Έχουμε πολλούς καλούς σεφ στην Ελλάδα, δόξα σοι. Αλλά για πόσους πραγματικά λειτουργούμε ως και… οπαδικά; Κάτι σαν «όπου κι αν παίζεις σε ακολουθάω;». Ο Άρης Βεζενές είναι σίγουρα ένας εξ αυτών. Και το Μανάρι, το νέο του «παιδί» που μόλις άνοιξε στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένα εκλεκτό ντοκουμέντο της άνωθεν μεγάλης αλήθειας. Τα καλύτερα παϊδάκια της πόλης μόλις βρήκαν το σπίτι τους…

Ναι, στο απόλυτο downtown σε περιμένει μια new age ταβέρνα που ενώνει πολλά θεωρητικά ετερόκλητα πράγματα μεταξύ τους. Την εξοχή, την παράδοση, το σύγχρονο, τη φαντασία, το οικείο, το λαϊκό, το αριστοκρατικό. Πώς γίνεται πράξη κάτι τέτοιο; Μόνο επειδή έχουμε να κάνουμε με επαγγελματίες που και ξέρουν, και τολμούν,

Το Μανάρι, τι ωραίο όνομα by the way, έγινε από την πρώτη στιγμή talk of the town. Με φυσικότητα, γνησιότητα. Όπως συμβαίνει με όλα τα καλά πράγματα. Το όνομα του Άρη Βεζενέ είναι από μόνο του ISO ποιότητας. Ξέρεις πως όπου είναι «μέσα», κάτι πολύ καλό παίζει. Από το διαχρονικά πετυχημένο Vezené ως τα φοβερά και τρομερά μπέργκερ που βγάζει η κουζίνα του Ekiben έχουμε να κάνουμε με γεύσεις και ιδέες του υψηλότερου ποιοτικού επιπέδου.

Για παϊδάκια, για τα… πάντα όλα

Η σύνδεση με τα παϊδάκια δεν μας προέκυπτε από κάπου ως πιθανό project, αλλά αυτό ακριβώς κάνουν οι σπουδαίοι επαγγελματίες, οραματίζονται αυτό που οι άλλοι ούτε καν φαντάζονται. Στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων, στο Μέγαρο Παπαθανασίου, στήθηκε ένα μαγαζί που στην ουσία εξυψώνει την αξία και τη γοητεία μιας κλασικής ελληνικής συνήθειας. Δεν ανακαλύπτει τίποτα το καινούριο. Αλλά είναι σαν να εφευρίσκει ξανά το κλασικό – τόσο «προχώ».

Θα… λερωθείς και θα σ’ αρέσει στο Μανάρι. Αυτά τα παϊδάκια (από αρνί, πρόβατο ή κοτόπουλο), για να σταθούμε στο κατά την ταπεινή μας άποψη κλου του μενού, είναι σαν αυτά που έφαγες κάποια στιγμή στη ζωή σου σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Ελλάδας από ντόπιο κρέας και είπες «τι κρίμα που στην Αθήνα δεν μπορώ να έχω κάτι παρόμοιο». Για δες τελικά, ήταν εφικτό. Η εκλεκτή πρώτη ύλη, το ψάξιμο για να είναι η καλύτερη δυνατή, είναι το μυστικό. Μαζί βέβαια με τη γνώση για την βέλτιστη αξιοποίησή της.

Είναι απλά τα πράγματα στο Μανάρι και αυτό ακριβώς είναι που τα κάνει τόσο όμορφα. Σε ένα μαγαζί που τολμούμε να πούμε πως είναι ήδη στέκι, παρότι μόλις προστέθηκε πρακτικά στις νέες αφίξεις του 2024.

Τιμώντας την παράδοση, αναδεικνύοντας τη γνώση

Από το ότι σου φέρνει το ψωμί στα κάρβουνα με λάδι και ρίγανη (πόσες αναμνήσεις) από το ότι δεν σνομπάρει, ίσα ίσα αναδεικνύει, πιάτα όπως τα χόρτα, τα φασολάκια, την τυροκαυτερή. Γενικώς τα ορεκτικά (κεμπάπ, αρνίσια νεφράκια με θρούμπι και πάει… τρώγοντας) είναι όλα πεντανόστιμα, το πρόβλημα θα είναι μόνο τι να πρωτοδιαλέξεις από το μενού, συμφέρει να ‘σαι με μεγάλη παρέα για να δοκιμάσετε όλοι όσο το δυνατόν περισσότερα. ‘Η αυτό, ή να πας και να ξαναπάς, πολύ πιθανό και αυτό το σενάριο. Σημαντικό επίσης, πως όλες οι μερίδες είναι μεγάλες, χορταστικές και οι τιμές λογικότατες με βάση και το πόσο καλό είναι αυτό που τρως.

Ναι, το Μανάρι είναι μια ταβέρνα που τιμάει την παράδοση της κρεατοφαγίας στη χώρα μας, που καμαρώνει γι’ όλα αυτά που έχουμε να επιδείξουμε ως γαστρονομικό πλούτο και τα αναδεικνύει. Τίποτα δεν πάει χαμένο και αν πάρεις – που πρέπει να πάρεις, είναι αριστούργημα – την ορφανή λινγκουινάδα που έχει βράσει σε ζωμό κρέατος (12 ευρώ η μερίδα για 2 άτομα, by the way) θα καταλάβεις ακριβώς τι εννοούμε.

Την επόμενη φορά που θα λαχταρήσεις παϊδάκια δεν υπάρχει λόγος να τρέχεις… στας εξοχάς. Δηλαδή μπορείς, αν αυτό είναι που πραγματικά θέλεις, όμως αν είσαι σε φάση να μείνεις στα πέριξ της πόλης, έχεις πλέον μια εκλεκτή επιλογή. Μανάρι σου ‘ρχομαι…

Μανάρι

Πλατεία Αγίων Θεοδώρων 3

Τηλ. 2152153804

Instagram: manaritaverna