Αν κάποιος πάει στο Μεξικό, τα πρώτα μέρη που θα σκεφτεί, είναι φυσικά η πρωτεύουσα, το Μέχικο Σίτι, που έχει έναν βαθμό επικινδυνότητας, είναι το Τουλούμ, είναι το Κανκούν, το Κάμπο Σαν Λούκας και το Πουέρτο Βαγιάρτα. Ενδεχομένως κανείς δεν θα σκεφτεί το Σαν Λουίζ Ποτοζί, μια από τις 32 πολιτείες του Μεξικό.

Το Σαν Λούιζ Ποτοζί, η πρωτεύουσα της πολιτείας, είναι ένας κρυμμένος θησαυρός, όπως χαρακτήριζεται από αφιερώματα στο εξωτερικό και αυτό οφείλεται στο ότι συνδυάζει τα ψηλά πεύκα με τις ερήμους με κάκτους και φυσικά την επιβλητική οροσειρά Σιέρα Μάδρε.

Κι από το Σαν Λουίζ Ποτοζί θα μπορέσεις να πας σε ακόμα ένα πιο σουρεαλιστικό μέρος, ένα πιο παραμυθένιο, που είναι η Λα Χουαστέκα Ποτοζίνα, στο κεντροανατολικό Μεξικό.

Σε εκείνη την περιοχή ανάμεσα στα βουνά, βρίσκονται 20 κοινότητες και μικρές πόλεις που κατοικούνται από τους ιθαγενείς Χουαστέκους ως επί το πλείστον, και είναι ένα μέρος όπου μπορείς να κάνεις δραστηριότητες στη φύση, αντικρύζοντας έρημο, βουνά και τροπικά δάση με τιρκουάζ ποταμούς και καταρράκτες!

Και το μάτι σου θα χαθεί με όσα θα δεις εκεί.

5 εντυπωσιακά μέρη σε αυτή την άγνωστη πολιτεία του Μεξικό

Media Luna Lagoon

Ένας άγνωστος παράδεισος στο Μεξικό: Το μέρος που λίγοι μη Μεξικανοί έχουν επισκεφθεί και έχουν αφήσει την ψυχή τους εκεί

Η Λίμνη του Μισοφέγγαρου στα ελληνικά, βρίσκεται περίπου 2.5 ώρες από την πρωτεύουσα, περί τα 160 χιλιόμετρα από τον Ατλαντικό, και προσφέρεται για καταδύσεις, αφού έχει βάθος 30 μέτρων. Παρότι δεν ανήκει τυπικά στην Λα Χουαστέκα, πρόκειται για ένα μέρος που σταματούν οι ταξιδιώτς για να κάνουν μια βουτιά και για να φάνε σε ένα ξακουστό εστιατόριο εκεί, το Don Juan Merendero.

Στη λίμνη θα συναντήσει κανείς 6 θερμές πηγές με τη θερμοκρασία του νερού να είναι στους 28 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο.

Αξίζει να αναφερθεί πως η κατάδυση στο Μεξικό ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια από έναν τύπο που ζει στο Ριοβέρδε, που άνοιξε το πρώτο μαγαζί με εξοπλισμό κατάδυσης, το Vamos a Bucear. Ο Μαρτίνεζ, περί ου ο λόγος, είναι αυτός που βρήκε στις καταδύσεις του ένα κρανίο μαμούθ 20.000 ετών πίσω και μια πλειάδα από γλυπτά της προ-Ισπανικής περιόδου.

Puente de Dios

Ένας άγνωστος παράδεισος στο Μεξικό: Το μέρος που λίγοι μη Μεξικανοί έχουν επισκεφθεί και έχουν αφήσει την ψυχή τους εκεί

Η Πουέντε δε Δίος (Γέφυρα του Θεού), βρίσκεται μια ώρα προς τα ανατολικά του Ριοβέρδε και σου προσφέρει τη δυνατότητα να κολυμπήσεις ή να περπατήσεις στην cosy κωμόπολη Ταμασόπο στην δυτική πλευρά της Λα Χουαστέκα. Η φυσική αυτή γέφυρα, είναι ένα θαύμα, ενώ της έχουν δώσει το παρατσούκλι «Η παιδική χαρά του Θεού».

Το κολύμπι βρίσκεται μερικές εκατοντάδες σκαλιά προς τα κάτω, όπου θα αντικρύσεις μια σειρά από καταρράκτες που βγαίνουν από το βουνό και καταλήγουν σε μια ζαφειρένια φυσική πισίνα.

Κι αν κολυμπήσεις αντίθετα στο ρεύμα, θα βρεθείς να εισέρχεσαι σε μια σπηλιά που μοιάζει με καθεφρικό ναό, θα δεις μερικά σκοτεινά τούνελ και τοίχους από ασβεστόλιθο. Αν κολυμπήσεις στη φορά του ρεύματος, θα καταλήξεις στην κεντρική λίμνη, που έχει βάθος 18 μέτρα.

