύγχρονη κουζίνα, Βουλιαγμένη, Αθήνα
  • Selene – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Φηρά, Σαντορίνη
  • Soil – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
  • Σπονδή – Σύγχρονη κουζίνα, Παγκράτι, Αθήνα
  • Tudor Hall – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα

Με βαθμολογία 15/20

  • Alali – Σύγχρονη κουζίνα, Ακρωτήρι, Σαντορίνη
  • Aleria – Σύγχρονη κουζίνα, Μεταξουργείο, Αθήνα
  • Anama – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Γιάλοβα, Μεσσηνία
  • Andromeda – Σύγχρονη κουζίνα, Νικήτη, Χαλκιδική
  • Baos – Σύγχρονη κουζίνα, Χώρα, Μύκονος
  • Βενετσιάνικο Πηγάδι – Σύγχρονη κουζίνα, Κέρκυρα
  • Botrini’s Mykonos – Σύγχρονη κουζίνα, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος
  • Bubo – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Βουρβουρού, Χαλκιδική
  • Cabbanes – Σύγχρονη κουζίνα, Ελιά, Μύκονος
  • Ches – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Μαγγανάρι, Ίος
  • Dionysos – Σύγχρονη κουζίνα, Ελούντα, Κρήτη
  • Galazia Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Μάρπησσα, Πάρος
  • Hytra – Σύγχρονη κουζίνα, Αμπελόκηποι, Αθήνα
  • GB Roof Garden – Σύγχρονη κουζίνα, Κέντρο, Αθήνα
  • Lycabettus – Σύγχρονη κουζίνα, Οία, Σαντορίνη
  • Makris Athens – Σύγχρονη κουζίνα, Θησείο, Αθήνα
  • Μakris Corfu – Σύγχρονη κουζίνα, Μωραΐτικα, Κέρκυρα
  • Matsuhisa Paros – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Νάουσα, Πάρος
  • Melia – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Τραγάκι, Ζάκυνθος
  • Moldee Bar Restaurant – Σύγχρονη κουζίνα, Προξένου Κορομηλά, Θεσσαλονίκη
  • Onuki – Γιαπωνέζικη κουζίνα, Πύλος, Μεσσηνία
  • Prosilio – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ζάκυνθος
  • Salonika Restaurant & Bar – Ελληνική Σύγχρονη Κουζίνα, Ανατολική Θεσσαλονίκη – Φάληρο
  • Seeds – Σύγχρονη κουζίνα, Αθήνα, Ιλίσσια
  • The Private Kitchen – Πελοπόννησος, Μεσσηνία, Πύλος
  • Yēvo – Σύγχρονη κουζίνα, Μύκονος

Τα 2 νησιά που εκπροσωπήθηκαν πρώτη φορά φέτος στα βραβεία

Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων.

Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.

Την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν από το Χρυσό Σκούφο. Εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.

Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο «Ex Machina» και τον Άνταμ Κοντοβά, τον εμπνευστή σεφ του μαγαζιού στο Παγκράτι.