«Πιάσε και μία κεφτεδάκια!» είναι η κλασική φράση που ακούμε όταν πάμε για φαγητό σε εστιατόρια και ταβέρνες, γιατί είναι δύσκολο να πεις «όχι» σε έναν ζουμερό, λαχταριστό κεφτέ.

Φαίνεται ότι και οι τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας έπαθαν την ίδια πλάκα με τον «εθνικό» μας κεφτέ και έτσι η θέση στην πρώτη τριάδα των κεφτεδοειδών του Taste Atlas του ανήκει δικαιωματικά.

Στην πεντάδα όμως υπάρχει και ένα δεύτερο έδεσμα του είδους, με ελληνική καταγωγή, πιο χειμωνιάτικο, αλλά με φανατικούς… θαυμαστές!!! Τα γιουβαρλάκια με αυγολέμονο δεν χρειάζονται συστάσεις…

Τα 5 καλύτερα πιάτα με κεφτεδάκια

Islama köfte – Ανταπαζαρί, Τουρκία

Το Islama köfte είναι παραδοσιακοί τουρκικοί κεφτέδες που προέρχονται από το Adapazarı, την πρωτεύουσα της επαρχίας Sakarya. Τα κεφτεδάκια συνήθως φτιάχνονται με συνδυασμό τριμμένου μπαγιάτικου ψωμιού, κιμά, κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο, πάπρικα, αυγά, αλάτι και πιπέρι.

Μόλις το μείγμα διαμορφωθεί σε κεφτεδάκια, είτε ψήνονται στη σχάρα είτε τηγανίζονται σε λάδι σε μέτρια φωτιά και από τις δύο πλευρές. Το ψωμί κόβεται σε φέτες και βυθίζεται σε μείγμα από ζωμό βοείου κρέατος, λάδι και πάπρικα πριν ψηθεί στη σχάρα (ή τηγανιστεί στο ίδιο τηγάνι με τα κεφτεδάκια).

Taste Atlas: Βρέχει κεφτέδες! – Δύο ελληνικά πιάτα στην πρώτη πεντάδα

Polpette – Ιταλία

Polpette αποκαλούνται τα ιταλικά κεφτεδάκια, που παραδοσιακά αποτελούνται από κιμά μοσχαρίσιο (και μερικές φορές χοιρινό) που διαμορφώνεται σε μικρές μπάλες. Αυτά τα κεφτεδάκια συνήθως εμπλουτίζονται με μεγάλη ποικιλία συστατικών, όπως μαϊντανό, αυγά, σκόρδο και μερικές φορές ακόμη και μορταδέλα ή Parmigiano Reggiano.

Αν και κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι το polpette σερβίρεται με ζυμαρικά, αυτό είναι κυρίως αμερικανική συνταγή και το ιταλικό polpette συνήθως καταναλώνεται μόνο του ως σνακ, ορεκτικό ή finger food που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στα παιδιά όλων των ηλικιών.

Κεφτεδάκια

Τα 2 ελληνικά πιάτα με κεφτεδάκια που βρέθηκαν στα 5 καλύτερα του κόσμου: Το ένα χειμωνιάτικο, το άλλο κλασικό ταβέρνας

Γευστικά, αφράτα και τρυφερά, τα κεφτεδάκια είναι ελληνικοί κεφτέδες που φτιάχνονται από συνδυασμό κιμά χοιρινού και μοσχαριού, αυγών, μπαγιάτικου ψωμιού ή τριμμένης φρυγανιάς και με καρυκεύματα, όπως άνηθο, πιπέρι, μαϊντανό και ρίγανη. Το μείγμα πλάθεται σε μικρά μπαλάκια τα οποία στη συνέχεια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο.

Το στρογγυλό τους σχήμα τα κάνει ιδανικά για δημοφιλή ελληνικά πικνίκ όπου τα κεφτεδάκια καταναλώνονται ως σνακ, αλλά τα κεφτεδάκια μπορούν να καταναλωθούν και ως ορεκτικά ή ως κυρίως πιάτο. Συνιστάται να προσθέσετε λίγο βούτυρο και λίγο χυμό λεμονιού στους κεφτέδες για έξτρα γεύση.

Τα 2 ελληνικά πιάτα με κεφτεδάκια που βρέθηκαν στα 5 καλύτερα του κόσμου: Το ένα χειμωνιάτικο, το άλλο κλασικό ταβέρνας

Γιουβαρλάκια

Αυτή η χορταστική ελληνική σούπα συνδυάζει τρυφερά μοσχαρίσια κεφτεδάκια με μικρή προσθήκη ρυζιού και έναν κρεμώδη, γευστικό ζωμό.

Τα κεφτεδάκια και ο ζωμός συνήθως καρυκεύονται με διάφορα φρέσκα μυρωδικά και ολόκληρο το πιάτο ολοκληρώνεται με την προσθήκη αυγολέμονου -η κρεμώδης σάλτσα αυγού και λεμονιού- που πυκνώνει τον ζωμό και προσθέτει τη χαρακτηριστική ζουμερή γεύση.

Παραδοσιακά συνδεδεμένα με τον χειμώνα, τα γιουβαρλάκια συνοδεύονται συνήθως με ψωμί και τα απολαμβάνουμε ως θρεπτικό κυρίως πιάτο.

Taste Atlas: Βρέχει κεφτέδες! – Δύο ελληνικά πιάτα στην πρώτη πεντάδα

Κεφτεδάκια σε σάλτσα ντομάτας (Polpette al sugo) – Ιταλία

Το Polpette al sugo είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που αποτελείται από κεφτεδάκια σε σάλτσα. Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές, τα κεφτεδάκια συνήθως παρασκευάζονται με συνδυασμό κιμά (μοσχάρι ή μοσχαρίσιο), αυγά, ψωμί εμποτισμένο με γάλα, τυρί Parmigiano-Reggiano, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.

Αφού πάρουν το σχήμα, οι κεφτέδες ροδίζουν σε ένα τηγάνι και στη συνέχεια ψήνονται σε μια σάλτσα που αποτελείται από κρεμμύδια, ελαιόλαδο, ντομάτες και καρυκεύματα. Το πιάτο καλύπτεται με καπάκι και ψήνεται σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η σάλτσα και να ψηθούν πλήρως οι κεφτέδες.

* Δες όλη τη λίστα με τα 100 καλύτερα πιάτα με κεφτεδάκια εδώ.