Σκηνές βιβλικής καταστροφής άφησε ο πιο ισχυρός τυφώνας που έπληξε τις ακτές του Ειρηνικού στο Μεξικό, με τις κατολισθήσεις να αφήνουν περιοχές αποκλεισμένες από την Πέμπτη.

Πάνω από δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται μετά την καταιγίδα που έφτασε στην ξηρά τα ξημερώματα της Τετάρτης, με ένταση που συγκλόνισε τους μετεωρολόγους και κυβερνητικούς αξιωματούχους, καταστρέφοντας μία από τις πιο δημοφιλείς τουριστικές περιοχές.

Χιλιάδες στρατιωτικοί, ιατρικές ομάδες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έσπευσαν στην κατεστραμμένη Πολιτεία Γκερέρο την Πέμπτη, αφού τα συστήματα επικοινωνίας παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό κλειστά σε μεγάλο μέρος της πολιτείας, καθιστώντας δύσκολο να εξακριβωθεί το εύρος των καταστροφών του τυφώνα.

«Λυπούμαστε πολύ για την απώλεια 27 ανθρώπινων όντων», δήλωσε ο Πρόεδρος Andrés Manuel López Obrador κατά τη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου στην Πόλη του Μεξικού την Πέμπτη, μετά από μια σύντομη επίσκεψη στην περιοχή της καταστροφής.

Οι αρχές ανησυχούσαν ιδιαίτερα για το Ακαπούλκο, λιμάνι με περισσότερους από 852.000 κατοίκους στις ακτές του Ειρηνικού και τη μεγαλύτερη πόλη στην Πολιτεία Γκερέρο. Το Ακαπούλκο φιλοξενούσε ένα διεθνές συνέδριο της μεταλλευτικής βιομηχανίας όταν χτύπησε η καταιγίδα. Επιπλέον, πολλά ξενοδοχεία ήταν κατάμεστα από τουρίστες.

Φωτογραφίες και βίντεο έδειχναν κατεστραμμένα δωμάτια ξενοδοχείου και έπιπλα διάσπαρτα στους δρόμους της πόλης.

Περίπου το 80 τοις εκατό των ξενοδοχείων στο Ακαπούλκο υπέστησαν ζημιές από την καταιγίδα, σύμφωνα με την Έβελιν Σαλγκάδο Πινέντα, κυβερνήτη του Γκερέρο.

Οι άνεμοι έσπασαν δέντρα και στύλους από το έδαφος, αφήνοντας την περιοχή χωρίς ρεύμα, επικοινωνία και νερό. Παραλίες που κάποτε έφερναν επισκέπτες από όλο τον κόσμο ήταν πλέον καλυμμένες από σωρούς συντριμμιών. Πολλοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια λάσπης. Περισσότεροι από 200 ασθενείς χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα κατεστραμμένα νοσοκομεία.

Οι μετεωρολόγοι και οι μεξικανικές αρχές σοκαρίστηκαν από το μέγεθος της καταιγίδας. Τα μοντέλα τους απέτυχαν σε μεγάλο βαθμό να προβλέψουν ότι θα ενταθεί τόσο απότομα το φαινόμενο και τώρα οι συζητήσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες οικονομικής ενίσχυσης της περιοχής από πλευράς κυβέρνησης μένει να αποδειχθεί αν θα μείνουν απλώς στα λόγια, με τους κατοίκους των περιοχών να σηκώνουν ακόμα και τα ράφια από τις αγορές, υπό τον φόβο των διαρκών ελλείψεων.

Πηγή Φωτογραφίας: Getty Images