Όταν η θερμοκρασία πέφτει, η κουζίνα γεμίζει αρώματα από καλομαγειρεμένα, ζεστά φαγητά φούρνου. Αυτή είναι η στιγμή που οι συνταγές της γιαγιάς παίρνουν την τιμητική τους και το τραπέζι γεμίζει με πιάτα που μας κάνουν να νιώθουμε σαν στο σπίτι μας. Από το άρωμα της κανέλας στη σάλτσα, μέχρι το ροδοψημένο τυρί που λιώνει στην επιφάνεια, κάθε μπουκιά κρύβει μέσα της μια αίσθηση θαλπωρής.

Η ελληνική κουζίνα, γνωστή για την παράδοση και τη νοστιμιά της, δεν θα μπορούσε να λείπει από μια λίστα αφιερωμένη στις καλύτερες συνταγές φούρνου. Σύμφωνα με τη νέα κατάταξη του TasteAtlas, δύο αγαπημένα ελληνικά φαγητά κατέκτησαν μια θέση ανάμεσα στα δέκα καλύτερα πιάτα φούρνου της Ευρώπης – και δικαίως.

Τα 5 ελληνικά πιάτα που βρέθηκαν στη λίστα των 90

Μουσακάς (Θέση 3)
Ένα από τα πιο εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας, ο μουσακάς είναι μια λαχταριστή σύνθεση από στρώσεις μελιτζάνας, ζουμερό κιμά και κρεμώδη μπεσαμέλ, όλα ψημένα στον φούρνο μέχρι να αποκτήσουν μια απολαυστική χρυσαφένια κρούστα. Είναι ένα πιάτο που αγαπιέται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, με κάθε μπουκιά να φέρνει στο νου γεύσεις Μεσογείου και καλοκαιριού.

Τώρα ξεκινάει η εποχή τους: Τα 2 πιάτα της ελληνικής κουζίνας που βρίσκονται στα 10 καλύτερα της Ευρώπης - Τα 2 άγνωστα νησιώτικα

Γιουβέτσι (Θέση 9)
Ένα πιάτο που συνδυάζει την απλότητα με την απόλυτη νοστιμιά, το γιουβέτσι είναι μια κλασική ελληνική συνταγή με κριθαράκι και κρέας (συνήθως μοσχάρι ή κοτόπουλο), αργομαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας. Για το γιουβέτσι σου έχουμε πει εδώ πού θα βρεις στην Αθήνα.

Μουσακάς (Θέση 12): Δεν χρειάζεται να πολυεπεκταθούμε για τον μουσακά. Το Taste Atlas τον τιμά συχνά πυκνά, όλα είναι μαζεμένα εδώ.

Πατατάτο (Θέση 41): Είναι ένα πιάτο που ως όνομα σίγουρα το γνωρίζεις. Το έχεις δει ενδεχομένως σε καμία εκπομπή του Πετρετζίκη. Αλλά στην πράξη, ξέρεις πώς φτιάχνεται, από τι αποτελείται; Κι όμως, αυτό το πιάτο είναι αρκετά ψηλά στα καλύτερα φουρνιστά της Ευρώπης.

Το πατατάτο συναντάται στην Αμοργό συνήθως και είναι ένας συνδυασμός αρνίσιου κρέατος με πατάτες, που μαγειρεύονται σε μια πλούσια σάλτσα τομάτας με κρεμμύδια, σκόρδο, λάδι και κόκκινο κρασί. Το πασπάλισμα με ένα μείγμα μπαχαρικών από κανέλα, μπαχάρι, πιπέρι και γαρύφαλο, απογειώνει την γεύση.

Καλόγερος (Θέση 52): Αυτό κι αν ειναι άγνωστο…Η καταγωγή του είναι από τη Νάξο, πήρε το όνομά του από μια κορυφή βουνού στο νησί και περιέχει μελιτζάνες, τομάτα, μοσχαρίσιο κρέας, γραβιέρα Νάξου και μυζήθρα. Πρώτα, κόβουμε στη μέση τις μελιτζάνες και τις τηγανίζουμε, μετά από πάνω τους βάζουμε τα κομμάτια κρέατος, μυζήθρα, την ψιλοκομμένη τομάτα και γραβιέρα. Και πασπαλίζουμε με κανέλα και βάζουμε στον φούρνο μέχρι να λιώσει το τυρί. Πρακτικά, μιλάμε για μια ναξιώτικη πίτσα με βάση τη μελιτζάνα!

πιάτα

Τα 10 κορυφαία πιάτα φούρνου στην Ευρώπη

  • Pasta ‘ncasciata, Ιταλία
  • Λαζάνια Μπολονέζ, Ιταλία
  • Parmigiana, Ιταλία
  • Parmigiana alla napoletana, Ιταλία
  • Παστίτσιο, Ελλάδα
  • Tartiflette, Σαβοΐα/Γαλλία
  • Gratin dauphinois, Γαλλία
  • Γιουβέτσι, Ελλάδα
  • Lasagne alla parmigiana
  • Parmigiana a la Puglia

* Πηγή: Taste Atlas