«Νόμιζα ότι ήταν καπνός, αλλά είναι σύννεφο», λέει ο Γκόρντον Ράμσεϊ βλέποντας έξω από το παράθυρό του την ομίχλη που τυλίγει σιγά σιγά το νέο του εστιατόριο.
Ένα εστιατόριο που σας καλεί να γευτείτε υψηλή γαστρονομία ανάμεσα στα σύννεφα, στα 269 μέτρα πάνω από το έδαφος.
Το Gordon Ramsay High είναι το ψηλότερο εστιατόριο στην Ευρώπη. Στον 60ό όροφο του 22 Bishopsgate, το εστιατόριο θα έχει θέα στον ορίζοντα του Λονδίνου. Από κάτω, αυτοκινητάκια σε μέγεθος παιχνιδιού διασχίζουν τη γέφυρα του Πύργου.
Το εστιατόριο Walkie-Talkie και το εστιατόριο Gherkin φαίνονται μικροσκοπικά από αυτό το ύψος. Ακόμα και το The Shard (το ψηλότερο κτήριο του Λονδίνου στα 310 μέτρα) φαίνεται αφύσικα μικρό από εδώ. Το ίδιο το εστιατόριο -ένας χώρος 12 θέσεων, σε στυλ πάγκου σεφ- είναι εντυπωσιακό.
![Τρώγοντας «αφ’ υψηλού» – Το πιο φιλόδοξο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ άνοιξε τις πόρτες του Τρώγοντας «αφ’ υψηλού» – Το πιο φιλόδοξο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει τις πόρτες του](/wp-content/uploads/2025/02/Restaurant-Gordon-Ramsey-High.jpg)
Τα σκούρα, μελαγχολικά χρώματα αφήνουν τα παράθυρα να μιλούν περισσότερο, οι κομψοί μαρμάρινοι τοίχοι με φλέβες, τα κομψά δερμάτινα σκαμπό του μπαρ, οι αστραφτεροί γυάλινοι πολυέλαιοι. Έπειτα υπάρχει η θέα -από κάθε γωνία που κάθεστε, το αστικό τοπίο απλώνεται μπροστά σας.
Το πιο ιδιαίτερο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ
Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Ράμσεϊ μέχρι σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει όχι μόνο την αναδιαμόρφωση της ναυαρχίδας του εστιατορίου του, αλλά και την έναρξη λειτουργίας τεσσάρων σημείων για τις άλλες μάρκες του.
Χρειάστηκαν περισσότερα από τρία χρόνια προετοιμασίας για το Restaurant Gordon Ramsay High άνοιξε τις πόρτες του την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου, μαζί με το Lucky Cat Restaurant and Bar και το The Gordon Ramsay Academy Powered by HexClad, και αμέσως μετά το Lucky Cat Roof Terrace και το Bread Street Kitchen.
Σύμφωνα με τον Ράμσεϊ: «Η διαδικασία ήταν απίστευτη. Όταν μας δόθηκε η είδηση ότι ο χώρος ήταν δικός μας, ήμασταν τόσο ενθουσιασμένοι για το τι ήμασταν ικανοί να παραδώσουμε. Αρχίσαμε να κοιτάμε τα renders και να σκεφτόμαστε τις δυνατότητες» διηγείται στο cntraveller.
Φυσικά, ένα έργο αυτής της κλίμακας δεν θα μπορούσε να μην έχει προκλήσεις. «Είχαμε αμφιβολίες σχετικά με το μέγεθος αυτής της ιδέας», παραδέχεται ο Ράμσεϊ. «Μόνο και μόνο για να ανεβάσεις το φαγητό τόσο ψηλά, πρέπει να είσαι εξαιρετικά οργανωμένος, χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και σχεδιασμός». Εδώ έρχεται ο «ρόλος» του Τζέιμς Γκουντγίαρ. «Ο Τζέιμς είναι πολύ καλός στα logistics -εγώ δεν είμαι καλός στα logistics».
![Τρώγοντας «αφ’ υψηλού» – Το πιο φιλόδοξο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ άνοιξε τις πόρτες του Τρώγοντας «αφ’ υψηλού» – Το πιο φιλόδοξο εστιατόριο του Γκόρντον Ράμσεϊ ανοίγει τις πόρτες του](/wp-content/uploads/2025/02/restaurant-gordon-ramsey-high1.jpg)
Το να μπαίνει κανείς σε κουζίνες υψηλής πίεσης δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Γκουντγίαρ, τον επικεφαλής σεφ του RGR High. Έχει μάθει πώς να παραμένει ήρεμος σε καταστάσεις υψηλής έντασης.
«Πήγα στο Le Manoir αμέσως μετά το σχολείο, οπότε δεν ήξερα ιδιαίτερα τίποτα», λέει ο Γκουντγίαρ. «Αλλά είναι ένα πραγματικό εκτροφείο εκεί. Αφιερώνουν τόσο πολύ χρόνο στην ανατροφή των νέων σεφ. Ήταν ένα απίστευτο ξεκίνημα για την καριέρα μου» εξηγεί στο cntraveller.
