Θα χάσεις τον μπούσουλα. Αυτό θα σου συμβεί μόλις πιάσεις στα χέρια σου το μενού στο Μεζέ Μεζέ στο Αιγάλεω. Πρόκειται για ένα μεζεδοπωλείο που βρίσκεται κοντά 20 χρόνια στη Γρηγορίου Κυδωνίων, σε απόσταση 5 λεπτά από το μετρό. Τον μπούσουλα ίσως δεν τον χάσεις την πρώτη φορά, εφόσον δεν γνωρίζεις περί τίνος πρόκειται. Όταν όμως πας και κάνεις την πρώτη «δειλή» παραγγελία και γευτείς τα πιάτα του, θα δώσεις υπόσχεση με την παρέα σου να πάτε μια δεύτερη όπου θα γίνει η μεγάλη παραγγελία.

Πραγματικά, δεν είναι συχνό το φαινόμενο να κοιτάς έναν τόσο μεγάλο κατάλογο και, καθώς δοκιμάζεις όλο και περισσότερα, να βλέπεις πως δεν υπάρχει ψεγάδι. Σίγουρα, κάποια θα σου αρέσουν πολύ, άλλα λιγότερο και θα κάνεις το sort out που θα καταλήξει στον ιδανικό συνδυασμό. Όμως, ακόμα κι αυτά που δε θα σου αρέσουν εσένα, θα γοητεύσουν σίγουρα έναν άλλον στο τραπέζι και το ανάποδο. Ό,τι δεν γοητεύει τον άλλον, θα έχει κερδίσει εσένα.

Γι’ αυτό και θα εστιάσω εδώ περισσότερο στα πιάτα που γοητεύουν όλους και είναι σταθερά στο μενού. Γιατί, για παράδειγμα, όταν πήγα εγώ στο μεζεδοπωλείο Μεζέ Μεζέ, είχαν στα πιάτα ημέρας μια χοιρινή τηγανιά με μια πολύ ωραία σάλτσα που αναδείκνυε το κρέας, που όμως, απ’ ό,τι κατάλαβα, δεν είναι σταθερή.

μεζεδοπωλείο

Τι να φας στο μεζεδοπωλείο Μεζέ Μεζέ

Το μενού έχει συνολικά 34 επιλογές, 6 σαλάτες, 14 ορεκτικά και τα 14 κυρίως που, προφανώς, σε ένα μεζεδοπωλείο κι αυτά για τη μέση προορίζονται.

Από τις σαλάτες, αυτή που θα σου προτείνει ο Σπύρος, ο ένας εκ των ιδιοκτητών (το άνοιξε το μαγαζί κάπου στις αρχές του 21ου αιώνα, με τον αδερφό του και το δουλεύουν μαζί, καθημερινά παρόντες, με τον Σπύρο να μαγειρεύει κιόλας, να βάζει το χεράκι του σε αυτά τα πιάτα), είναι ο ντάκος του. Έχοντας ως έξτρα του μια σάλτσα πέστο, με ένα ωραίο styling και σερβίρισμα, ο ντάκος είναι για να τον κρατήσεις για όταν έρθουν τα ζεστά πιάτα και να παίρνεις μια μπουκιά να σου φέρνει τη δροσιά στον ουρανίσκο. Έχει μια ιδανικά κρεμώδη φέτα που «χορεύει» με την ψιλοκομμένη ντομάτα και το παξιμάδι για να σου τα προσφέρουν όλα με μια μπουκιά.

Στα ορεκτικά υπάρχουν αρκετά must, κάποια δεν πρόλαβα να τα δοκιμάσω. Από αυτά που δοκίμασα, πρώτο θα πάρεις τη φωλιά, που είναι τηγανητό αυγό και από κάτω του κιμάς και κάτω από τον κιμά κρατσανιστές πατατόφλουδες. Από το τραπέζι δε γίνεται να λείψει το ταλαγάνι με το τσάτνι ντομάτας και το πιτάκι, ενώ αν είσαι του τυριού, θα πάρεις και τη φέτα σε φύλλο με μέλι και σουσάμι. Οκ, αν έχεις πάρει ντάκο, ίσως είναι too much τόση φέτα.

μεζεδοπωλείο

Ανάλογα με το τι κρεατικά θα πάρεις, οι λαχανοντολμάδες είναι από τα άχαστα στα ορεκτικά (σου έχουμε πει εδώ για τη μεγάλη τους επιστροφή στα μενού εστιατορίων), όπως και τα ζυμαρικά με τρούφα και οι μαμαδίστικοι κολοκυθοκεφτέδες.

Πάμε και στα, κατ’ ευφημισμόν, κυρίως, αφού, είπαμε, εδώ είναι μεζεδοπωλείο. Όλα μοιράζονται. Εδώ ξεχωρίζουν 3. Πρώτο και καλύτερο, τα μπιφτεκάκια προβάτου με κρέμα παρμεζάνας και πουρέ μελιτζάνας.

