Γηράσκω αεί διδασκόμενος, λέει το αρχαίο ρητό κι εμείς μάλλον δε θα πρέπει να νιώθουμε και πολύ καλά με τους εαυτούς μας που φτάσαμε στα 30κάτι μας χρόνια για να μάθουμε πως η βασιλόπιτα δεν είναι αναπόσπαστο στοιχείο της παράδοσης της Πρωτοχρονιάς και πως σε άλλες περιοχές δεν την έχουν στην εκδοχή που την έχουμε εμείς. Δεν είναι δηλαδή κι ότι πρόκειται για καμιά κοσμοϊστορική αποκάλυψη, λίγο τα αυτιά μας ανοιχτά να είχαμε, κάποια στιγμή στα τόσα χρόνια της ζωής μας, θα το είχαμε ακούσει.

Με κατεβασμένο το κεφάλι λοιπόν, γράφουμε αυτό το κείμενο, ελπίζοντας πως δεν είμαστε οι μόνοι και φαντασιώνοντας πως είναι αρκετοί σαν κι εμάς, για να μη νιώσουμε άσχημα με τους εαυτούς μας.

Η βασιλόπιτα λοιπόν, στην Αττική μας έχει συστηθεί με τη γλυκιά της μορφή και είτε την έχουμε σε μορφή κέικ με ζάχαρη άχνη από πάνω είτε σε μορφή τσουρεκιού. Εδώ να πούμε πως όσοι προτιμούν τσουρέκι-βασιλόπιτα, είναι επίφοβοι άνθρωποι και νοητικά διαταραγμένοι, δεν θέλουμε να τους κάνουμε παρέα.

Πάμε όμως παρακάτω, για να πούμε πως σε πολλά μέρη της χώρας, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά προς Κοζάνη και στις περιοχές πέριξ, η βασιλόπιτα δεν είναι γλυκιά, αλλά αλμυρή και έχει φύλλα συν κρέας που είναι η γέμιση, μαζί με ό,τι άλλο επιθυμεί ο καθένας.

Πώς θα φτιάξεις την κρεατένια βασιλόπιτα

Το φύλλο είναι μάλιστα αυτό το ωραίο το χωριάτικο, το σφολιατοειδές, ενώ κάποιοι πιο πρωτοπόροι, το κάνουν σαν το φύλλο στο Wellington. Έχεις λοιπόν το παχύ σου φύλλο, έχεις μια γέμιση που αποτελείται από κιμά ή κομμάτια κρέατος που ταιριάζουν στα γούστα σου, βάζεις τυρί, πράσο, κρεμμύδι, σπρώχνεις το ταψί στον φούρνο κι όταν έρθει η αλλαγή του χρόνου, έχεις έξτρα κανονικό φαγητό και αποφεύγεις και τις ζάχαρες. Παίρνεις κατά βάση καλές θερμίδες, με εξαίρεση τον υδατάνθρακα στο φύλλο.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου έχει μια ωραία συνταγή αντί βασιλόπιτας, την γκιζλεμόπιτα, που συναντάται στην Κοζάνη, που βάζει και χυλοπίτες στη γέμιση (δες την εδώ). Από όσες έχουμε δει πάντως σε εικόνα, δεν είναι η αγαπημένη μας και αυτή που έκανε περισσότερο τα σάλια μας να τρέξουν.

Μία τέτοια είδαμε στο προφίλ της υπεύθυνης για τις ζύμες στο Line, το 6ο κορυφαίο μπαρ στον κόσμο, όπως είχαμε γράψει εδώ. Η Φαίδρα Μαυροειδή-Σβανά λοιπόν, έβαλε το στόμα μας στην οθόνη και φασώναμε laptop βλέποντας αυτή την κρεατόπιτα που έκανε.

Οπότε, αν θέτε να μάθετε συνταγή κτλ., σπεύσατε στο προφίλ της να την ρωτήσετε.

Ε και με μια γρήγορη αναζήτηση, θα βρείτε αρκετές συνταγές που ανάγονται δεκαετίες πίσω και μετά αντιός βασιλόπιτα με ζάχαρη, καλώς ήρθες βασιλόπιτα με κρέας και διάφορα αλμυρά καλούδια!