Σε λίγες μέρες έρχεται το Πάσχα και είσαι σε φάση που ψάχνεις να δεις μήπως πας κάπου Μεγάλη Παρασκευή με Δευτέρα του Πάσχα. Θες να αφήσεις την πολυκοσμία της Αθήνας, αλλά να συναντήσεις και κόσμο εκεί που θα πας. Αυτός ο πασχαλινός προορισμός είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής κάθε χρόνο, αν κρίνουμε από αυτά που βλέπουμε στα social media από φίλους και γνωστούς.

Τη Ναύπακτο πάντα θα τη συνδέω με μία σχολική εκδρομή, όταν με έναν κολλητό μου καθίσαμε όλη μέρα στην παραλία και εκεί βιώσαμε και το πρώτο μας μεθύσι…

Στην πορεία επέστρεψα αρκετές φορές στη Ναύπακτο γιατί η φυσική της ομορφιά, αλλά και η αίσθηση ότι ζεις σε ένα παραμύθι που εκπέμπει η γραφική καστροπολιτεία αποτελούν μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία.

Η Ναύπακτος είναι ένας πασχαλινός προορισμός τόσο δημοφιλής γιατί ο χρόνος μοιάζει να έχει σταματήσει. Είναι από τις λίγες ελληνικές πόλεις της Ελλάδας που επέζησε 30 αιώνες μέσα από μια πολυτάραχη ιστορία, η οποία αποτυπώνεται στα διάσπαρτα μνημεία της.

Χτισμένη στους πρόποδες της Πίνδου απολαμβάνει την αγκαλιά του Κάστρου της που τα τείχη του κατηφορίζουν μέχρι τον Κορινθιακό κόλπο. Μια γραφική πόλη με γειτονιές ζεστές και φιλόξενους κατοίκους.

Ένας τόπος με ιστορία, ιδανικός προορισμός για το χειμώνα και το καλοκαίρι.

Τι έχει να προσφέρει αυτός ο πασχαλινός προορισμός

Το Ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου

Ένα από τα πιο γραφικά λιμάνια της χώρας είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο της πόλης, ένα σημείο που θα ερωτευτείτε με την πρώτη ματιά. Εκεί στην σκιά των πλατάνων θα πιείτε καφεδάκι με θέα τη θάλασσα που την κυκλώνουν τα ενετικά τείχη -οι απολήξεις του Κάστρου.

Και μιας και μιλάμε για πασχαλινές διακοπές, οι επιτάφιοι της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου καταλήγουν στο επιβλητικό λιμάνι, ο κόσμος ψέλνει, η φιλαρμονική του Δήμου παιανίζει πένθιμα και η πόλη βυθίζεται στο σκοτάδι προκειμένου όλοι να θαυμάσουν τα φωταγωγημένα τείχη και τα πολυάριθμα πυροτεχνήματα.

Η διαδρομή προς το κάστρο της Ναυπάκτου

Ξεκινώντας από το λιμάνι και περνώντας μέσα από συνοικίες με λουλουδιασμένες αυλές και πλακόστρωτα καλντερίμια ανηφορίστε προς το Κάστρο. Είναι ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα παραδείγματα φρουριακής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και από τα ωραιότερα της Ευρώπης.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε τον Πύργο του Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό κτήριο του 15ου αιώνα που λειτουργεί ως μουσείο και το Ρολόι της πόλης του 1914. Η θέα από την κορυφή του λόφου προς τη θάλασσα όπου υψώνεται εντυπωσιακή η Γέφυρα Ρίου Αντιρρίου, είναι μοναδική.

Οι παραλίες

Στην περιοχή δύο είναι οι γνωστότερες παραλίες, η Ψανή και το Γρίμποβο, οι οποίες ξεχωρίζουν για τα αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο κύμα.