Ακολούθως το φιλέτο προβάτου που είναι ο ορισμός της απλότητας. Δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από τα μπαχαρικά και το λεμόνι. Ζουμερό, σε κάθε μπουκιά βλέπεις τα ζουμιά να φεύγουν. Η πρώτη ύλη παίζει ρόλο, καθώς στο μεζεδοπωλείο έχουν όλα τα χρόνια συγκεκριμένο χασάπη να τους προμηθεύει και έχουν μια τέτοια σχέση που δεν υπάρχει περιθώριο για συμβιβασμούς ή σκόντο στην ποιότητα του κρέατος.

Στην κορυφή της πυραμίδας των 14 πιάτων του στα απόλυτα κρεατικά, δεσπόζει η ταλιάτα στο μαντέμι. Εδώ κι αν μιλάμε για απλότητα, για ένα πιάτο όπου κάθε μπουκιά σου επιτρέπει να γευτείς το καλό του ψήσιμο και την ποιότητά του. Το βούτυρο με το οποίο έχει μαγειρευτεί, κάνει τη δουλειά του καλά.

Ένα πιάτο με κρέας έπος, ανάμεσα σε 14: Στο μεζεδοπωλείο που αποτελεί τον απόλυτο και πιο ποιοτικό ναό του κρέατος στο Αιγάλεω

Από τα κρεατικά, δοκιμάσαμε με την παρέα μου και την πανσέτα μπάρμπεκιου που ήταν το πιάτο που μας εντυπωσίασε λιγότερο, αν και είχε ενδιαφέροντα στοιχεία στη σύνθεσή του. Αυτό μάλλον συνέβη διότι ήταν άτυχο το πιάτο, ήρθε τελευταίο, μετά τα παραπάνω που είναι τα ασυναγώνιστα.

Καραμελωμένο συκώτι, κότσι και ταλιάτα όνειρο: Στο μεζεδοπωλείο που είναι Νο1 ναός του κρέατος στο Αιγάλεω - Θα χάσεις το μέτρημα

Πριν κλείσω, θέλω να αναφέρω πως το μεζεδοπωλείο έχει δύο στοιχεία που το καθιστούν για μένα ιδανικό για οποιαδήποτε μέρα. Τις καθημερινές από Δευτέρα ως Τετάρτη έχει αυτή την ησυχία, αφού ο μεγάλος του χώρος και το ότι δεν τιγκάρει, επιτρέπουν να έχεις απόσταση από τα άλλα τραπέζια που έχουν κόσμο και, μαζί με την όμορφα μελαγχολική μουσική, να ηρεμήσει το μέσα σου. Και μετά, από Πέμπτη μέχρι Κυριακή, να ανέβουν οι εντάσεις.

Μου άρεσε πολύ στον χώρο του η μέσα μεριά του, εκεί όπου είναι η κάβα του, όπου κυριαρχεί το ξύλο και δίνει μια αίσθηση χωριουδίστικη ή μαγαζιού σε κάποιο σοκάκι σε παλιά πόλη σε νησί. Ο έξω χώρος στο μεζεδοπωλείο, η μεγάλη σάλα, μίνιμαλ, με άνεση, χωρίς να ζητά την ιδιαίτερη προσοχή σου. Διαθέτει και αυλή για να κάτσεις, που είναι, πρακτικά, η πίσω αυλή, διότι έχει μπροστά του πεζόδρομο, όπου πάλι το ίδιο καλά θα νιώσεις.

Ξέχασα κάτι; Ναι, το πολύ σημαντικό. Τις τιμές. Πάντα, αυτό που λέω όταν μιλάμε για μεζεδοπωλείο, είναι το πόσα άτομα θα πάτε και πόσο πεινάτε. Αν πας μόνος σου και θες να δοκιμάσεις 10 πιάτα, οκ, θα δώσεις 100 ευρώ. Αλλά δε θα πας μόνος. Το μεζεδοπωλείο Μεζέ Μεζέ είναι σαν τα επιτραπέζια που λένε το κατώτατο όριο ηλικίας. Εδώ το ιδανικό είναι μίνιμουμ 4 άτομα, αν θες να δοκιμάσες τα περισσότερα με την πρώτη. Ε, αν είστε 4 άτομα και πάρετε 10-12 πιάτα, συν ό,τι πιείτε, δε θα δώσετε πάνω από 35 ευρώ το άτομο.

Για να το καταλάβεις καλύτερα, η φωλιά με τον κιμά, που έχει τόσα, ακριβά πια, υλικά, με διαφορετικά μαγειρέματα, που είναι τέτοιας ποσότητας, έχει 9,20 ευρώ. Η ταλιάτα στο μαντέμι είναι στα 12 ευρώ. Τα μπιφτεκάκια που αναφέρθηκαν, στα 12,80 ευρώ.

Οι τιμές, θα έλεγα, είναι στο πολύ φυσιολογικό, ρέπουν προς το φθηνό, αλλά ξέρεις πάντα ότι όταν μιλάμε για μεζεδοπωλείο, για ένα είδος μαγαζιού που συνήθως το έχουν άνθρωποι σαν εσένα και μένα, δεν λείπουν ούτε τα κεράσματα, ούτε οι κιμπάρηδες άνθρωποι.

📌Γρηγορίου Κυδωνίων 10, Αιγάλεω, 2105908829