Από εκεί, εργάστηκε με μερικούς από τους κορυφαίους σεφ του κόσμου στη Σκανδιναβία και την Ισπανία, προτού αναλάβει τις κουζίνες των βραβευμένων με αστέρι Michelin εστιατορίων Adam’s στο Μπέρμιγχαμ και Hide στο Λονδίνο. Πέρασε τους τελευταίους 18 μήνες στο Evelyn’s Table, διατηρώντας τα πρότυπα των αστέρων Michelin που είχε θέσει ο προκάτοχός του -ο συνάδελφός του εκπαιδευόμενος (και τώρα εκτελεστικός σεφ) στο Le Manoir, Λιουκ Σέλμπι.
«Νομίζω ότι με ενθουσίασε περισσότερο η ευκαιρία να αναλάβω την κληρονομιά του εστιατορίου Γκόρντον Ράμσεϊ», παραδέχεται καθώς αναφέρεται στην απόλυτη εμπειρία fine dining εμπειρία του RGR High, με την πιο μαγευτική θέα που έχει υπάρξει ποτέ για δείπνο.
Η ιδέα του να έχεις ένα τόσο εντυπωσιακό εστιατόριο -το ιλιγγιώδες ύψος, οι εκπληκτικοί εσωτερικοί χώροι, το παγκόσμιας κλάσης φαγητό, το εμβληματικό όνομα- που όμως θέλεις να του προσθέσεις έναν cool χαρακτήρα αποτελεί πρόκληση και παράλληλα είναι έξυπνη.
Με τόσα πολλά εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας στο Λονδίνο και με τις τιμές των μενού να αυξάνονται κάθε χρόνο (οι τελευταίες εκθέσεις του British Retail Consortium δείχνουν ότι το κόστος των τροφίμων θα αυξηθεί κατά μέσο όρο 4,2% προς το τέλος του 2025), οι εστιάτορες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια αδύνατη πρόκληση: να βρουν μια θέση ή να αποτύχουν. Ο Ράμσεϊ ελπίζει ότι αυτό το μέρος προσφέρει κάτι διαφορετικό.
«Το Lockdown μας δίδαξε πολλά. Το Lockdown μας δίδαξε ότι κάθε πελάτης στη Βρετανία έγινε καλύτερος στο μαγείρεμα επειδή δεν είχε άλλη επιλογή από το να μαγειρέψει. Και έτσι βγαίνουμε από εκείνη την περίοδο, μπαίνοντας σε αυτή τη στιγμή της βάσης με αυτούς να είναι πολύ καλύτεροι και πιο μορφωμένοι για το φαγητό» υπογραμμίζει ο Ράμσεϊ.
«Θέλουμε να αφαιρέσουμε αυτή την ένταση της υψηλής γαστρονομίας και να ενσωματώσουμε το κοινωνικό στοιχείο από την άποψη του πόσο ενδιαφέρον είναι -ο τρόπος που τελειώνουμε το ψήσιμο, η υφή, η σάλτσα, η οξύτητα, η αντίθεση.
Όλα αυτά τα πράγματα θα ξετυλίγονται σε κάθε μάθημα. Και αυτός ο χώρος εδώ είναι, όπου θα σερβίρουμε, θα καθαρίζουμε, θα σηκώνουμε, θα σερβίρουμε, θα σαρώνουμε ένα μέρος του πιάτου, θα βάζουμε να σαρώσουν το υπόλοιπο και θα τους κάνουμε να νιώθουν ότι τρώνε στο σπίτι τους -αλλά με παραγωγικούς σεφ και με πολύ καλύτερη θέα.
Νομίζω ότι έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση – αυτό το επίπεδο σύνδεσης με τον πελάτη. Το να τους δείξουμε, να τους διδάξουμε, να τους δώσουμε πληροφορίες -γι’ αυτό το λόγο δημιουργήσαμε αυτόν τον τρόπο, επειδή όλα είναι ανοιχτά», προσθέτει ο Ράμσεϊ. «Όλα έχουν να κάνουν με την απενοχοποίηση της υψηλής γαστρονομίας, με μια από τις πιο εξαίσιες απόψεις στον πλανήτη».
Εκ πρώτης όψεως, αυτό το εστιατόριο έχει να κάνει με εντυπωσιακά κατορθώματα και θριάμβους που σπάνε ρεκόρ -και, φυσικά, η έναρξη λειτουργίας του υψηλότερου εστιατορίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί αδιάφορα.
Η αναδιαμόρφωση ενός χώρου που διατηρεί τρία αστέρια Michelin για περισσότερα από 20 χρόνια είναι ένα ριψοκίνδυνο εγχείρημα. Αποδεικνύει αυτό που πολλοί ήδη γνωρίζουν: παρά το γεγονός ότι είναι ιδιοκτήτης 94 εστιατορίων σε όλο τον κόσμο, με οκτώ αστέρια Michelin μεταξύ τους, ο Ράμσεϊ εξακολουθεί να αγαπάει τις προκλήσεις -ιδιαίτερα αυτές που πηγαίνουν ενάντια στο ρεύμα…
Με πληροφορίες από cntraveller