Η γουρουνοπούλα είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα και δεν είναι πολλοί αυτοί που το επιλέγουν και το τοποθετούν πάνω πάνω στην ιεραρχία τους. Αν δηλαδή βρω κάπου, θα παραγγείλω. Κι αν δεν είναι καλή, θα μου χαλάσει όλη τη διάθεση. Αν είναι όμως καλή, μου τη φτιάχνει και ό,τι άσχημο ή δύσκολο μου έχει συμβεί μέσα στη μέρα, το ξεχνάω. Αυτό έπαθα κι όταν επισκέφθηκα πριν λίγες μέρες το εστιατόριο Στου Λου, που βρίσκεται στον Κεραμεικό κι είναι από τις φρέσκες αφίξεις στην Αθήνα.

Προς το τέλος καλοκαιριού είναι που έκανε την εμφάνισή του το εστιατόριο του Αλέξη Λου(μιώτη) στον Κεραμεικό, εκεί όπου υπήρχε πριν ένα συνεργείο αυτοκινήτων και έγινε ένα οινομαγειρείο. Με την επιμέλεια του σεφ Γιάννη Γαλανόπουλου, το μαγαζί αυτό ενώνει δύο κόσμους, την παλιά ατμόσφαιρα της Αθήνας στα ταβερνεία, με το σύγχρονο εστιατορικό. Με τον Λου να είναι παρών στο μαγαζί και να φροντίζει για τα κρασιά και για την κοινωνία της φιλοσοφίας, της ψυχής του μαγαζιού, δηλαδή της δικής του, το οινομαγειρείο αυτό θα σε κατακτήσει με την απλότητα των πιάτων του.

Σε αυτά, ξεχωρίζουν δύο. Από τη μία το μπουγιουρντί με τα λουκάνικα, από την άλλη η περί ης ο λόγος γουρουνοπούλα που είναι από το μάτι μέχρι το στόμα και το στομάχι, μια πανδαισία. Κάποια πιάτα, κάποια φαγητά φαίνονται από την πρώτη ματιά τι θα σου προκαλέσουν. Η γουρουνοπούλα αυτή δεν κρύβει τα κάλλη της. Την υπερτραγανότατη πετσούλα της και τη ζουμερή της ψύχα όταν την κόβεις. Και μετά, παίρνεις την πρώτη μπουκιά και νιώθεις τη γλύκα. Το μαγείρεμά της είναι άψογο, τα καρυκεύματά της επίσης.

Είναι λόγος αυτή η γουρουνοπούλα, για να πας στο μαγαζί και να της αφιερωθείς, να μη σε νοιάξουν τα υπόλοιπα.

Πού θα τη βρεις; Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, Αθήνα