Είναι ένα σημείο που για να φτάσεις, έχει μερικά γλιστερά σημεία σε βράχια και μπροστά σου απλώνεται η θέα από έναν γκρεμό.

Sótano de las Huahuas

Σε απόσταση μιας ώρας προς τα νότια από την Σιουδάδ Βαγιές στο Μεξικό, βρίσκεται ένα αξιοθέατο με δάσος και κρατήρες ηφαιστείου, όπου ξεκουράζονται μεγάλα σμήνη από πουλιά. Σοτάνο στα ισπανικά σημαίνει «βάση» και για να σταθείς από πάνω της μπορείς να πάρεις και μια πεζοπορική διαδρομή μαζί με έναν Χουαστέκο οδηγό που μπορεί να σε οδηγήσει στην κορυφή σε μια μεγάλη σπηλιά, που έχει τρύπα και να δεις σε βάθος 460 μέτρων.

Η έκταση του εσωτερικού της σπηλιάς είναι όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και η εμπειρία να βλέπεις έναν τεράστιο στρατό από πουλιά και να φτερουγίζουν ταυτόχρονα, είναι μια μαγευτική και σχεδόν απόκοσμη εμπειρία.

Las Pozas

Ένας άγνωστος παράδεισος στο Μεξικό: Το μέρος που λίγοι μη Μεξικανοί έχουν επισκεφθεί και έχουν αφήσει την ψυχή τους εκεί

Αν υπάρχει ένα μέρος που να σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε έναν πίνακα του Νταλί, αυτό είναι εδώ, στον κήπο Edward James Sculpture στην περιοχή Τσιλίτλα, που είναι η πιο μαγευτική πόλη στην περιοχή. Στον κήπο αυτό θα δείτε να συνδυάζεται η ζούγκλα με τη γλυπτική, καθώς πρόκειται για το όραμα του ποιητή και καλλιτέχνη Έντουαρντ Τζέιμς που το έφτιαξε στα 1900. Ο κήπος θεωρείται ένα από τα κορυφαία μνημεία σουρεαλισμού στον κόσμο. Ο Τζέιμς μάλιστα, ήταν φίλος του Νταλί και εμπνεύστηκε στα γλυπτά του από τα έργα του.

Το παράδοξο είναι πως ο Τζέιμς ξεκίνησε ως τραπεζίτης, είχε σπουδάσει λογοτεχνία και δεν είχε καμία επαφή με γλυπτική. Τον αποκαλούσαν αρχιτέκτοντα της φαντασίας. Αυτός ο κήπος, που έχει και και τον καταρράκτη Ταμούλ, είχε αποτελέσει τόπο φωτογράφισης της Τίλντα Σουίντον το 2013, για το W Magazine.

Ένας άγνωστος παράδεισος στο Μεξικό: Το μέρος που λίγοι μη Μεξικανοί έχουν επισκεφθεί και έχουν αφήσει την ψυχή τους εκεί

Κοντά στον κήπο, υπάρχει ένα σημείο για extreme sports, όπου μπορείτε να κάνετε ράφτινγκ, zip-lining, ραπέλ και ορειβασία ή βαρκάδα στον ποταμό Ταμπαόν, ο οποίος διακόπτεται από μια σπηλιά που οδηγεί σε μια λίμνη μέσα στο βουνό.

Για κλείσιμο στο Σαν Λουίζ Ποτοζί

Αφού δείτε όλα τα παρακείμενα αξιοθέατα εκτός πόλης, αφήστε για το φινάλε ένα διήμερο για να δείτε την πόλη που είναι γεμάτη από πλατείες, από πέτρινα σοκάκια και κτίσματα της εποχής του αποικισμού.

Οι μπαρόκ ναοί, το δημαρχείο που χτίστηκε πρώτη φορά το 1602, με ένα δωμάτιο του να έχει ως έκθεμα εκατοντάδες χρυσά αυγά που κοστίζουν το καθένα 5.000 δολάρια και το Εθνικό Μουσείο Μασκών, που περιέχει δημιουργίες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η Plaza de las Armas, η Plaza Aranzazu, ο λόφος του Αγίου Πέτρου είναι μερικές ενδιαφέρουσες επιλογές.

Εννοείται πως σε περιοχή στο Μεξικό, όπου κυριάρχησαν οι Αζτέκοι, η σοκολάτα κυριαρχεί και στο Σαν Λουίζ Ποτοζί υπάρχει αφθονία σε σοκολατερί, ενώ αξίζει κανείς να δοκιμάσει και την τοπική μπίρα, την Callejon 7 Barrios.

* Πηγή: CNN