Το κάστρο του Αντιρρίου

Δεσπόζει στο χείλος της θάλασσας για 15 αιώνες. Ο λόγος για το «το Κάστρο της Ρούμελης», όπως ονομαζόταν, που μοιάζει σαν να θέλει να ενωθεί με τη βόρεια ακτή του Μοριά και το φρούριο, αφού τα δυο Κάστρα αποτελούσαν για αιώνες τους ακοίμητους φρουρούς του Κορινθιακού κόλπου. Σήμερα πραγματοποιούνται σε αυτό το χώρο πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ναύπακτος η καστροπολιτεία

 
Η ορεινή Ναυπακτία: Μία διαδρομή σαν παραμύθι

Από την παραθαλάσσια Ναύπακτο ξεκινήστε ένα road trip για την Ορεινή Ναυπακτία, έναν από τους πιο συναρπαστικούς ορεινούς προορισμούς της Ελλάδας.

Επισκεφθείτε τα πυκνά δάση, τον Εύηνο ποταμό και την Ευηνολίμνη, τις ρεματιές, τις πετρόκτιστες βρύσες με το τρεχούμενο νερό που συνθέτουν ένα ονειρεμένο σκηνικό.

Μέσα από μια μαγική διαδρομή σε κατάφυτες περιοχές από βελανιδιές, έλατα, οξιές και καστανιές θα δείτε να ξεπροβάλλουν ένα-ένα τα χωριά που κρέμονται πάνω από τις χαράδρες.

Η Τερψιθέα, η Ελατού, η Άνω Χώρα, το πιο αναπτυγμένο τουριστικά χωριό της περιοχής, η Αμπελακιώτισσα με το ομώνυμο Μοναστήρι, ο Πλάτανος, ο Σίμος, η Κάτω Χώρα, το Κρυονέρι, είναι μερικά μόνο από τα χωριά που θα συναντήσετε στη διαδρομή σας και μπορείτε και να ξαποστάσετε καθώς προσφέρουν μοναδική φιλοξενία.

Δραστηριότητες για τους περιπετειώδεις

Αν σας αρέσει να ασχολείστε με δραστηριότητες και είστε περιπετειώδεις, οι ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή είναι αμέτρητες. 

Μπορείτε να κάνετε  Rafting, Canoe kayak, πεζοπορία στον Εύηνο, αναρρίχηση και ορειβασία στη Βαράσοβα, το βουνό που ανεβαίνει κάθετα από τη θάλασσα μέχρι τα 900μ., διαδρομές με τζιπ 4Χ4.

Ναύπακτος η καστροπολιτεία

Τα κρυμμένα «διαμάντια» της περιοχής 

Η Αγία Κυριακή, ένας κατάφυτος χώρος δασικής αναψυχής

Σε υψόμετρο 1300μ. και περιτριγυρισμένο από πυκνό ελατόδασος, η Αγία Κυριακή είναι ένας εξαίρετος χώρος δασικής αναψυχής. Στην περιοχή έχει προσδιοριστεί ορεινός ποδηλατόδρομος, ενώ μπορεί να αποτελέσει την αφετηρία σας για ορειβατικές διαδρομές.

Το δάσος της οξιάς

Με αφετηρία σας το χωριό της Γραμμένης Οξυάς κάντε μια εκδρομή στο δάσος της οξιάς, το νοτιότερο δάσος οξιάς στην Ευρώπη. Η συμφωνία χρωμάτων, μορφών και εικόνων προσφέρει απαράμιλλη αισθητική απόλαυση.

Ναύπακτος η καστροπολιτεία

Ρουπάκια, ένα δρυόδασος απαράμιλλης ομορφιάς

Πρόκειται για μοναδικής ομορφιάς δρυόδασος σε υψόμετρο 820μ. Τον Ιούλιο διοργανώνεται μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα εκδήλωση, όπου αναβιώνει η παραδοσιακή ποιμενική ζωή.

Και για εκείνους που αγαπούν το καλό φαγητό, μπορείτε να επισκεφθείτε τα ταβερνάκια και τα εστιατόρια της περιοχής για να γευτείτε τοπική κουζίνα, αλλά και πιο εξεζητημένες γεύσεις ή τα απογεύματα να απολαύσετε τον καφέ σας, ένα κοκτέιλ ή ένα ποτό στα καφέ δίπλα στη θάλασσα ή για εκείνους που αγαπούν την άγρια φύση στα γραφικά καφενεδάκια των χωριών.

Ναύπακτος η καστροπολιτεία