Η πρόταση μου ήρθε από έναν φίλο πριν μερικές εβδομάδες. «Να πάμε στον Άδωνη», μου είπε. «Αυτό που τραγουδούσε η Πρωτοψάλτη;», του απαντώ. «Ναι», μου λέει ενθουσιασμένος. «Υπάρχει ακόμα αυτό;», αποκρίνομαι έκπληκτος πιστεύοντας ότι έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες. Τελικά, όχι μόνο υπάρχει, αλλά είναι μια νέα πρόταση στην Αθήνα και από τις πιο ιδιαίτερες που θα συναντήσεις. Κι αυτό δεν το γράφω με την κλισέ έννοια που γράφεται συνήθως, γιατί δεν βρίσκουμε κάτι άλλο να πούμε. Είναι όντως.

Κατ’ αρχάς, βρίσκεται στο ίδιο σημείο, στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, που είναι η ωραιότερη από την άποψη του κόσμου που μαζεύεται, των επιλογών και του γενικότερου vibe. Το Adonis Premises/Alemania, όπως είναι η νέα ονομάσια, ξεκίνησε δειλά δειλά την πορεία του πριν από 8-9 μήνες στην Αθήνα, αλλά τώρα πάει για το γερό μπάσιμο στον αθηναϊκό χάρτη, έχοντας να προτείνει κάτι που, σε αυτό το πακέτο, δεν θα το βρεις αλλού. Τουλάχιστον όχι εύκολα.

Εγώ μια φορά, που έχω γυρίσει την Αθήνα αρκετά, δεν έχω βρει άλλο μαγαζί που να έχει αυτόν τον χώρο εσωτερικά, που να έχει τέτοιες μπίρες και να έχει και μερικά πιάτα με κρέας που είναι ποσοτικά, ποιοτικά και χρηματικά σε αυτό το επίπεδο.

Τέτοιο κότσι και αυτές τις μπίρες πουθενά αλλού στην Αθήνα

Θα μπω κατευθείαν στο ζουμί. Όχι το δικό μου, αλλά το ζουμί που έχει το κότσι του, ένα αυθεντικό beer plate, ένα πιάτο που το συναντάς στις μπιραρίες της Γερμανίας, το οποίο είναι για να το παίρνεις για τη μέση με την παρέα, να τρως μια μπουκιά και στη συνέχεια να λες «παιδιά, ξέχασα, αυτό το πήρα μόνο για μένα, εσείς φάτε ξεχωριστό δικό σας ή πάρτε κάτι άλλο».

Εκτός από το κότσι, θα βρεις και κλασικά κρεατοσυνοδευτικά για τις μπίρες σου, όπως πιατέλα με ποικιλία με λουκάνικα ή ποικιλία με διάφορα κρεατικά που περιλαμβάνει ένα άψογο κοντοσούβλι, μπιφτέκια, πανσετάκια και φιλέτα κοτόπουλου.

Σε αφήνω να χαζέψεις τις φωτογραφίες, γιατί τα λόγια είναι περιττά.

Ο πρωταγωνιστής εδώ, όπως φαίνεται κι από το Alemanias (Γερμανία, η χώρα της μπίρας) είναι οι μπίρες και οι ετικέτες που θα βρεις εδώ, είναι μόνο εδώ σε επίπεδο εστιατορίων και μπαρ στην Αθήνα. Θα τις βρεις ενδεχομένως κάποιες σε taprooms ή σε κάβες, αλλά αυτή τη σύνθεση που έχει το μαγαζί, άρα και τη δυνατότητα σε μία επίσκεψη να δοκιμάσεις 4-5 διαφορετικές, μόνο εδώ στην Αθήνα θα την βρεις.

Όταν μπεις στον εσωτερικό του χώρο, που βρίσκεται στον 3ο όροφο, θα δεις 10 taps να χύνουν μπίρα. Σε φάση δεν θέλω να κάτσω σε τραπέζι, αφήστε με να κάθομαι στο μπαρ να βλέπω αυτό το χρυσάφι να πέφτει στα ποτήρια.

Η αγαπημένη μου είναι η ροδίτικη Magnus, εχει την Talos που είναι μαύρη stout, St. Bernadus από το Βέλγιο, έχει και Weihenstephaner, έχει μια ποικιλία με 10 ετικέτες, όπως είπαμε. Και, το καλύτερο, στα τραπέζια θα βρεις πύργους ενός λίτρου, όπου μπορεί να χυθεί η μπίρα της επιλογής σου με την παρέα σου και να το βλέπετε να το χαζεύετε.

Στο μενού θα βρεις και άλλες επιλογές, θα βρεις και μπέργκερ, θα βρεις και πίτσα, έχει και πιάτα για να ικανοποιήσει έναν vegetarian ή έναν vegan, ειδικά ένα με μανιτάρια είναι πολύ δυνατό και ιδανικό για να συνδυάσεις με μπίρα.

Στα του χώρου, αν και σε τούτη τη χώρα το υπαίθριο είναι πάντα πιο ωραίο και το ζούμε 8 μήνες το χρόνο μίνιμουμ, μου αρέσει ο εσωτερικός του χώρος που είναι στημένος με παραλληλόγραμμους καναπέδες με τραπέζι στη μέση στη μία μεριά, ώστε να κάθονται αντικρυστά οι μεγάλες παρέες και να συζητούν, χωρίς να είναι απλωμένες και να μην ακούνε οι μισοί τους άλλους μισούς, είναι πολύ cosy και έχει θέα στην πλατεία. Για τις κρύες μέρες είναι φτιαγμένο για να το κάνεις στέκι σου στην Αθήνα. Είναι μεγάλος χώρος, έχει και ζεστή βεράντα για τους καπνιστές, που είναι συν.

Αν πας μέχρι τέλος Οκτωβρίου, εννοείται θα κάτσεις στην πλατεία να απολαύσει το μάτι σου τον κόσμο. Το καλό με το μαγαζί είναι πως βρίσκεται χαμηλά στην πλατεία Νέας Σμύρνης, αν την ξεκινήσεις από την Αγίας Φωτεινής, όπου βλέπεις τον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει φασαρία. Είναι ένας ιδανικός συνδυασμός.

Αφού λοιπόν έρχεται σαββατοκύριακο Oktoberfest και μέχρι την άλλη εβδομάδα θα υπάρχουν διάφορα happenings στην Αθήνα γύρω από τη μπίρα, παίρνεις τηλέφωνο, κλείνεις τραπέζι με την παρέα σου και δοκιμάζετε όσες περισσότερες μπίρες μπορείτε!