Δεν είναι τυχαίο που η ιταλική κουζίνα είναι στο Νο1 ή στο Νο2 παγκοσμίως. Κι ούτε είναι τυχαίο που δεν έχει κάτι το γκουρμέ, αλλά θεωρείται γκουρμέ. Με τις πιο απλές μακαρονάδες (καρμπονάρα, μπολονέζ, cacio e pepe κλπ) έχουν κυριαρχήσει. Οι Ιταλοί είναι απολυταρχικοί στο μάρκετινγκ των φαγητών τους, αυστηροί στις συνταγές και στις συνήθειες, και η καρμπονάρα είναι η επιτομή αυτής της αυστηρότητας που τους διακρίνει.

Ξέρουμε πολύ καλά, για παράδειγμα, ότι αν ζητήσεις κέτσαπ για να ρίξεις στα μακαρόνια, οι σερβιτόροι πιθανότατα να σου φτύσουν το φαγητό ή να σε κοροϊδεύουν στην κουζίνα. Μπορεί να τρελάνεις τον σεφ και να σε διώξει από το μαγαζί.

Όταν πρόκειται για την καρμπονάρα, είναι ακόμα πιο ακραίοι. Αν ζούσαν στην Ελλάδα δηλαδή, και έβλεπαν πώς κάνουμε την καρμπονάρα πολλοί για τόσα χρόνια, θα είχαν αναστήσει τον Μουσολίνι και θα του ζητούσαν να μας επιτεθεί και να περάσουμε πάλι στην κατοχή. Και με τα υλικά και με τις ποσότητες.

Πολύ αναμενόμενα, λοιπόν, αρπάχτηκαν με τον Τζέιμι Όλιβερ, τον διάσημο Βρετανό σεφ, ο οποίος ξεκίνησε μια νέα εκπομπή στη βρετανική τηλεόραση με γεύματα που κοστίζουν μία λίρα. Λόγω της εκπομπής, έγινε ξανά viral ένα βίντεο από το 2017 όπου κάνει τη γνωστή μακαρονάδα χρησιμοποιώντας τα 4 υλικά (εκτός των ζυμαρικών) που βάζουν οι Ιταλοί, αλλά βάζοντας κι ένα επιπλέον.

Όχι κάτι τέτοιο στην καρμπονάρα

Ζυμαρικά, κρόκοι αυγών, πεκορίνο ή parmigiano reggiano, μαύρο πιπέρι και γκουαντσάλε. Αυτά είναι τα υλικά για την καρμπονάρα. Ούτε κρέμα γάλακτος, ούτε μπέικον, ούτε άλλο τυρί. Ο Όλιβερ όμως, προσέθεσε και μια σκελίδα σκόρδο, που την έριξε στο τηγάνι όπου γκρίλαρε το γκουαντσάλε.

Στην συνταγή για καρμπονάρα, ρίχνεις το γκουαντσάλε σκέτο, χωρίς λάδι, σε ένα σκεύος και το τηγανίζεις, αφήνοντας το λίπος να κάτσει στο σκεύος και μετά το ρίχνεις στη σάλτσα. Ο Όλιβερ ρίχνει το σκόρδο για να προσθέσει έξτρα γεύση, όχι όμως τόσο έντονη και υποστηρίζει πως το λίπος από το γκουαντσάλε θα απορροφήσει το άρωμα του σκόρδου.

Ε, τα σχόλια στην ανάρτηση ήταν πολλά και σε έντονο ύφος, ψέγοντας τον σεφ για το ότι δεν είναι αυτή η αυθεντική συνταγή, όπως υποστηρίζει.

Κι όλα αυτά για ένα σκόρδο, το πιο απλό υλικό που εμείς στην Ελλάδα το βάζουμε στο 90% των φαγητών μας. Πού να τολμούσε να ρίξει κρέμα γάλακτος ο Όλιβερ, τι θα άκουγε…

Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, βρίσκουμε λίγο εξωφρενική την όλη εμμονώ των Ιταλών με την πιστότητα στα υλικά, αλλά, στο τέλος της ημέρας, αυτή η εμμονή τους έχει κάνει τόσο κυρίαρχους.

* Με πληροφορίες από dailymail.co.uk